вівторок, 10 лютого 2009 17:19

80 мільярдів гривень не вистачає бюджету цього року

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президента Віктора Ющенка (ліворуч)  знайомлять з роботою котельні, яка обслуговує в Івано-Франківську мікрорайон ”Юність”. Вона працює на відходах деревообробних виробництв
Президента Віктора Ющенка (ліворуч) знайомлять з роботою котельні, яка обслуговує в Івано-Франківську мікрорайон ”Юність”. Вона працює на відходах деревообробних виробництв

"Це розбійницька політика! Я не знаю, як профінансувати такий дефіцит бюджету. Це приблизно 79 мільярдів гривень! У які двері стукати за фінансами? На внутрішньому ринку? Це означає покласти всю економіку країни", — так у понеділок президент Віктор Ющенко, 54 роки, говорив про дефіцит державного бюджету. Глава держави перебував у робочій поїздці в Івано-Франківську.

Плановий дефіцит держбюджету становить 30 млрд грн. Але в інших статтях приховано ще 50 млрд нестачі. Ющенко шкодує, що підписав бюджет. Але відповідальність за його ухвалення покладає на Кабінет Міністрів і Верховну Раду.

— Ми унікальна країна... У фантазіях живемо! — обурюється Ющенко через те, що уряд прогнозує зростання економіки. Усі західні країни заклали у бюджети планове падіння своїх економік. Це дає їм можливість чітко розподілити фінанси, щоб вистачило на все.

— Такий дефіцит уже зараз викликає проблеми з виплатами пенсій і зарплат бюджетникам. Уряд хоче протягнути ще півроку за рахунок проїдання 40 мільярдів гривень кредиту від Росії, — вважає економічний експерт Борис Кушнірук, 43 роки.

Кушнірук зазначає, що реальний дефіцит українського бюджету — приблизно 8% від валового внутрішнього продукту. У США він сягає 10%.

— Але Сполучені Штати можуть собі дозволити друкувати долари, і їх купуватимуть в усьому світі. А якщо ми будемо друкувати гривні, то вони залишатимуться виключно в Україні. А це її знецінить і призведе до швидкої інфляції, — додає експерт.

Уже зараз є проблеми з виплатами пенсій

Він каже, що уряд хоче покривати нестачу бюджету грошима Національного банку, який має власні резерви й отримує кредит від Міжнародного валютного фонду.

Таке вже відбувалося у грудні 2008 року. Інакше Кабміну не стало би грошей, щоб розплатитися з боргами ще торік. Тоді $1,5 млрд від НБУ через кредит для "Нафтогазу" пішли на оплату російського блакитного палива. Ще 3 млрд грн Нацбанк переказав уряду наприкінці грудня як додатковий прибуток. Хоча міг цього й не робити, бо планові показники на той час НБУ вже виконав. А ще Кабмін отримував гроші через продаж урядових облігацій, які Національний банк змушений викуповувати.

— Усі економісти розуміють, що фактично Нацбанк фінансує витрати уряду, — говорить Кушнірук. — Завдання Юлії Тимошенко — протриматися таким чином до виборів президента. А що буде потім із країною, її не надто турбує, бо переможців не судять.

Віктор Ющенко прилетів до Івано-Франківська, щоб оглянути першу в Україні енергоощадну котельню. Вона працює на тирсі й побутових відходах. Обігріває 14 будинків, школу і садок. Економитиме до 1 млн грн на рік. Окупиться за чотири роки.

Після відвідин котельні президента повезли до ще однієї новинки — "Івано-Франківськцементу" в селі Ямниця. Це підприємство працює без газу, на згорянні побутових і деревних відходів. Завдяки цьому за рік завод зменшив викид шкідливих речовин у повітря більш ніж наполовину. Зекономили 72 млн грн.

— Ми побачили, що можна зробити навіть у сьогоднішніх умовах кризи. Хочу, аби мене почув кожен голова установи й адміністрації. Треба знаходити альтернативу дорогому паливу, — каже Ющенко після оглядин.

Дає губернаторам місяць, аби підготували свої енергоощадні проекти.

— Івано-Франківська область має стати для вас взірцем, — додає президент.

На прес-конференції критикує уряд. Його питають, скільки років треба Україні, аби розрахуватися за $5 млрд позики від Росії, яку планує взяти Кабінет Міністрів.  Ющенко говорить півгодини.

— Стільки Україна ще ніколи не позичала. Це неадекватна політика уряду, — підсумовує президент.

— А ви виправдали сподівання народу за останніх чотири роки? — запитують журналісти.

— Докори на адресу творців демократії будуть лунати завжди. Одне хочу сказати: мої руки чисті. Те, що я говорю, тотожне з тим, що роблю, — відповідає Ющенко. — У мене вистачить терпіння вислухати докори. Але оцінку тобі будуть давати не сьогодні, а завтра ввечері.

Зараз ви читаєте новину «80 мільярдів гривень не вистачає бюджету цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути