пʼятниця, 04 листопада 2011 00:45

"Азаров не хоче бачити Хорошковського в уряді"

Автор: фото з сайта www.delfi.ua
  Віктор Небоженко: ”За правління Януковича для політиків і бізнесменів немає перспектив. Є тільки одне: якийсь час тебе не чіпатимуть”
Віктор Небоженко: ”За правління Януковича для політиків і бізнесменів немає перспектив. Є тільки одне: якийсь час тебе не чіпатимуть”

На розширеному засіданні Кабінету Міністрів у середу президент Віктор Янукович розкритикував діяльність чиновників, які не справляються зі своїми обов'язками. Запропонував їм добровільно подати у відставки. Увечері підписав два укази про звільнення губернаторів — Львівської області Михайла Цимбалюка та Запорізької — Бориса Петрова. Причин не вказав. На їхні місця в той же день призначив екс-керівника "Укрзалізниці" Михайла Костюка і нардепа-"регіонала" Олександра Пеклушенка.

— Серед губернаторів сформувалися дві касти: недоторканних і тих, кого можна звільняти. Їх визначає Янукович, — каже політолог 58-річний Віктор Небоженко. — У Запорізькій і Львівській областях немає недоторканних. Президент не поставив перед Цимбалюком і Петровим конкретних завдань і не встановив правила гри, за якими б губернатор розумів, що і за рахунок якого ресурсу він має робити. Тому ці звільнення несправедливі.

Чому призначили Костюка і Пеклушенка?

— Бо вони — вірні президенту. Перед ними поставлять корупційні задачі, зокрема щодо підготовки до виборів 2012 року. Вони забезпечать брудну перемогу для Партії регіонів. Залишиться багато слідів адміністративного ресурсу. Захід це буде фіксувати. Якби це були президентські вибори, то губернатори могли б орієнтуватися на перспективного кандидата. А так вони просто зберігатимуть свої посади. За правління Януковича для політиків і бізнесменів немає перспектив. Є тільки одне: якийсь час тебе не чіпатимуть.

Говорять, що прем'єром Криму може стати черкаський губернатор Сергій Тулуб.

— Більше шансів у Павла Бурлакова, який був правою рукою покійного Василя Джарти. Янукович продовжуватиме робити ставку на людей із Макіївки, Єнакієвого та Донецька. Сергій Тулуб, по-перше, не має такої довіри у президента. По-друге, йому бракує жорсткості Джарти. Тому призначати Сергія Тулуба у Крим не можна, за три місяці він там усе втратить.

Чи стане глава Служби безпеки Валерій Хорошковський віце-прем'єром?

— Він збирався зайняти цю посаду. Те, що в середу його не призначили — сильний удар по його амбіціях. Можливо, чогось злякався Янукович. Чи Хорошковський щось запідозрив. Свою роль зіграла і позиція Азарова, який категорично не хоче бачити Хорошковського в себе в Кабміні. Якщо призначення все ж відбудеться, то це означатиме, що Азаров остаточно перестає бути повноцінним прем'єром. Тоді уряд буде сформований по секторах. Частина буде належати віце-прем'єру Колеснікову, інша — першому віце-прем'єру Клюєву, ще одна — Хорошковському. Азаров буде технічним спікером, таким собі Ганною Герман Кабміну.

Зараз ви читаєте новину «"Азаров не хоче бачити Хорошковського в уряді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути