пʼятниця, 28 травня 2010 08:26

"Януковичу лишилося бути при владі лічені дні"

Автор: фото: Ігор Хомич
  Президент Віктор Янукович із віце-прем’єром Борисом Колесніковим (ззаду справа наліво), губернатором Львівщини Василем Горбалем в оточенні шістьох охоронців у четвер йдуть оглядати новий львівський стадіон. У двох охоронців — парасолі, хоч дощу не було
Президент Віктор Янукович із віце-прем’єром Борисом Колесніковим (ззаду справа наліво), губернатором Львівщини Василем Горбалем в оточенні шістьох охоронців у четвер йдуть оглядати новий львівський стадіон. У двох охоронців — парасолі, хоч дощу не було

О 10.00, 27 травня,  у львівському аеропорту приземляється президентський літак із написом "Україна". Із нього виходять глава держави Віктор Янукович і близько 30 посадовців: віце-прем"єр Віктор Тихонов, глава адміністрації Сергій Льовочкін, його заступники Ірина Акімова й Ганна Герман та інші. Не приїхав прем"єр Микола Азаров, хоч і мав бути.

Місце для журналістів в аеропорту обгородили чорною стрічкою. Неподалік — намет, укріплений шнурами.

— Це щоб на Януковича нічого не впало, — жартують журналісти.

Главу держави й делегацію підвозять до місця, де будують нове летовище. Янукович роздивляється план. Журналістів до делегації не пускають.

Після цього гості сідають до трьох білих автобусів "мерседес" під номерами 1, 2, 3. Янукович іде у бус під першим номером. Маршрут пересування президента тримають у таємниці. За годину їде до університету "Львівська політехніка". Тут запланована Рада регіонів — збори чиновників із усієї України. Президента заводять через бічний вхід, аби минути мітинг. Для студентів цього дня скасували заняття.

На стіні корпусу Політехніки висить транспарант "Рада регіонів". Навколо клумби вишиковуються хлопці й дівчата у вишитих сорочках із прапорами областей України. На вулиці не менше сотні міліціонерів.

— Прям не Політех, а інститут МВС, — сміється один зі студентів.

— Ну треба ж стежити, щоб яйця не літали, — відказує йому інший.

— Дожилися! Бандити охороняють бандитів! — кричить через дорогу жінка років 60-ти.

Під будівлею збираються мітингувальники від Партії регіонів і їхні опоненти — "свободівці". Останніх близько 200. Обидва табори відгороджені пересувним парканом і кордонами міліції.

— Янукович — зрадник! Зрадників на ножі! Зека на нари! — гукають "свободівці" й починають готувати театралізоване дійство. Головні ролі виконуватимуть Цар-Медвед і його холопи: Діма Собачник, Колян Хозаров, Анька Розводчіца і Вітька Ялинкович.

Міліція починає пропускати людей від Партії регіонів до акторів. Після цього керівники обласної "Свободи" наказують своїм прорватися крізь міліцейський кордон і бігти до воріт. Ті штовхають правоохоронців, падають на асфальт. "Беркут" їх зупиняє і оточує кільцем у кілька рядів, відтісняє за 50 м від будівлі. Одному "свободівцю" років 65 стає зле. Міліціонери виводять його з натовпу й кудись ведуть.

Приносить поминальний вінок із чорною стрічкою

Театральне дійство триває. Вітька Ялинкович у тюремній фуфайці, шапці-вушанці тримає карту України й розриває її навпіл. Діма Собачник — із пейсами, кіпою на голові та книжками з історії. Колян Хозаров тримає дерев"яну рахівницю. Анька Розводчіца — довгонога блондинка, яка з усіма фліртує. Царю-Медведу Ялинкович постійно цілує руки. Людям не чути, що вони кажуть, — заважає міліцейський кордон.

"Свободівець" Ярослав Мудрик тримає великий аркуш ватману із написом "Янукович — зрадник державних інтересів". Із натовпу вибігає прихильник президента, вириває плакат і тікає до однодумців. Мудрик намагається наздогнати його, але міліція перешкоджає.

На мітинг приходить Мар"ян Гудзь із Молодіжного націоналістичного конгресу. Приносить поминальний вінок із чорною стрічкою. Мітингувальники фотографуються біля нього.

— Чорна стрічка означає, що Януковичу лишилося бути при владі лічені дні, — каже Гудзь.


До людей на вулицю виходить віце-прем"єр Сергій Тігіпко, 50 років. Іде до прихильників Януковича. Туди підбігають і "свободівці".

— Дивіться, що творить міліція! — кричать йому. — Де свобода?

— Усе нормально. Покричат и успокоятся. Это эмоции, — всміхається Тігіпко і прямує до зали.

59-річний Віктор Янукович розпочинає промову. Каже, наступного тижня оприлюднить концепцію економічних реформ:

— Ця програма відповідатиме вимогам часу і, безумовно, буде дивитися у майбутнє. Економіка — це така чутлива жінка, до якої не можна підходити просто так, без розуму. Йдеться про системний підхід до проведення економічних реформ, що, як підтверджує досвід, завжди приносило успіх.



Хліб перевіряє Служба безпеки


Львівська облдержадміністрація для зустрічі президента замовила на Самбірському хлібокомбінаті два короваї "Святкові" по 2,5 кг.

— Цей коровай смачний і здобний. Його печуть із борошна вищого ґатунку, маргарину, цукру, дріжджів, солі. Ззовні прикрашений виноградною лозою, гронами калини та трояндами з тіста. Посередині має виїмку для солі, — розповідає директор хлібокомбінату Марія Платко. — У нас є два види короваїв — "Святковий" та "Сувенірний". У другому елементи декору кріпляться на дерев"яних шпажках. Хліб для зустрічі високопосадовців перевіряє Служба безпеки. Щоб не викликати додаткових запитань, ми вирішили випікати "Святковий".

Зараз ви читаєте новину «"Януковичу лишилося бути при владі лічені дні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути