Ексклюзиви
середа, 05 травня 2010 04:45

"63 із 74 років радянської влади — повна херня"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Комуністи йдуть колоною від столичної Бессарабської площі в бік майдану Незалежності 1 травня з нагоди Дня міжнародної солідарності трудящих
Комуністи йдуть колоною від столичної Бессарабської площі в бік майдану Незалежності 1 травня з нагоди Дня міжнародної солідарності трудящих

1травня біля столичного пам"ятника Леніну проходить мітинг. Учасники тримають прапори Компартії, Блоку лівих сил, плакати з написами "Back in USSR", "Ратифікації так!", "Да Советскому союзу". Люди вітають одне одного зі святом, обіймаються, цілуються, дарують квіти й повітряні кульки.

Киянка 70-річна Ніна Садохіна вдягнена в "тільняшку", червоне пальто, матроську безкозирку. Каже, так демонструє свою радість із продовження терміну перебування російського Чорноморського флоту в Криму.

Розпочинається урочиста частина. Комуністи й представники лівих сил на чолі з лідером КПУ 57-річним Петром Симоненком кладуть вінок із червоних гвоздик до пам"ятника Леніну.

— Наше майбутнє залежить від того, наскільки ми будемо згуртовані, — каже головний комуніст.

— Мы сейчас о другом думаем. Как дальше жить?! Мы — участники войны, ходим по мусорникам, собираем бутылки. Когда это закончится? — вигукує з натовпу 71-річний Микола Іванович.

— Ми з вами разом відповідальні за те, що відбувається, — відказує йому українською Симоненко. — Потрібно боротися.

Лідер Компартії декому тисне руки і зникає в юрбі.

— Юля хитрая. Накрала с Ющенко денег. А народ нищий, — продовжує пенсіонер.

Колона з 5 тис. людей рушає в бік майдану Незалежності. На перехресті Хрещатика та Богдана Хмельницького долучаються представники профспілок. Оркестр грає "День Победы".

Мы ходим по мусорникам, собираем бутылки

Неподалік ЦУМу за колоною спостерігають четверо хлопців. Сміються, штовхають один одного.

— А мы не на праздник пришли. Погода хорошая, поэтому гуляем, пиво пьем, — пояснює 19-річний Павло.


Близько 12.30 від метро Арсенальна до Європейської площі розпочинають ходу приблизно 300 учасників акції проти капіталізму "Марш колективної дії". Це представники молодіжних організацій  "Антифа", "Соціальна альтернатива", "Молодь проти капіталізму", "Стоп — зооциду". Вони тримають плакати "63 із 74 років радянської влади — повна херня", "Вийти з кризи? Спочатку вийди на вулицю".

На частині молоді — чорні спортивні костюми з масками та чорні шапки з прорізами для очей. Час від часу вони вигукують: "Выше, выше черный флаг — государство главный враг!", "Геть фашистів, геть капіталістів".

Колона йде у щільному оточенні міліціонерів. Є і працівники Держохорони в бронежилетах і захисних шоломах.

— Мав бути на роботі, але прийшов, щоб звернути увагу на наші проблеми, — каже Володимир Дем"ян, 55 років. Він працює електриком у гіпермаркеті "Метро". — Отримую 2 тисячі гривень, а працюю за трьох. Зараз часто так роблять, скорочують людей і один має працювати за кількох. У нас касир має тисячу-півтори гривень зарплати, часто не дають лікарняних, відпусток. Так не має бути.

Зараз ви читаєте новину «"63 із 74 років радянської влади — повна херня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути