четвер, 16 січня 2020 05:50

"Захотілося подивитись, що на дні. Маску виготовив сам"

Автор: bessarabiainform.com
  Ювеналій Зайцев 17 років був керівником Інституту морської біології НАН України. 2014-го став лауреатом Державної премії у галузі науки і ­техніки
Ювеналій Зайцев 17 років був керівником Інституту морської біології НАН України. 2014-го став лауреатом Державної премії у галузі науки і ­техніки

В Одесі поховали науковця-гідробіолога 95-річного Ювеналія ЗАЙЦЕВА. Він довгий час хворів.

— Незважаючи на хворобу, Ювеналій Петрович до кінця займався науковою роботою, — говорять в Інституті морської біології НАН України. Тут Зайцев працював із 1956 року. — Стан його здоров'я погіршився в грудні після пожежі в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Ми орендували в ньому частину приміщення. Тоді загинули наш директор і секретар.

Ювеналій Петрович народився у селі Миколаївка-Новоросійська Саратського району на Одещині. Закінчив біологічний факультет Одеського національного університету ім. Іллі Мечникова. Мав ступінь доктора біологічних наук. Написав 350 наукових публікацій, із них 18 — монографії.

Учений провів десятки досліджень у Чорному, Азовському, Каспійському, Балтійському, Середземному, Карибському морях, у Мексиканській затоці, а також в Атлантичному і Тихому океанах.

— Морем я захопився у 1940-х. Спочатку як рекреант — купатися любив. Потім захотілося подивитись, що там на дні. Виготовив сам маску, бо в продажу їх ще не було. І мені все відкрилося. Почав вивчати море, а свою першу книгу так і назвав — "За склом підводної маски", — розповідав Ювеналій Петрович.

17 років Зайцев був керівником Інституту морської біо­логії НАН України. 2014-го став лауреатом Державної премії у галузі науки і техніки.

— Усе життя Ювеналій Петрович присвятив дослідженню морських екосистем та проблемам охорони природи. Всесвітнє визнання отримав після відкриття морського нейстону — сукупності організмів на межі моря й атмосфери, і закладення наукових основ морської нейстології — нової галузі екології моря, — кажуть в Одеській національній науковій бібліотеці.

Зараз ви читаєте новину «"Захотілося подивитись, що на дні. Маску виготовив сам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути