вівторок, 08 листопада 2011 05:15

Активісти "Вперед!" обіцяють 1 грудня всеукраїнський страйк

Автор: фото: Віра Підгайна
  Народний депутат від БЮТу Наталія Королевська (по центру) спілкується із підприємцями, афганцями та чорнобильцями, які прийшли протестувати під Верховну Раду 4 листопада
Народний депутат від БЮТу Наталія Королевська (по центру) спілкується із підприємцями, афганцями та чорнобильцями, які прийшли протестувати під Верховну Раду 4 листопада

Правоохоронці перешкоджали активістам акції "Вперед!" дістатися столиці на акцію протесту в четвер. Ті мали мітингувати під стінами Верховної Ради.

— У Кременчуці компанія-перевізник в останній момент під тиском правоохоронних органів змушена була відмовити, — розповідає начальник штабу акції 51-річний Андрій Панайотов перед мітингом. — Вони розірвали договір на доставку людей до Києва. Бо їм подзвонили й сказали: "Ви матимете проблеми, якщо поїдете". Нам довелося о пів на 12-ту ночі шукати іншого перевізника.

За квартал від Маріїнського парку, де відбувався мітинг, даїшники зупиняють "газель" зі звуковою апаратурою та розібраною сценою. Обладнання заносять у парк на руках. Вул. Грушевського від Європейської пл. до станції метро Арсенальна прямує колонна з 50 машин із прапорами "Вперед!".

Учасники акції збираються на станціях метро Лісова, Арсенальна та майдан Незалежності. Близько 10.00 приходять під будівлю парламенту. На шиях мають стрічки із символікою акції, махають прапорами. Вимагають відставки Ради.

— 19 травня відбулася акція "Вперед!", коли люди справи повірили владі та прагнули серйозного діалогу, — розповідає журналістам народний депутат-"бютівка" Наталія Королевська, 36 років. — Вони підготували пакет законопроектів "Народні реформи". До нього належали закони щодо спрощеної системи оподаткування та пенсійної системи, щодо соціальних внесків, кредитних спілок. Разом понад 20 законів. Я внесла їх на розгляд парламенту. Проте за півроку, що минули, їх не розглядали. Минулого тижня під час розгляду нового законопроекту щодо спрощеної системи оподаткування з 28 поправок підприємців не прийняли жодної.

Її з усіх боків обступають активісти акції "Вперед!".

— Наша надія й захисниця! — говорить один.

— У нее все есть — и ум, и внешность, — каже інший.

— Сьогодні всі громадські організації прийшли з однією вимогою — розпустити Верховну Раду, — продовжує Королевська. — Тому що суспільство не довіряє депутатам, не здатним вести діалог та приймати будь-які рішення. Цей орган перетворився на інструмент для узаконення рішень Кабміну. Сьогодні ухвалили: якщо до підприємців знову не дослухаються, 1 грудня проведуть страйк по всій країні. На один день зачиняться малі та середні підприємства і продемонструють, хто сьогодні годує країну й платить податки.

За півгодини невідомі, ховаючи обличчя, починають розхитувати паркан довкола парламенту. За кілька хвилин виламують пару секцій і прориваються на площу перед Радою.

— Слава Україні! — кричить одна з жінок.

Люди скандують: "Банду геть!" та розмахують кулаками. Їх тиснуть назад до паркана загони "беркутівців".

— Вытесняем, пошли вперед! — наказують бійцям командири.

Ті навалюються один на одного та йдуть на людей.

— Що ви робите? Тут же старики! — обурюються активісти.

— Залиште територію Верховної Ради! — кричить у гучномовець міліціонер.

За 15 хв. усіх відтісняють із подвір'я, б'ються з людьми навкулачки. Уздовж огорожі стоїть кордон "беркутівців".

Зо 200 представників громадських організацій під прапорами "Вперед!" ідуть до Кабміну.

— Азарова у відставку! — кричать.

Із будівлі ніхто до них не виходить.

За півгодини група активістів вирушає до Адміністрації президента, аби передати відкритого листа. У ньому вимагають заветувати новий закон щодо спрощеної системи оподаткування. Передають документи до адміністрації й завершують акцію.

Зараз ви читаєте новину «Активісти "Вперед!" обіцяють 1 грудня всеукраїнський страйк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути