пʼятниця, 23 червня 2017 00:40

"Води відійшли, сама викликала "швидку", думала — викидень"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Олена Міщанюк із Броварів на Київщині сидить у себе на подвір’ї з дітьми — 10-річною Русланою, Владиславом, 8 років, 2-річним Ярославом, 13-річним Романом та Валерією, 17 років
Олена Міщанюк із Броварів на Київщині сидить у себе на подвір’ї з дітьми — 10-річною Русланою, Владиславом, 8 років, 2-річним Ярославом, 13-річним Романом та Валерією, 17 років

— Когда пришла к гинекологу во время четвертой беременности, сказал: "Сколько еще будете рожать?". Стало неприятно и стыдно, — розповідає 43-річна Олена Міщанюк із Броварів Київської області. Має шістьох дітей. На початку місяця отримала звання матері-героїні.

Приватний будинок Міщанюків стоїть на в'їзді до міста при трасі з Києва. Поділений на дві частини. Одну займають батьки Олени, другу — вона з чоловіком і дітьми.

— Виросла в сім'ї одна, — каже Олена. Одягнута у довгу синю спідницю і рожеву футболку. Чорне волосся зібране у хвіст. — Після навчання в медучилищі друг запитав, як бачу свою кар'єру. Виник образ Наташі Ростової з "Війни і миру". В кінці вона постає матір'ю великої родини. Відповіла, що в кар'єрі себе не бачу.

Жінка заводить до хати з трьома кімнатами. На кухні стоїть пральна машина. Всі сплять у найбільшій кімнаті. Там стоять три розкладні ліжка. Вздовж стіни — довга шафа-купе з одягом і шкільними підручниками. Менші діти граються на подвір'ї. 13-річний Роман сидить за комп'ютером.

— Місця не вистачає. Стала в чергу на квартиру після народження четвертої дитини. Однак результату нема, — говорить Олена.

Її наймолодшому синові Ярославу — 2 роки. Старшому Богдану — 19 років. Його та 17-річну Валерію народила у першому шлюбі. Коли доньці було два тижні, чоловік трагічно загинув. Про обставини смерті жінка згадувати не хоче. Через два роки вийшла заміж удруге.

Бере з полиці червоне посвідчення матері-героїні і золотисту медаль із зображенням матері й дитини.

— Вручили в міськраді. Одноразово виплатили 10 прожиткових мінімумів (майже 17 тис. грн. — ГПУ), — пояснює вона. — Коли п'ятій дитині, Владику, виповнилося вісім, почала готувати документи на отримання звання. Просто так медаль не дадуть. Потрібно, щоб діти були активні у школі, мали творчі досягнення. І батьки також. Усе це було. Богдан грає на барабанах. Валерія — голова ради дітей учнівського самоврядування при Броварській міськраді. Роман ходить у музичну школу. Зайняв друге місце на всеукраїнському конкурсі гри на баяні.

До жінки підбігає 10-річна Руслана. Відпрошується в магазин купити печива. Мати дозволяє взяти гроші зі свого гаманця.

— Найважче народжувала першу доньку Валерію, — продовжує. — Води відійшли на шостому місяці вагітності. Сама викликала "швидку" і поїхала. Однак перейми не починалися. Думала — викидень. Медсестра заспокоювала. Казала, буває, що дівчаток народжують на такому ранньому терміні.

Потрапила до молодого лікаря-інтерна. Відмінив усі ліки, які приписав до цього мій гінеколог. Тільки вийшов, у мене почалися перейми. Через 20 хвилин мені набридло, попросила покликати його. Прийшов і питає: "Навіщо кликала? Ще рано". Тільки вийшов із палати, я почала народжувати.

Коли донька закричала біля мене, зраділа. Думала, народиться мертва.

Багатодітність — у мене і чоловіка в роду. У моєї прабабусі було п'ятеро дітей. Під час війни померло двоє. У бабусі чоловіка — теж п'ятеро. Живе у Черкаській області. Два роки тому їй вручили звання матері-героїні. Збирав документи її внук. Отримала надбавку до пенсії.

Старший син Олени живе в Києві. Навчається на першому курсі за спеціальністю "машинобудування" в Національному університеті технологій та дизайну. За дітьми жінка доглядає сама. Працює медсестрою в інфекційному відділенні Броварської дитячої лікарні. Має одну зміну на п'ять днів. Чоловік 43-річний Руслан понад рік служить за контрактом у зоні АТО.

— Залишив мене саму на шістьох дітей. Відмовляла його йти служити. Якось навіть дуже посварилися, — каже Олена. — Після школи він навчався у військовій академії. В 1990-х пішов з армії. Працював на різних роботах, щоб прогодувати нашу сім'ю.

Коли почався конфлікт на Донбасі, постійно дивився новини. Пропускав крізь себе. Нашим відпочинком став пере­гляд фільмів на військову тематику. Від доби Олександра Македонського до Другої світової. Його цікавила стратегія. Коли запитала, чому йде воювати, відповів: "Я на це навчався".

Діти часто йому телефонують. Удома був двічі за рік.

Зараз ви читаєте новину «"Води відійшли, сама викликала "швидку", думала — викидень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути