четвер, 15 липня 2010 04:15

Янукович літатиме новим аеробусом

Янукович літатиме новим аеробусом

Парк державної авіакомпанії "Україна" поповнив новий пасажирський літак аеробус А-319. Ним літатиме президент Віктор Янукович. Борт прибув в Україну 10 липня, коли глава держави святкував свій 60-й день народження.

Літак придбали три роки тому, за президента Віктора Ющенка. Замовник, Державне управління справами, попросило обладнати аеробус усім необхідним для далеких подорожей першої особи держави. Тепер лайнер має робочий кабінет, залу засідань, зону відпочинку, кухню, місця для осіб супроводу і багажу. Розрахований на 43 пасажирські місця. Бюджету України обійшовся приблизно у $86 млн. Точної суми не називають, пояснюючи, що літак кілька разів доробляли й за це доплачували.

— Це — середньомагістральний лайнер, але на ньому встановили додаткові баки. Тому він може долати міжконтинентальні відстані, — пояснює директор Центру політичного й економічного аналізу Олександр Кава, 31 рік. — Пасажирські літаки вітчизняного виробництва близькомагістральні. Максимальна дальність польоту в Ан-148 — близько 3,5 тисячі кілометрів. Далекі перельоти на таких машинах дуже складні, бо треба робити додаткові посадки для дозаправлення.

У європейських країнах літаки перших осіб держави значно скромніші

Приблизно чверть ціни лайнера становлять його переобладнання для подорожі віп-персони та оздоблення салону.

— Можна було заощадити на обладнанні, — додає Олександр Кава. — У багатьох європейських країнах літаки, які перевозять перших осіб держави, значно скромніші.

Глава Адміністрації президента 37-річний Сергій Льовочкін каже, що польоти А-319 обходитимуться майже удвічі дешевше, ніж Іл-62, який належить до парку державіакомпанії "Україна":

— Аеробуси й боїнги — це найдешевші в експлуатації літаки. Вартість польотної години аеробуса така сама, як і на комерційних рейсах.

Експерти наголошують, що по Україні вищі особи держави могли б літати вітчизняними літаками. Так, сучасний Ан-148 добре себе зарекомендував у комерційному використанні. Про нього добре відгукуються пілоти й пасажири. На Ан-148 у перспективі можна було б замінити Ту-134, що їх зараз використовують для перевезення перших осіб держави на невеликі відстані.

Зараз ви читаєте новину «Янукович літатиме новим аеробусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути