Ексклюзиви
четвер, 08 вересня 2011 05:45

Яценюк хоче карати за знущання з мови

У День опозиції в парламенті "нунсівець" Арсеній Яценюк вніс на розгляд свій законопроект про кримінальну відповідальність за наругу з державної мови та мов нацменшин. Пропонував штрафувати на 850 грн або давати до трьох років в'язниці.

Неприпустимими є мовна дискримінація та знущання, глум із мов, ідеться в пояснювальній записці. Яценюк навів приклад, коли одеський даїшник відмовився говорити з водієм українською й назвав її "телячою".

— Коли керівництво державної влади не вміє ні рахувати, ні писати українською мовою, та й іншими, це є наругою над країною, людьми, державою, культурою і мовою, — каже з трибуни 37-річний Арсеній Яценюк.

— Я не розумію, що таке наруга над мовою, — дивується "регіонал" 60-річний Ярослав Сухий. — Над прапором — це коли його розривають або топчуть. Якщо я зараз буду розмовляти російською, то за це вже треба карати?

За законопроект проголосували 82 депутати, необхідно було 226. Того дня розглядали законопроекти, подані опозицією.

Яценюк вносить подібні ініціативи заради рейтингу, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, 58 років:

— Він заграє з дезорієнтованим електоратом Західної України, — каже. — Треба говорити про стимули вчити мову, а не про створення нових репресивних норм. Не слід давати бюрократам, політичним авантюристам  нову причину для знущання зі своїх противників.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк хоче карати за знущання з мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути