пʼятниця, 06 вересня 2013 05:30

Янукович не співав гімн на відкритті сесії Ради

Автор: фото: Сергій Старостенко
   У сесійній залі ”ударівці” вітають мільярдера Вадима Новинського (в центрі), який склав присягу народного депутата 3 вересня
У сесійній залі ”ударівці” вітають мільярдера Вадима Новинського (в центрі), який склав присягу народного депутата 3 вересня

Кулуарами другого поверху парламенту прямує комуніст Спірідон Кілінкаров, 44 роки. Біла сорочка відтіняє засмагу нардепа. У вівторок уранці після двомісячної відпустки він із колегами по Раді прийшов на відкриття третьої сесії сьомого скликання.

— 20 дней был с детьми в Крыму, а потом поехал к бабушке, — розказує Спірідон Павлович. — Там каждое утро просыпался в пять утра и шел на рыбалку. Так 25 дней. Много чего словил. Даже одну черепаху. Отпустил ее.

Повз комуніста проходять депутати від "Батьківщини". Вони у білих футболках із зображенням екс-прем'єра Юлії Тимошенко та написом "Юлі — волю!". Змішуються у натовпі з "ударівцями". Ті вдягнені у червоні светри "Україна це Європа" із прапором Євросоюзу на спині.

— Доки не буде підписана Угода про асоціацію, ходитимемо в цих джемперах, — пояснює "ударівець" 38-річний Валерій Пацкан. — Хочеться чи не хочеться, а хтось має щось робити.

Пацкан заходить до сесійної зали. Із трьома колегами фотографується біля Конституції, що лежить на підставці поряд із трибуною. Фото з мобілки виставляє на свою інтернет-сторінку.

У кулуарах — кількадесят працівників Управління держохорони. Дехто оглядає підходи до парламенту. У парку — автобуси з "Беркутом". За будівлею сховалися три десятки міліціонерів. Чекають на приїзд Віктора Януковича. Працівники апарату Верховної Ради встановлюють за кріслом глави держави президентський штандарт.

До президії заходять керівники парламенту. Реєструються 385 нардепів. У своє крісло сідає Віктор Янукович. "Регіонали" аплодують стоячи. Опозиціонери сидять, мовчать. Торік у лютому, коли президент востаннє був у Раді, вони 40 хв. кричали йому "Ганьба!" і свистіли.

Хор Верьовки виконує державний гімн. Опозиціонери та дехто з "регіоналів" підспівують. Президент стоїть мовчки, дивиться прямо. Спікер Володимир Рибак запрошує його виступити.

— Найперше і найбільш актуальне питання для цієї сесії — прийняття пакету законів, необхідних для подальшого просування в європейському напрямі, — читає без окулярів із червоної теки 63-річний Віктор Янукович. Час від часу кидає погляд на залу. — Друге — прискорення економічних та соціальних реформ.

Виступає 12 хв. Наприкінці "регіонали" й комуністи аплодують. Рибак оголошує півгодинну перерву. Присутні виходять із зали. Перед трьома десятками камер стає лідер УДАРу 42-річний Віталій Кличко.

— Що ви хотіли б спитати у глави держави, якби була можливість? — цікавляться журналісти.

— Сьогодні євроінтеграція майже 100-відсотково залежить від президента, — після паузи каже Кличко й потирає руки. — Я спитав би, чи погодиться президент Янукович подати у відставку у разі непідписання Угоди. Хоча сподіваюся, все буде зроблено.

Депутат від "Батьківщини" Роман Забзалюк вибігає на вулицю на перекур — обидві курилки в парламенті зачинили. Надворі курять кілька помічників нардепів та журналістів.

Після перерви на трибуні складає присягу новообраний нардеп, мільярдер 50-річний Вадим Новинський. Два місяці тому він переміг на проміжних виборах у Севастополі. Новинський хвилину зачитує текст українською.

— Спасибо, — каже наостанок і під оплески проходить у сектор УДАРу. Тисне руку Кличкові. Обидва всміхаються й обіймаються.

Депутати на вечірньому засіданні розглядають соціальні питання. Закінчують працювати о 17.40. Лідери фракцій ідуть на нараду до спікера.

— На совещании мы договорились, что будем работать до 12.00. Потом будут заседания комитетов, где должны рассмотреть евроинтеграционные законы, — розказує вранці наступного дня лідер фракції "регіоналів" 59-річний Олександр Єфремов. — Потом мы у Рыбака согласуем, когда будем их рассматривать.

Депутати провалюють голосування за заборону судам відбирати майно за комунальні борги. Не погоджуються назавжди відбирати права у п'яних винуватців дорожньо-транспортних пригод.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не співав гімн на відкритті сесії Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути