Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2019 06:55

Янукович повинен відповісти і за 18 загиблих міліціонерів

"Серед Небесної сотні є і 18 загиб­лих міліціонерів. І ті, і ті – жертви", – сказав 6 лютого генпрокурор Юрій Луценко. Уточнив, що правоохоронці загинули через накази та дії тодішнього президента, керівників Міністерства внут­рішніх справ і Служби безпеки.

Але бути жертвою злочинного наказу й зарахованим до списку цивільних, які стали на боротьбу з проросійською диктатурою, – не одне і те ж. Безумовно, Янукович несе відповідальність не тільки за смерті людей із Небесної сотні, викрадення і катування активістів по всій країні, а й за смерті правоохоронців. Хтось повинен відповісти і за цих 18 загиблих. Але не майданівці. Вони захищали свої життя від озброєних силовиків. Однак право на самозахист не означає, що підбурювач, який віддав наказ, повинен залишитися безкарним.

Янукович – замовник злочину, вчиненого на Майдані. Звинуватити колишнього президента ще й у смертях правоохоронців – логічно. Сьогодні ми знаємо, що російську армію розгорнули біля українських кордонів одночасно з початком Майдану в Києві. На бази Чорноморського флоту РФ у Криму ще в грудні 2013-го прибували додаткові аптечки, паливо і провіант. На початку січня 2014-го – російські диверсанти і військові. Про все це Януковичу доповідали. Але він нічого не зробив, щоб перешкодити. Натомість направив на київський Майдан кримських силовиків. Очевидно, смерті на Майдані з обох сторін були підготовкою прикриття для іноземного вторгнення. Одразу після втечі Януковича російська пропаганда роздмухувала історію про нібито "три спалені кримські автобуси із силовиками".

Включення загиблих міліціонерів у список жертв Януковича вибиває з-під російської пропаганди основний аргумент. Що, мовляв, були дві сторони. Ті, хто організовував "заворушення", і ті, хто намагався зберегти "порядок у країні". Те, що слідство вирішило пред'явити колишньому президентові і його ватазі звинувачення в смертях правоохоронців, означає: була тільки одна сторона – український народ. І був кремлівський агент, який всіма силами намагався спровокувати громадянський конфлікт і допомогти московському господареві окупувати Україну.

Зараз ви читаєте новину «Янукович повинен відповісти і за 18 загиблих міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути