Ексклюзиви
четвер, 25 грудня 2008 19:25

"2009-й буде роком великих потрясінь і реформ"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Народний депутат від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Владислав Каськів п’є подвійне еспресо з мінеральною водою без газу
Народний депутат від блоку ”Наша Україна — Народна самооборона” Владислав Каськів п’є подвійне еспресо з мінеральною водою без газу

45 хв. народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" Владислав Каськів, 35 років, їхав у столичних заторах зі Львівської площі на вул. Інститутську. Час нашої зустрічі припав на вечірні години пік. В обідню пору добирався б не довше як 10 хв.

Нарешті його чорний джип "інфініті" паркується на тротуарі. Таке авто коштує близько $100 тис. Нардеп виходить із передніх пасажирських дверей, повертається у салон по окуляри. Одягнений у костюм — їжачиться від холоду. Спускаємося у кав"ярню "Золотий дукат". Вона розташована в підвалі одного з будинків.

— Тут найкраща кава в місті, — зауважує Каськів.

Набирає на мобільний водія, щоб приніс із машини гроші. За хвилину той заходить і передає затискач з готівкою. Депутат скидає піджака, сідає під стіною. Освітлення трохи тьмяне. На столі горить свічка. У її низький широкий підсвічник насипані кавові зернята. Каськів бере одне й запалює над полум"ям. Гасить. У повітрі з"являється терпкий запах смаженої кави.

Каськів мав зустрічатися з колишнім головою Верховної Ради Арсенієм Яценюком. Але розмову переніс.

Чи можливо, що такі молоді політики, як ви і Яценюк, об"єднаються проти старшого покоління нинішніх керівників держави?

— 2009-го протистояння "помаранчеві проти синіх" зміниться на боротьбу "нових проти старих". Це буде рік великих потрясінь і реформ. Момент істини для України: вона або перестане існувати як держава, або почнеться період змін. Стояння на місці сьогодні означає падіння в провалля. Потрібні нові люди і нові ініціативи.

Ви готові ввійти в нову партію і розпустити "Пору"?

—  Ті, хто формував "Пору", обов"язково стануть гарною основою для формування політичної сили нового покоління. Її люди нікуди не дінуться, а стануть активними учасниками цього процесу.

Верховна Рада цього скликання має показати, чи може прийняти найважливіше рішення — нову систему виборів до рад усіх рівнів. Тому що закрита виборча система, яка існує нині, не дає можливості з"явитися новим людям. Вона консервує все старе. А нові люди із прогресивним мисленням є у всіх фракціях.

І в комуністичній?

— Крім комуністичної, — усміхається Каськів. — Еліти проростають там, де можуть. Переважно — це місцеве самоврядування, міські голови, підприємці, які чесно заробили свої гроші. Ці люди створили критичну масу, яка виникла ще на Майдані 2004 року. Помаранчева революція тоді не закінчилася. Це станеться лише тоді, коли завершаться структурні ліберальні реформи і зміниться політичне покоління.

Найчорніший день в історії України — це коли прийняли зміни до Конституції 2004 року

По суті, на місці теперішньої України має виникнути нова держава. Ідеться про радикальні зміни Конституції. Зараз країна має унікальний шанс прибрати безталанних чиновників, більшість яких не можуть включити навіть комп"ютер. У нас немає чого модернізувати, адже неможливо до старого воза вчепити мотор від БМВ. Тому мова йде про побудову модерної держави.

Каськів повертається трохи боком. Закидає ногу на ногу. Пальцем підтискає до полум"я свічки розм"яклий віск.

Щороку ми говоримо про реформи і зміни, а все стоїть на місці.

— І криза є виразом цього. Але завтра Україна може стати найефективнішою країною в Європі.

Мають піти у відставку Ющенко, Тимошенко?

— Вони вже все завалили.

Прем"єрка на останній прес-конференції заявила, що Віктор Ющенко збирається запровадити пряме президентське правління.

— Це наслідок того, що в нас немає держави із повноцінними органами управління. Ми маємо розбалансовану країну. Якщо в ній відбуватиметься надзвичайна ситуація, то немає механізму її запобігання. Найчорніший день в історії України — це коли прийняли зміни до Конституції 2004 року. Зараз найкращий вихід — повернутися до старої редакції Основного закону і провести президентські вибори. Тоді ми отримаємо одну людину, яка відповідатиме за країну.

Гірший сценарій — це коли хаос триватиме й далі буде протистояння між ключовими центрами влади — президентом, Кабміном і парламентом. На фоні економічної кризи це призведе до росту сепаратистських настроїв.

Чому ви підтримали створення коаліції із БЮТом і Блоком Литвина?

— Під реальною загрозою союзу Блоку Юлії Тимошенко й Партії регіонів. Це була б трагедія — через зміни, які вони хотіли внести у Конституцію. І ця угода БЮТу й "Регіонів" ще не раз як скелет у шафі виникне у складні часи, які нас чекають. А наступний рік буде найтяжчий як в економічному плані, так і в політичному.

Коли ви підтримали створення коаліції, то президент вам телефонував і просив цього не робити?

— Так. Але я нічого поганого в тому не бачу, що він спілкується із депутатами. Це має бути частіше. У нас була коректна розмова. Президент висловив свою позицію, а я — свою. Тиску не було.

Ющенко пропонував, щоб парламент працював ситуативною більшістю?

— Президент чітко говорив, що не планує розпускати Верховну Раду й що вона могла б працювати без коаліції.

Тобто БЮТ вас налякав можливою коаліцією з "Регіонами", щоб пришвидшити об"єднання з вашим блоком?

— Якщо був такий тактичний план, то він вдався. Але ж участь у коаліції — це не підпис про рабство. Зараз стоять дуже важливі питання — бюджет, закон про вибори, де рішення кожного депутата мають бути індивідуальні і відповідальні. Також коли йшов процес формування коаліції, то я сказав: якщо там не буде чіткого зобов"язання сторін про прийняття нового закону про вибори, то не пристану на таку коаліцію.

Хто готує цей закон?

— Ми разом із групою авторів від НУ-НС, БЮТ і Партії регіонів. Ідеться про відкриті виборчі списки.

Кажуть, що навесні, коли криза найбільше загостриться, Тимошенко піде у відставку.

— Як технологічний крок, це буде неправильно. Перед Тимошенко у ці дні стояло питання: піти чи залишитися. Вона вирішила взяти всю відповідальність і грати ва-банк: або вона втримує ситуацію і одержує головний приз, або — ні.

У чому цей головний приз?

— Точно не президентська посада. Хибно вважати, що і для Тимошенко, і для Ющенка президентська посада є самоціллю. Для нього важливіше бути главою держави, про якого добре говоритимуть через сто років, ніж бути два терміни, і про нього казатимуть погано. Так само і для Тимошенко.

А чого прагне Янукович?

— Його цілі я й досі не розібрав. Він сильно прогресував після 2004 року, його партія стала публічною. Але які в нього мотиви: чи він хоче стати історією, чи там діють корпоративні фінансові інтереси? Не знаю.

Тимошенко намагається спровокувати дострокові президентські вибори?

— Це буде можливо тільки тоді, якщо Ющенко сам цього захоче. Вона лише кидає рукавичку — це виклик до бою. Ключова їхня помилка, що погодилися на компроміс 2004 року по зміні Конституції. Надії, які покладалися на Віктора Ющенка, не відповідали тим повноваженням, які він отримав після конституційної реформи. Тимошенко тактично це влаштовувало, як прем"єра, адже вона одержала більше повноважень. Але стратегічно це — програш, бо вона вписалася у протистояння з Ющенком. Ще одна помилка президента: він не поставив чітких завдань перед своєю командою. Він ідеалізував людей, не приймав жорстких рішень. Це системний збій. Йому відразу ж треба було оголошувати дострокові вибори до Верховної Ради.

Каськів додає, що у цій кав"ярні вже втретє. Показує на куток у залі:

— Он там ми з Юрою Мірошниченком із Партії регіонів писали закон про вибори.

Прощаємося. До депутата підсідає знайомий, який чекав завершення розмови за сусіднім столиком.

1973, 1 грудня — Владислав Каськів народився в селищі Мельниця-Подільська на Тернопільщині

1991 — відрахований із Чернівецького державного університету ім. Федьковича через те, що очолив студентський страйк

1992 — координатор міжнародного фонду "Відродження" Джорджа Сороса

1997 — закінчив Національний педагогічний університет ім. Драгоманова; керівник Школи молодих політиків

2004 — керівник координаційного центру громадянської кампанії "Пора"

2005 — радник президента Віктора Ющенка

2007 — обраний народним депутатом від блоку "Наша Україна — Народна самооборона"

Розлучений, має сина й доньку

Зараз ви читаєте новину «"2009-й буде роком великих потрясінь і реформ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути