вівторок, 06 червня 2006 18:49

"Я не буду пробираться в Украину вплавь"

Автор: фото: УНІАН
  Костянтин Затулін під час однієї з прес-конференцій у Києві
Костянтин Затулін під час однієї з прес-конференцій у Києві

В українсько-російських відносинах черговий конфлікт. СБУ заборонила депутатові російської Державної думи Костянтинові Затуліну, 57 років, в"їздити в Україну.

А росіяни не впустили до себе Сергія Євтушенка — позаштатного радника міністра закордонних справ Бориса Тарасюка й одного з активістів "Пори".

Українцеві відмовили у в"їзді без пояснень. Заборона ж для Затуліна стала наслідком подій у Криму, де той допомагав Наталії Вітренко боротися з НАТО. "Діяльність Затуліна створює передумови для здійснення протиправних проявів, пов"язаних із зазіханням на територіальну цілісність і недоторканність України, розпалення міжнаціональної ворожнечі", — заявила Служба безпеки. Офіційне повідомлення про заборону Затулін отримав у Москві.

— Я чрезвычайно заинтересован выяснить, что это за создание предпосылок, — обурювався вчора в розмові з "ГПУ" герой скандалу.  — Это же может широко трактоваться!

Затулін очолює Інститут країн СНД, є членом урядової комісії у справах співвітчизників за кордоном. Інтерес до Криму має давній. 1996-го йому на п"ять років уже забороняли в"їзд на півострів. Проте Затулін все одно туди навідувався.

— Я приезжал в Крым, находясь уже на территории Украины, — розповів він про спосіб оминути тодішню заборону. — И проблем не возникало. Но в 1997-м приехал прямо в Керчь на пароме. На КПП меня задержали. После долгих консультаций сказали, чтобы купил билет и возвращался обратно. Я покупать отказался. Украинские пограничники сами это сделали.

Оголошення російського депутата небажаною персоною є для України подією. Бо досі держава демонструвала цілковиту невизначеність щодо того, який рівень образ і зневаги до суверенітету є для неї прийнятним. Численні випади Лужкова, Жириновського, Затуліна залишалися без відповіді. Й ось ніби наша держава згадала про самоповагу. Проте ентузіазму чи схвалення не відчувається.

Росіяни не впустили до себе Сергія Євтушенка

— Нам не треба вести боротьбу за принципом око за око, — каже екс-міністр закордонних справ Анатолій Зленко, 68 років. — У Затуліна були справді різкі виступи провокативного характеру. Та українська зовнішня політика має бути наступальною, але не агресивною. Не слід відносини з Росією чи будь-якою іншою країною переводити в конфронтаційне русло.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 49 років, каже, що рішення СБУ піарить Затуліна й погіршує українсько-російські відносини.

— Це надто велика честь для нього, — вважає політолог. — Навіть у Росії до Затуліна ставляться обережно, із сумнівом. А тут — додатковий привід для того, щоб він став "героєм України в Росії".

— Це нормальна захисна реакція, хоча й запізніла, — констатує  народний депутат від БЮТу Андрій Шкіль, 42роки. — Затулін уже все, що можна було, зробив.

Той же засмученим не виглядає. Каже, що сьогодні має бути звернення Держдуми до Верховної Ради. Серед іншого, там ітиметься і про його справу.

— Безусловно, я не буду прыгать в Украину с парашютом. Или пробираться вплавь под покровом ночи, — розповідає Затулін про свої подальші плани. — Мне известно, что должна последовать официальная российская реакция.

Затулін розповів, що недавно СБУ так само заборонила в"їзд в Україну одному зі співробітників його інституту Кирилові Фролову. Того завернули в Москву із Сімферопольського аеропорту.

— Мы как раз готовили судебные иски, — каже він. — А сейчас юристы получили дополнительное задание. Украинский закон о правовом статусе иностранцев довольно невнятно, но предусматривает опротестовывание этого решения в судебных инстанциях Украины. Мы обязательно будем требовать его отмены.

Зараз ви читаєте новину «"Я не буду пробираться в Украину вплавь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути