вівторок, 23 серпня 2011 09:21

Янукович не прийшов до діаспори

Автор: фото: Ростислав МИСЮКЕВИЧ
  Екс-депутата Михайла Ратушного обрали новим головою Всесвітньої української координаційної ради. Він замінив на цій посаді Дмитра Павличка (на знімку праворуч)
Екс-депутата Михайла Ратушного обрали новим головою Всесвітньої української координаційної ради. Він замінив на цій посаді Дмитра Павличка (на знімку праворуч)

Президент Віктор Янукович не приїхав на Всесвітній форум українців, що відбувся 19–21 серпня в Києві. Обмежився привітанням. Його від імені глави держави зачитав делегатам міністр закордонних справ 57-річний Костянтин Грищенко:

— Днями я визначив як невідкладний для розгляду законопроект про закордонних українців, — виголошує послання президента. — Він прирівняє закордонних українців у правах до громадян України.

— Ганьба Януковичу! Позор президенту Украины! — переривають вигуками виступ міністра.

На сцену вибігають двоє чоловіків у вишиванках. Розгортають транспарант "Бандократію — геть!". Зал аплодує.

— Гань-ба! Гань-ба! — кричать.

Грищенко не зважає й продовжує читати. За 5 хв. чоловіки йдуть.

— Що ви слухаєте цього московського москаля! — гукає із балкона 70-річний Ігор Тарасенко. Він спирається на милиці, одягнутий у яскраво-червону футболку.

— У нас демократія, кожен має право висловитися, — всміхається Грищенко.

Дочитує вітання під вигуки "Ганьба!".

— Ми вміємо кричати, але не вміємо об'єднуватися, — підводиться з місця голова президії Української всесвітньої координаційної ради, поет 81-річний Дмитро Павличко. — Уся вина лежить на нас самих.

— А чому не приїхав Янукович? — запитує один делегат іншого.

— Так це ж форум українців. Що йому тут робити? — сміється 48-річний Василь Омельченко з Чернігівщини. — Йому тільки подякувати, що не приїхав.

Перший день Форуму проходить у приміщенні Національної опери.

На вулицю виходить житель Санкт-Петербурга 33-річний Мирослав Набиль. Два тижні тому він кинувся під машину, в якій до слідчого ізолятора везли екс-прем'єра Юлію Тимошенко. Набиль у яскравій рожевій сорочці. Дістає цигарку "Прима" без фільтра з портсигара з російським гербом.

— Послушал 10 минут и вышел, — закурює. — Сплошная демагогия. Завтра разбредутся по своим Канадам-Америкам и будут там рассказывать, как они любят Украину. А здесь ничего не изменится. Суды — куплены, люди — разочарованы. В милиции работают парни с интеллектом дверной ручки. Скажут стрелять — будут стрелять. А делегаты распинаются, как им жаль Украину. Если так любят, то почему за границей?

Наступного дня Форум проходить в Українському домі. Біля входу 75-річна Софія Вацик з Івано-Франківська продає вишиванки та скатертини. Дістає їх із картатої сумки. Підбирає  із землі некурок. Несе його 2 м до урни. Починає діставати недопалки, що застряли між плитами. З будинку виходить делегат із Києва 40-річний Руслан Журавель — у білій вишиванці, на грудях сувенірний "віночок". Підходить, вибирає недокурки сам і викидає у смітник.

— Нічого, бабусю, — всміхається. — Це скоро минеться. Зараз свідомість людей уже змінюється. Скоро будуть і в нас вулиці чисті.

У неділю обирали нового голову президії координаційної ради. На початку засідання заступник голови Народного руху 30-річний Іван Крулько з трибуни повідомляє, що зник лист правників до президента України. У ньому відомі в світі та Україні адвокати доводять незаконність арешту і процесу над Юлією Тимошенко.

— Лист лежав на столі реєстрації, аби кожен бажаючий міг його підписати, — говорить Крулько. — Хтось узяв почитати і пішов із ним. Боюся, вже не знайдемо. Прошу підходити і залишити підписи під новим текстом, — підіймає аркуш над головою.

Слово надають представнику української громади Парагваю — Терезі Знаковській де Санчес. Делегація приїхала на Форум останнього дня.

— Ми любимо Україну, ми любимо Тарас Шевченко, ми любимо Голодомор, ми любимо вас. Слава Україна! Слава Парагвай!

— Дякуємо! Пані Терезо, тепер я бачу, що то справді була б велика несправедливість, якби ви не виступили на цьому форумі, — каже заступник Павличка колишній народний депутат 49-річний Михайло Ратушний.

Делегати пропонують дві кандидатури на голову Української всесвітньої координаційної ради — Михайла Ратушного та лідера Всеамериканської громадської організації "Нова українська хвиля" Мирославу Роздольську. За Ратушного голосують 176 осіб, за Роздольську — 31.

— 20-й з'їзд КПСС. Один до одного, — коментує чоловік років 40 у чорній сорочці.

Ратушного вітають. Дарують книжки та буклети. Приймають ухвалу: закликають президента забезпечити в Україні верховенство права, а уряд — створити державний комітет, що опікувався би справами українців за кордоном.

— Віктора Януковича ми чекали до останнього моменту, — розповідає Ратушний. — Перший раз, коли на Всесвітньому форумі українців не присутній глава держави. Думаю, це лишило осад у делегатів та учасників.

— Я розчарований Форумом, — ділиться 32-річний Віктор Филима з Хорватії. — Очікував, що він висуне жорсткі вимоги до президента України: щодо утисків демократії в країні, щодо становища українців в Росії тощо. Але натомість делегати жалілися на тяжку долю та говорили абстрактні речі. Ситуація в Україні критична — в Хорватії я чую більше української, ніж тут, де майже всі відповідають російською. Я, українець, у Хорватії маю більше прав, ніж українці у власній державі.

На проведення Форуму Міністерство культури виділило 3,3 млн грн. Раніше ці кошти планували витратити на парад до 20-ї річниці Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не прийшов до діаспори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

78

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути