середа, 16 березня 2011 10:11

Антикорупційні поправки опозиції відхилили

У вівторок уранці художник Сергій Поярков зустрічає у кулуарах Верховної Ради сина генпрокурора "регіонала" Артема Пшонку. Показує йому фото, де б'ється з письменником Олесем Бузиною. Це сталося у прямому ефірі одного з телеканалів.

— Я его уличил во лжи, — переповідає Сергій і жестикулює. — Что ему оставалось? Кинулся на меня.

Пшонка злегка обнімає його, плескає по правому плечу і йде в бік зали з двома охоронцями. Усередині біля кожного робочого місця стоїть зелений пакет. У ньому тритомник роз'яснень Міністерства фінансів до Податкового кодексу та документи. Депутати переглядають їх і ховають у пакети. Нардеп Олег Ляшко сидить на своєму робочому місці й роздає книжку "Україна у Вікілікс: політика без гриму". Її видали за кошти фонду Ляшка. Депутат роздає сусідам вісім примірників. На деяких розписується.

На розгляд виносять президентський антикорупційний пакет законів. Депутати кожну поправку голосують окремо. Витрачають на це 1,5 год. Найбільше сперечаються щодо двох питань. Перше, чи мають чиновники та члени їхніх родин декларувати видатки. Друге: чи вважати хабарем подарунок держслужбовцю, що коштує понад половину мінімальної зарплати. Спікер Володимир Литвин зачитує поправки. Від депутатів більшості враховують усі, від меншості відхиляють.

— Я передбачав окрему кримінальну відповідальність, до 15 років, за хабарництво вищих посадових осіб — президента, прем'єра, членів Кабміну, керівників правоохоронних органів. Без цього законопроект пустий, — каже "нунсівець" Арсеній Яценюк, 36 років.

— Терміни покарання достатні, — каже з трибуни "регіонал" 60-річний Іван Вернидубов, член комітету боротьби з корупцією. — Поправку Яценюка треба відхилити.

Литвин ставить на голосування. Поправку Яценюка підтримують 59 депутатів.

— Це нагадує клікушество, бо хтось вигукує, а за ним стоять тільки 10 колег, — натякає на те, що меншість не може назбирати голосів за свої поправки "литвинівець" Олег Зарубінський, 47 років.

— Досить! Переходимо до голосування, — каже спікер.

Президентський законопроект набирає 330 голосів. Три його статті відправляють на доопрацювання. Мають розробити форму декларації про доходи і визначити, що є подарунком. Потім законопроект розглядатимуть у Раді в третьому читанні.

Зараз ви читаєте новину «Антикорупційні поправки опозиції відхилили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути