пʼятниця, 21 жовтня 2011 05:45

"Асоціація без перспективи членства сенсу не має"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Віктор Суслов: ”Якщо ми не доб’ємося повного доступу своєї аграрної продукції на ринки ЄС, а металургійної — на ринки СНД, то яка це вільна торгівля?”
Віктор Суслов: ”Якщо ми не доб’ємося повного доступу своєї аграрної продукції на ринки ЄС, а металургійної — на ринки СНД, то яка це вільна торгівля?”

Україна завершила перемовини про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. На останньому раунді переговорів у Брюсселі українську делегацію очолював перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв.

— У Брюсселі ухвалили суто політичне рішення, — каже екс-міністр економіки Віктор Суслов, 56 років. — Угода про зону вільної торгівлі є лише частиною Угоди про асоціацію. Остання мусить містити і політичну частину — про перспективу членства в Євросоюзі, як того вимагає президент Янукович. Асоціація без перспективи членства сенсу не має.

Через напружені відносини Києва і Брюсселя підписання комплексної угоди у грудні залишається під великим питанням. А угода про зону вільної торгівлі країнами СНД уже підписана. Схоже на те, що Україна свій геополітичний вибір зробила. Із заяви прем'єра Миколи Азарова можна зрозуміти, що ЗВТ із СНД є першим кроком у напрямку до Митного союзу. Президент також заявляє, що членство в Митному союзі розглядає "уважніше". Раніше відкидав узагалі це питання.

Україна може підписати угоди про вільну торгівлю і з ЄС, і з СНД. Імовірно, Захід на це піде, бо утвориться зона вільної торгівлі на теренах усієї Євразії. Але для нас це означатиме, що геополітичний вибір не зроблений. Ми залишаємося між тими і цими. Продовжуємо політику балансування і намагаємося виторгувати вигідніші умови. При цьому мусимо пам'ятати, що в обох угодах закладені позиції винятків і вилучень для української продукції. Але якщо ми не доб'ємося повного доступу своєї аграрної продукції на ринки ЄС, а металургійної — на ринки СНД, то яка це вільна торгівля? Це буде лише збільшення імпорту з Європи і погіршення торговельного балансу.

Зараз ви читаєте новину «"Асоціація без перспективи членства сенсу не має"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути