Ексклюзиви
середа, 20 квітня 2011 08:17

Про що свідчить відставка Олеся Довгого

Автор: фото: Андрій Шматов
  За звільнення Олеся Довгого з посади секретаря Київради проголосували 112 депутатів зі 113. На думку експертів, так мера Леоніда Черновецького усунули від фінансових потоків
За звільнення Олеся Довгого з посади секретаря Київради проголосували 112 депутатів зі 113. На думку експертів, так мера Леоніда Черновецького усунули від фінансових потоків

Секретар Київради 30-річний Олесь Довгий подав у відставку. Заяву про звільнення за власним бажанням написав 14 квітня. У понеділок по обіді заперечував це, а надвечір підтвердив.

— Сильний той, хто може визнати конфлікт. Я пішов сам. Відстоюватиму самоврядування як позафракційний депутат, — заявив Довгий на засіданні сесії Київради. Донедавна він входив до фракції Блоку Леоніда Черновецького.

"За" проголосували 112 депутатів із 113.

Питання про відставку Довгого виникло після критики керівника Київміськдержадміністрації — Олександра Попова. Той заявив, що "молода команда міського голови Черновецького" роздала сотні гектарів столичної землі — в історичній, зелених зонах та без відповідної документації. І втрати бюджету від цих рішень сягнули 70 млрд грн.

— У цьому залі є люди, які стали мільярдерами в Київраді, — говорив Попов.

У понеділок Довгого викликали до столичного управління з боротьби з організованою злочинністю. Він не прийшов. Сьогодні має бути наступний допит.

— Відставка Довгого означає, що клан Черновецького усунули від контролю за фінансовим потоком у Києві, — вважає 45-річний Костянтин Матвієнко, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика". — Місто очікує новий переділ майна. Київрада стала цілком підконтрольна президенту. В Україні формується влада за лекалами самодержавства.

Ця модель передбачає, що ніхто не може бути упевненим у своїй посаді. Ніщо не пройде повз президента. Це загрожує неефективністю. Підвищуватимуть тарифи на громадський транспорт. Бо жадібності немає меж. Землю переділять — "регіонали" заберуть її собі. Щодо Довгого — все залежить від домовленостей із владою. Але майбутнього в команди Черновецького в Україні немає. Вони намагатимуться емігрувати.

У Київраді кажуть, Блок Леоніда Черновецького може розколотися на дві фракції. Одна приєднається до Громадського активу Києва і буде нейтральною до Олександра Попова. До них можуть примкнути "литвинівці". А іншу групу — опозиційну до голови КМДА — очолить Олесь Довгий.

Вибори нового секретаря Київради призначили на 20 квітня. На цю посаду претендують "регіонал" Володимир Дейнега та депутатка від ГАКу і власниця мережі супермаркетів "Епіцентр" — Галина Герега.

— Буде Дейнега, — коментує Матвієнко. — "Регіонали" не дозволять обрати сателіта, навіть лояльного до них.

Був двічі секретарем Київради

Олесь Довгий — син нардепа-"нунсівця" Станіслава Довгого і зять народної депутатки від Партії регіонів Ірини Горіної.  У політиці із 25 років. 2006-го пройшов до Київради під №3 Блоку Леоніда Черновецького. Тоді ж його обрали секретарем міськради. За два роки на дострокових виборах знову пройшов за списками цього блоку і залишився на посаді.

Рекорд за кількістю земельних питань під головуванням Довгого Київрада встановила 1 жовтня 2007 року. На порядок денний поставили 700 проектів рішень, дві третини з яких були щодо розподілу і зміни статусу столичних земель. Рішення прийняли за 4 год. Довгий назвав засідання "перемогою здорового глузду", а опоненти й експерти — дерибаном.

 

Зараз ви читаєте новину «Про що свідчить відставка Олеся Довгого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути