середа, 30 вересня 2009 09:43

Найуспішнішу українку в Польщі спіймали на хабарі

"Хто ризикує, той п"є шампанське", — польська телезірка українського походження Вероніка Марчук-Пазура, 37 років, сказала це в інтерв"ю вересневому випуску журналу Sukces — "Успіх".

Останніми днями це найбільш цитована фраза у Польщі. Ще тиждень тому Вероніку називали найуспішнішою українкою, Попелюшкою, що стала принцесою. Приїхала з України гола-боса, вдало вийшла заміж. Стала телезіркою, у Варшавському університеті здобула юридичну освіту й відкрила власну фірму. Нещодавно очолила Товариство друзів України. А минулої середи в одному з варшавських ресторанів її спіймали при отриманні 100 тис. злотих хабара (280 тис. грн. — "ГПУ").

Агенти польського центрального антикорупційного бюро зафіксували, як Вероніка брала пакунок із грішми від директора невеликого державного видавництва, що підлягає приватизації. Натомість обіцяла йому, що її юридична компанія зробить усе, аби знизити вартість фірми. 100 тис. — лише завдаток, а весь хабар нібито мав становити 450 тис. злотих, тобто 100 тис. євро. Ідеться про приватизацію будинку в центрі Варшави вартістю 20 млн злотих, де розташоване видавництво.

У четвер польська преса зарясніла знімками, як агенти ведуть Вероніку, котра накрила голову капюшоном. Щоправда, ведуть без наручників. Під час попереднього слухання вона заперечувала свою провину.

— Я була переконана, що це символічний подарунок, що в пакеті з написом "Джоржіо Армані" парфуми, — виправдовувалася. — Іноді мої клієнти роблять такі дрібні презенти.

Та агенти мають із десяток томів розшифровок її підслуханих розмов.

Вероніка Марчук-Пазура народилася в Києві 1971-го. До Польщі перебралася 20-річною. Починала як танцівниця-стриптизерка в нічному клубі курортного Сопота на Балтійському узбережжі. Щоб отримати право на проживання в країні, вийшла заміж за першого-ліпшого автомеханіка. Потім зійшлася з популярним актором Цезарієм Пазурою, на дев"ять років старшим від неї. До свого додала його прізвище, українське ім"я Олена змінила на польське Вероніка. І почала підкреслювати, що є полькою з українським корінням. Перевезла до Варшави батьків, купила їм квартиру.

Зірковий час Вероніки настав, коли Польща попрямувала до Євросоюзу. У країні запанувала мода на місцевих зірок, іноземців за походженням. На польському телебаченні досі є німець, що співає в кабаре. І британець, який періодично має клопоти із законом, але чарує поляків розповідями про шаленства англійців. Є італієць, що одружився з полькою й прославився рекламою макаронів. Красуня-українка стала і телевізійною зіркою, і бізнесменкою.

Із чоловіком вони випустили телесеріал "Секс у меншому місті", а Вероніка знялася в кількох еротичних сценах. Останнім часом, окрім правничої практики, на телеканалі TVN очолювала журі популярного шоу "Попросту танцюй" — аналог "Танців із зірками". Із Пазурою розлучилася позаторік — після 12 років шлюбу. Нібито через те, що він почав заважати її кар"єрі.

— Хочемо бути щасливими, — пояснила журналу Viva! — Навіть якщо виявиться, що це буде не спільне щастя, а кожного з нас окремо.

Цезарій Пазура відхрестився від колишньої дружини після її затримання. Попросив не вплутувати його в цю історію, бо "нічого не знає про її приватне та професійне життя". Одразу після розлучення він побрався з 20-річною, мають доньку.

— Шкодую лише, — додає, — що Вероніка Марчук-Пазура не погодилася відмовитися від мого прізвища. Її затримання кидає тінь на всю родину Пазурів.

За дві доби — стільки затриманий може перебувати під арештом без вироку — прокуратура звернулася до суду, аби Вероніку та її спільника протримали під вартою три місяці. Суд у суботу ухвалив: Вероніку Марчук-Пазуру можуть випустити лише під 600 тис. злотих застави. Щоб їх роздобути, українці знадобилося 3 год. Середньостатистичний поляк, аби заробити такі гроші, мав би працювати понад 16 років.

У суботу ввечері звільнена з-під варти Вероніка не прикривала голову, всміхалася. Спочатку повідомляли, що їй загрожує до 10 років ув"язнення, згодом — від двох до восьми. Ну, і кінець кар"єри телезірки.

Наступного дня Марчук-Пазура показалася на людях — зі своїм нареченим музикантом Мацєєм Ґолизьняком, 33 роки, поїхала до аеропорту зустрічати сестру з Києва. А позавчора порушила мовчанку: речниця Вероніки заявила, що та досі не може повірити в те, що трапилося, й почувається жертвою цієї історії. Отримані гроші не були хабаром, а платою за юридичні послуги.

Що казала Вероніка Марчук-Пазура

Є в мені містична українська душа. В Україні дуже зважають на знамення, інтуїцію, підсвідомість. Я в дитинстві дуже остерігалася зурочень

З інтерв"ю журналу Gala, січень 2008-го

Не мислю категоріями людей, які стільки вже здобули, що можуть спочити на лаврах. Відчуваю, що мушу ще щось зробити, утвердитися. Хочу розвиватися

З інтерв"ю журналу Gala, січень 2008-го

Відмовляючись 10 років тому від рідного громадянства, я стала полькою. І відчуваю себе полькою, звісно, українського походження. Зрештою, мої прадіди були поляками. Я охоче працюю над будуванням дружби між Польщею та Україною. Там хвалю поляків, тут — українців, а часом і покритикую. Хотіла б, аби мої телевізійні репортажі бодай трохи донесли людям, що наші народи більше єднає, ніж роз"єднує

З інтерв"ю журналу Viva!, березень 2009-го

Зараз ви читаєте новину «Найуспішнішу українку в Польщі спіймали на хабарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути