
— На Західній Україні виноградників не так багато. Тому здавна в кожному домі гнали самогон. Щоб був смачний і корисний, додавали трави, ягоди, фрукти. На Львівщині часто жартують: "Усе є ліки, все є отрута, головне — доза", — розповідає 40-річна Ярослава Павлюковець, власниця ресторану "Гридниця" біля Львова. 2 вересня на фестиваль наливок у столиці привезла міцні напої власного виробництва.
О 16:00 на подвір'ї галереї мистецтв "Лавра" гамірно. Попід стінами стоять ятки з виставленими в ряди пляшками. Відвідувачі підходять до них зі склянками по 50 мл для дегустації.
— Традиційно українки змагалися смаками своїх наливок. Що більше жінка знала видів, то кращою вважали господинею, — продовжує Ярослава. Стоїть за дерев'яним столом у червоній сукні в стилі Середньовіччя — з жовтими рукавами та блискітками. На фестивалі представляє 15 видів наливок.
— Із вишень можна зробити три напої, — говорить. — Є вишнівка старосвітська. Готують її з м'якоті, тому смак буде ніжний. Другий вид — вишняк. Настоюють на вишні з кісточкою. Має легкий терпкий смак. Третій — мокруха. Горілку настоюють на апельсині та гвоздиці. Додають вишневий сік. У мокрухи немає гіркоти, як у попередніх.
Маємо наливку з легендою — цитринівку. Пов'язана з дружиною короля Речі Посполитої Яна Собеського Марією. Вона власноруч робила напої. Якось захотіла здивувати поважних гостей палацу. Попросила посадити лимони, бо дістати їх було дивовижею. Заради дружини король посадив дерева лимонів у парку біля їхнього дому — Олеського замку на Львівщині. Кожен плід окремо утеплювали, тому врожай достиг. Марія зробила з м'якоті лимону ніжну наливку. Вживали як аперитив, перед їжею.
До ятки підходить жінка. Просить поради, яка наливка найкраща до м'ясних страв. Поруч відвідувачам пропонують смажене порося, ковбаси, шашлик.
— До таких страв раджу взяти хріновуху. Серед українців вона завжди була найпопулярніша, — каже Ярослава. — Хрін має бактерицидні властивості. Випив 50 грамів хріновухи перед обідом і спокійний, що не виникне проблем через якусь інфекцію.
Літрову пляшку наливки продають за 150–200 грн. Що довше напій настоювався, то дорожче коштує.
— Удома сам готую наливки із самогону, — говорить 50-річний Володимир з Полтавщини. — Найулюбленіші — тернівка й вишнівка. Заливаю ягоди самогоном міцністю не більш як 40 градусів. У наливці їх буде майже 20. Цукру не додаю. Алкоголь витягує з ягоди корисні речовини. Тому наливки здавна цінували за лікувальні властивості. Вишневі — для серця й судин, з горіха — для кращої роботи мозку.
Коментарі