пʼятниця, 24 лютого 2012 07:30

"Янукович використовуватиме технологію Сталіна"

Автор: Фото: Поліна РОМАНОВА
  Віктор Янукович кидає букет квітів у натовп своїх прихильників на передвиборному мітингу в Харкові у грудні 2004 року. Ті президентські вибори він програв Вікторові Ющенку. Главою держави Януковича обрали 2009-го
Віктор Янукович кидає букет квітів у натовп своїх прихильників на передвиборному мітингу в Харкові у грудні 2004 року. Ті президентські вибори він програв Вікторові Ющенку. Главою держави Януковича обрали 2009-го

25 лютого минає два роки з дня інавгурації президента 61-річного Віктора Януковича. За цей час йому вдалося об'єднати Україну, яка з 2004 по 2010 роки через політиків була поділена на Схід та Захід. Так вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 55 років.

— Тоді діяв принцип "свій-чужий". Виборці пробачали Партії регіонів, бо вони свої і боролися проти "помаранчевих". Цього вже немає. Тепер політика формується за принципом розколу влади та суспільства. На Сході сьогодні сильніше невдоволення, ніж на Заході — там більше розчарувань. Народ стає більш єдиний у несприйнятті влади. Тепер є партія суспільства — чесних людей. І партія влади – шахраїв, мажорів і корупціонерів. Це означає, що буде колосальний запит на моральне очищення суспільства.

Що вдалося зробити Януковичу за два роки?

— Відновити вертикаль влади — повернутися до Конституції 1996 року. Це дозволило Януковичу взяти під себе парламент і суди. Вдалося запустити процес над Тимошенко та посадити її. Це стало розправою над опозицією та її реальним лідером, який по-справжньому небезпечний для нього. Також Янукович зумів вибудувати силовий контур влади — призначив особисто відданих йому людей на ключові посади в Міністерство внутрішніх справ, Службу безпеки, армію. Це дає можливість йому почуватися впевнено напередодні та після парламентських виборів 2012 року. Януковичу вдалося провести революцію в правлячому класі: створити ефективну владу президента й еліту, особисто віддану йому. Старі донецькі соратники поступово відходять на другий план і усуваються від влади.

Як мав би діяти президент?

— Він багато чого обіцяв, але реально цього не хотів. Якби було бажання здійснювати євроінтеграцію, все давно було б зроблено. Янукович не зміг потоваришувати з Росією. Яка може бути дружба між двома хижаками? Питання в тому, хто сильніший.

Яких помилок припустився глава держави?

— Помилка не в Януковичі, а в тому, що його обрали 2010 року. Хоча це може бути і подарунком історії. Щоб на сході України зрозуміли: немає іншого виходу, аніж рухатися європейським шляхом. Янукович з точки зору макіавеллівського підходу до політики все робить правильно. Плетуться інтриги, відбувається узурпація влади та знищення її інститутів. Я би йому поставив п'ять із плюсом. Тому що він захотів владу, взяв її. Контролює вся і всіх. Прем'єр, Кабмін, силовики, Верховна Рада — під ним. При цьому вертикаль не працює. Якби у нього рейтинг зростав, можна було б сказати, що це взагалі — вищий клас. Коли Путін сконцентрував усю владу, мав 60-70 відсотків. А в нашого рейтинг тільки падає.

Янукович здатен кардинально переграти ситуацію?

— У нього є два виходи. Будучи автократом, ставати популярним і повертатися обличчям до суспільства. Якщо це сприймуть, то суспільство теж до нього повернеться. Тоді опозиція не буде боротися проти популярного лідера, в якого рейтинг 60 відсотків. Але він не відчуває виборців. Така політика направлена на збагачення самої влади і зубожіння народу. При автократії неможливо "почути кожного". Друге — розконцентровувати владу, повертатися до демократії і проводити політику, не переймаючись виборами 2015 року. Як це зробили Леонід Кравчук чи Віктор Ющенко. Хіба життя закінчилося, коли вони провели лише один термін? Ні. Але вони залишилися в історії.

Чого варто очікувати від третього року правління?

— Президент дистанціюватиметься від груп олігархічного впливу, зменшуючи вплив донецької політичної групи. Продовжуватиме оновлювати Кабмін. Період необхідності фінансової стабілізації закінчився. А тепер треба рухатися до чогось — проводити реформи чи поліпшувати соціально-економічну ситуацію. Януковичу це потрібно з прицілом на 2015-й, щоб виграти президентські вибори. Для цього він поступово формуватиме еліту, яка віддана особисто йому. Так відбудеться трансформація політичного режиму в режим особистої влади. Вибудовувати нову політичну ситуацію в майбутньому не можливо зі "старими" людьми.

Загроза для нього зараз криється у соратниках, які знають реального Януковича. Тому президент використовуватиме технологію Мао і Сталіна — стару гвардію перебити, а нову — підняти до владного Олімпу. Вони будуть завдячувати своїм статусом тільки Януковичу, а не належності до якоїсь групи впливу. Тому Віктор Федорович робитиме все, щоб послабити старих своїх соратників і замінити їх новими.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович використовуватиме технологію Сталіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути