пʼятниця, 23 лютого 2018 05:01

Василь Винярський не повернувся додому

Автор: Фото надане Данутою Винярською
  Данута Винярська (по центру в окулярах) і Василь Винярський (позаду)  з села Підзамочок Бучацького району Тернопільскої області із родичами стоять на весіллі племінниці
Данута Винярська (по центру в окулярах) і Василь Винярський (позаду) з села Підзамочок Бучацького району Тернопільскої області із родичами стоять на весіллі племінниці

— Василь пішов із дому вранці 2 серпня. Я ще відпочивала, бо пізно приїхала від сина з Вінниччини. Потім побачила, що Василя немає, — розповідає 69-річна Данута Винярська з села Підзамочок Бучацького району на Тернопільщині. Півроку розшукує чоловіка Василя Миколайовича, 72 роки.

— Василь нічого не снідав, випив лише молока з холодильника, — продовжує Данута Феліксівна. — Сусіди казали, був у костюмі. Подумала, що пішов до сестри Степанії, бо говорив про це. Вона живе в сусідньому селі Новоставці.

Подзвонила до неї. Василь не приходив. Забила тривогу. Подивилася, що всі документи Василя дома. Пішла шукати селом. Дізналася, що він майже весь день провів із двома товаришами. Обидва в сини йому годяться. Хлопці сказали, що від них пішов о дев'ятій вечора. Нібито додому. Почали шукати Василя всім селом. Ходили понад річкою аж до Бучача. Якби втопився, то вже сплив би.

За три дні написала заяву в поліцію, бо раніше не можна. Порозклеювали оголошення, давала оголошення в газеті.

Із особливих прикмет — шкутильгає на праву ногу. На лівій руці немає частини вказівного пальця. Йому відірвало в дитинстві — після війни знайшов якусь кулю.

Данута Винярська народилася в Підзамочку. У батьків була своя земля, її відібрав колгосп.

— Коли забрали землю, тато виїхав у Польщу, — додає Данута Феліксівна. — Мама не захотіла кидати рідню. Я в батька була кілька разів. Востаннє — у 18 років. Сподобалася татовому молодому сусіду. Мав серйозний намір одружитися. Але мачуха сказала, він такий-сякий. А тут ще й по радіо прозвучало: "Говорить Київ". І в мене сльози кап-кап. Так захотілося в Україну, що не передати.

Як тато не вмовляв залишитися, вранці зібралася і поїхала. Влаштувалася в Бучачі ученицею кухаря їдальні. У 20 років вийшла заміж. Нас познайомили мої подружки в Бучачі. Пішла з ними в кінотеатр. Перед входом стояв Василь — високий і вродливий.

Весілля в нас не було. Самі собі побудували хату. За рік народилася Валюшка, а через п'ять — син Ігор. Валя живе в Тюменській області, працює в дитячому садочку. Ігор став священиком. Живе на Вінниччині. З чоловіком дочекалися трьох онуків. 5 жовтня має бути 50 років, як ми разом.

Контакти Данути Винярської — 0(97) 026 23 41, сина Ігоря — 0(96) 538 96 39.

Зараз ви читаєте новину «Василь Винярський не повернувся додому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути