середа, 21 листопада 2012 07:30

Депутати відхилили податок на продаж валюти

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Нардеп-”нунсівець” Юрій Гримчак у кулуарах Верховної Ради показує гривні. Мовляв, доларів не носить. 20 листопада
Нардеп-”нунсівець” Юрій Гримчак у кулуарах Верховної Ради показує гривні. Мовляв, доларів не носить. 20 листопада

— А можете розміняти 100 доларів? — підбігає журналіст до "регіонала" 44-річного Владислава Забарського.

— Я валютой не торгую, — усміхається той і швидко заходить до сесійної зали.

У вівторок уранці депутати мають включити до порядку денного законопроект щодо операцій з іноземною валютою. Його напередодні зареєстрував "регіонал" Віталій Хомутиннік. Пропонував ввести 15-відсотковий податок на продаж валюти. Мовляв, так боротимуться зі спекулянтами та стабілізують курс гривні.

Перед засіданням депутати хвилиною мовчання вшановують пам'ять "регіонала" Олександра Савчука. Той 11 листопада помер у Франції від раку. Потім оплесками вітають із 59-річчям "нунсівця" Романа Зварича. Депутат кланяється, приймає букет червоних троянд від колеги Лілії Григорович. Та цілує іменинника в щоку.

Спікер 56-річний Володимир Литвин ставить на обговорення законопроект Хомутинніка. Мікрофон умикають "нунсівцю" Станіславу Аржевітіну, 51 рік:

— Доки не оголошено дефолт у країні, такий конфіскат ми не маємо права приймати.

— Треба відкласти розгляд цього питання, — погоджується Володимир Литвин. — Прийдуть розумніші депутати, хай вирішують.

Законопроект навіть не включають до порядку денного.

Через рамку металошукача проходить "нунсівець" Юрій Гримчак, 47 років. Стає на сходах першого поверху. Просимо показати, які гроші має при собі. Дістає з правої кишені штанів близько 600 грн купюрами по 20 і 100.

— А заощадження у валюті у вас є? — питаємо.

— Є, але скільки — треба у дружини питати. Слава Богу, що сьогодні не проголосували. Я знаю багато людей похилого віку, які на чорний день відкладають гроші. Навіщо їх обкладати податками? Чому не беремо податки із тих мільярдів, які влада виводить на Кіпр? Хай би краще їх оподаткували. Скільки можна грабувати населення?

— А в мене тільки гривні, — показує чорний гаманець "регіонал" 61-річний Ярослав Сухий. У нього три купюри в 500 грн, ще кілька по 100 та 20. — Мені на день народження подарували один папірець 500 євро. Я їх тримаю вдома. Більше валюти ні в мене, ні в дружини немає. Ми будемо вивчати цей закон. Гроші потребують тишу. Наскоками та набігами питання, які торкаються матеріального добробуту кожної сім'ї, не вирішуються. Сьогодні багато людей панічно кинулися скуповувати долари, бо гривня тане.

У залі депутати продовжують мораторій на продаж сільськогосподарських земель. "За" — 269. Мораторій діятиме до 1 січня 2016 року.

Депутати підтримали закон про біометричні паспорти з пропозиціями президента. Документ передбачає поступове введення паспортів нового зразка з електронним чипом з інформацією про особу. В цьому документі буде вмонтований чіп, з якого можна буде зчитати інформацію про власника — ініціали, дата народження, відцифровані фото і підпис, номер паспорта, дата його видачі і закінчення строку дії. Через релігійні переконання людина може відмовитися від нього.

Зараз ви читаєте новину «Депутати відхилили податок на продаж валюти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути