Ексклюзиви
понеділок, 26 червня 2006 15:37

"Стоптую 10–12 пар кросівок"

Автор: фото: Віталій Грабар
  Олег Лебедєв розповідає, що на один марафон витрачає три тисячі доларів
Олег Лебедєв розповідає, що на один марафон витрачає три тисячі доларів

36-річний киянин Олег Лебедєв — учасник найдовшого в світі пробігу на п"ять тисяч кілометрів, що проходить у Нью-Йорку. Цю дистанцію він долає за 53 дні й три години.

Ми зустрілися з ним у Львові, куди Олег приїхав із лекціями. Читав їх у залі обласної профспілки АПК.

Ідемо прогулятися на вулицю. Проходимо готель "Жорж". Спортсмен у білій сорочці, світлих штанах і кросівках.

— Пробіг називається "3100 миль самоперевершення", — розповідає він. — Започаткував його спортсмен, філософ-американець Шрі Чінмой. Він може підняти машину, слона. Я подав заявку на участь, бо захотів утнути щось фантастичне.

Ідемо центром Львова.

— Вам пощастило жити в такому місті, — розглядає він старі будівлі. — Розповідає, що його мама, кандидат біологічних наук, тяжко хворіла. Померла чотири роки тому.

— У останні місяці в неї боліло все тіло. Непритомніла, але дуже хотіла жити. Її сила волі передалася мені, тому й бігаю п"ять тисяч кілометрів. Це наче робота: ми біжимо вулицями Нью-Йорка по колу довжиною 883 метри з шостої ранку до 12-ї ночі. Маю 18-годинний робочий день. Ночуємо в скромних квартирах, спимо по п"ять годин, на самих матрацах. О п"ятій ранку прокидаюся, роблю зарядку і їду на трасу. Перед стартом зазвичай не їм. Зате впродовж дня тричі привозять вегетаріанську їжу. А коли біжимо біля "кухні", хапаємо фрукти, овочі. Одного дня — підрахували — їли 55 разів.

У руках Олег тримає парасолю. Накрапає дощ, але він її не розкриває.

— Найважче — призвичаїтися до погодніх умов. У липні Нью-Йорк нагадує велику сауну: температура +42°С і стовідсоткова вологість. Жителі міста в обідню пору з дому не виходять, — розповідає.

До стопи прикладаю капустяний лист

Каже, що минулого року з-поміж 16 спортсменів прибіг сьомим.

— Буває, у очах темніє. Але внутрішній голос каже: "Ти можеш!" А коли повертаюся додому, все змінюється — життя наче стає простішим.

Дощ посилюється, Олег розкриває парасолю.

Дружина вас розуміє?

— На третьому курсі я перевівся з Московського фізико-технічного інституту в Київський університет. Напевно, аби зустріти Ірину. Разом із донькою, Настею, вона допомагала мені на трасі: давала пити кожні десять хвилин, робила легкий масаж. Це, напевно, важче, ніж бігти.

Ми повертаємося до профспілкової будівлі, сідаємо в кінці зали.

— Марафонець отримує хіба що сувенірні кубки, — зітхає Олег. — Хоча на один марафон я витрачаю три тисячі доларів. Тисяча — вступний внесок, 500 — дорога, решта — вітаміни, взуття. Я непогано заробляю, дружина теж працює. Відкладаємо гроші, щоб раз на рік поїхати до Нью-Йорка. За один забіг стоптую 10–12 пар кросівок. Роблю в них дірки для вентиляції, а до стопи прикладаю капустяний лист. Інакше ноги "закипають".

Удома теж бігаєте?

— По чотири-п"ять годин в Голосіївському лісі. Мій 65-річний батько, професор, завідувач лабораторією Інституту кібернетики, досі бігає 42 кілометри. Я таку дистанцію вперше пробіг у Москві, в 24 роки. Усі болячки, проблеми можна перебігати, — запевняє Олег.

Він розповідає, що нині готується до нового марафону в Нью-Йорку. Хоче пробігти 53 тис. км за 51 день. Прощається і йде на сцену.

1970 — народився в Києві
1985 — кандидат в майстри спорту з лижних перегонів
1990 — одружився з Іриною
1991 — народилася донька Настя
1996 — менеджер у київській компанії, що розробляє програмне забезпечення
2002 — померла мама
2003 — уперше взяв участь в пробігу "3100 миль самоперевершення"

Зараз ви читаєте новину «"Стоптую 10–12 пар кросівок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути