вівторок, 07 липня 2009 18:24

Арсеній закликає "врятувати країну"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Плакати з обличчям Арсенія Яценюка вивісили і на сіті-лайтах (на знімку), і на біґбордах
Плакати з обличчям Арсенія Яценюка вивісили і на сіті-лайтах (на знімку), і на біґбордах

"Хто такий Арсеній? А, це Яценюк нову кампанію запустив? — так реагує на новий біґборд кандидата у президенти киянин Віктор Григоренко, 35 років. — У мене плакат асоціюється з якимись "командос". Згадується Шварценеґґер із захисними смугами на обличчі.

Минулого тижня по всій Україні з"явилися біґборди з ім"ям народного депутата-"нунсівця" 35-річного Арсенія Яценюка. Тло — в оливкових тонах. На задньому плані темні смуги, нахилені під кутом 45°. Політика зобразили у графічному стилі з трохи повернутою праворуч головою у костюмі і краватці.

Зверху білим кольором напис "Врятувати країну". Знизу великими літерами — "Арсеній".

27-річна киянка Наталя Каленіченко вважає, що обличчя зливається із тлом:

— Із машини я не роздивилася, що тут ще чиєсь лице. Бачила тільки смуги та напис.

— Плакаты привлекают внимание. Хочется пожать ему руку, — каже 23-річний киянин Руслан Покрипчук. — Армейские цвета придают ему уверенности.

— Це не реклама. Це те, що зараз відбувається в Україні, — говорить Яценюк про свої плакати. — Які ще кольори можуть бути в країні, яка у глибокій економічній та політичній кризі? То змінюємо Конституцію, тепер намагаємося вкрасти вибори через механізм змін до закону про вибори президента. Набираємо кредитів, не розраховуємося за газ, тому що нічим платити. Україна на межі. Тому там у мене такий прикордонний колір.

В офісі громадського руху "Фронт змін", який очолює Яценюк, кажуть, що це всеукраїнський проект. Ідея належить екс-голові Верховної Ради. Натякають, що буде продовження. Темні кольори зміняться на інші.

— Нас чекають важкі економічні та політичні процеси виходу з кризи, — каже Арсеній Яценюк. — За оптимізм треба боротися. У нас є можливість змінювати ці кольори разом у залежності від ситуації в країні.

Мінімальна вартість розміщення плаката — 2 тисячі гривень на місяць

Про витрати на рекламу нардеп не каже. Хоча такі біґборди — в багатьох містах. "ГПУ" зателефонувала до компанії "Ньюз Аутдор Юкрейн", що розвісила зображення Яценюка у столиці на Контрактовій площі. Там говорять, мінімальна вартість розміщення одного плаката 2 тис. грн на місяць.

Яценюк стверджує, що ніколи з політтехнологами не працював. Однак у його штабі розповідають, що співавторами цієї кампанії є група російських політтехнологів: Іскандер Валітов, Тимофій Сергейцев і Дмитро Куліков. Вони брали участь у передвиборній президентській кампанії Леоніда Кучми 1999 року. На виборах до парламенту 2002-го працювали на "Команду озимого покоління". У її списку першим номером був Валерій Хорошковський, другим — Інна Богословська. 2004 року Валітов, Сергейцев і Куліков були у штабі Віктора Януковича. Їм приписують антиющенківські плакати з поділом українців на три сорти.

— Жахливий початок кампанії, — говорить політолог 32-річний Михайло Басараб. — Перша думка, що хтось підставив Яценюка. Бачимо результат "гарної" роботи представників російської "Школы культурной политики". Кольори на плакатах гнітючі, нежиттєрадісні. Не символізують змін, з якими нібито йде у політику Яценюк. Це ніяк не європейське майбутнє для України.

Басараб каже, що Яценюка вважають молодим для балотування у президенти. Відсутність на плакаті прізвища це підкреслює:

— Він ще надто зелений, і ми можемо дозволити собі називати його Арсеній.

"Бютівець" 36-річний Олег Ляшко говорить, що на ім"я Яценюка ніхто не називає:

— У минулій виборчій кампанії були плакати з написом "Юля". Так ішла на вибори Тимошенко. Але ж її Юлею назвав народ.

Додає, що смуги на плакатах нагадують йому американський прапор. А Яценюк на них схожий на президента США Барака Обаму.

Нардеп-"регіонал" Михайло Чечетов каже, що через темні кольори на біґбордах Яценюка депутати вже прозвали їх нацистськими.

Офіційно президентська кампанія розпочнеться восени. Однак свої плакати вже розвісили й інші політики — нардепи-"нунсівці" Борис Тарасюк та Юрій Кармазін. Перший, лідер Народного руху, із біґбордів запевняє, що його партія "20 років тримає слово". Другий — очолює Партію захисників Вітчизни. Із плакатів у вишиванці вимагає "закону та порядку для країни". Також біґборди зі своїм зображенням розвісив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Він закликає українців не давати себе принижувати.

Зараз ви читаєте новину «Арсеній закликає "врятувати країну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути