Ексклюзиви
вівторок, 06 червня 2006 18:39

"Я чув — тут хтось аплодував?"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Віктор Ющенко перед учорашньою зустріччю із журналістами
Віктор Ющенко перед учорашньою зустріччю із журналістами

Президент Віктор Ющенко, 52 роки, давав прес-конференцію з нагоди вчорашнього Дня журналіста. Але говорити змушений був про все.

Зокрема про статус російської мови на сході й півдні країни.

— Давайте говорити відверто. Від якої мови потребує захисту російська в Криму, на Донеччині, Луганщині, Харківщині? — запитав президент.

Спочатку він знову пояснив, що державною мовою є українська. Поряд із державною є мови вжитку національних меншин. Держава гарантує, що кожна з них отримає підтримку. Сказав, що проблема російської мови надумана.

— Ні обласна рада, ні міська не має повноважень щодо зміни статусу якоїсь мови. Цей статус визначає Конституція. Для того щоб її змінити, треба три чверті Верховної Ради, — роз"яснив Ющенко.

Президент вважає, що таким діям місцевих рад на сході й півдні даватиме оцінку Конституційний суд.

Запитали про те, чи його син причетний до скандалу з пораненням прокурора Кузовкіна. Президент відповідав схвильовано:

— У цій країні працює закон. Моя родина і я знаходимось під цим законом. Даний інцидент, який ви роздмухуєте вже кілька тижнів, немає ніякого відношення до моєї родини.

Нації зникають не від того, що армади кочівників приходять

Ющенкові передали, що Верховна Рада Криму щойно оголосила півострів територією, вільною від НАТО. У залі хтось зааплодував. Ющенко замислився. Секунд за десять промовив:

— У нас немає жодного квадратного метра, який би належав НАТО.

І нагадав, що стосунки з НАТО в України такі самі, як і в Росії, Білорусі, Казахстану, Молдови. Час від часу проводять спільні навчання. Більше нічого. Ніхто ще не запрошує Україну туди вступати.

— Я чув — тут хтось аплодував? — обвів очима залу. Руку підняв той самий журналіст, який запитував про сина президента. Ющенко сказав:

— Я дуже радий, що ви одинокий.

Зала вибухнула сміхом. Журналіст продовжував щось вигукувати. А Ющенко говорив, що прийде час і українці зроблять ще вірний вибір щодо національної безпеки. На завершення згадав вислів відомого російського політика: "Россия заканчивается там, где заканчивается русский язык".

— Я думаю, в цьому є велика доля правди. Але це не докір Росії. Так само можна говорити і про Україну, Казахстан, Німеччину, Францію, — зі смутком у голосі сказав президент. — Нації зникають не від того, що армади кочівників приходять. А втрата державності відбувається зокрема через втрату мови.

Зараз ви читаєте новину «"Я чув — тут хтось аплодував?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути