вівторок, 31 липня 2012 06:00

Після удару блискавки Романові Кривді сняться жахи

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Інна Зінов’єва і Роман Кривда дістали опіки через удар блискавки в уманському парку Софіївка. Чоловіка відкинуло на 10 метрів
Інна Зінов’єва і Роман Кривда дістали опіки через удар блискавки в уманському парку Софіївка. Чоловіка відкинуло на 10 метрів

Блискавка уразила 30-річну Інну Зінов'єву та Романа Кривду, 33 роки, в місті Умань на Черкащині 21 липня. Під час грози о 21.15 вони сховалися під деревом у Софіївському парку. Розряд влучив у стовбур, до якого спиною притулилася жінка.

— Ми вийшли на пробіжку, — розповідає Інна. Спілкуємося з нею у міській лікарні. — Почався дощ, і ми стали під дерево. Там уже були кілька людей. Більше нічого не пам'ятаю. Прокинулася в лікарні.

Романа, якого Інна тримала за плече рукою, відкинуло на 10 м. Він отямився і 3 хв. робив потерпілій непрямий масаж серця та штучне дихання.

— Мене оглушило, нічого не чув. Руки рухалися, але я не відчував їх, — розповідає Роман. — Дуже вдячний дівчині, яка стояла з нами під деревом. Вона була зі своїм хлопцем. Від удару в неї розірвалася цепочка на шиї й обпекла їй шкіру. Але вона не розгубилася. Викликала "швидку". Зустріла лікарів, щоби показати їм місце, де ми, бо нести Інну я не міг. Дуже боявся за неї. Заспокоївся, коли вона почала дихати.

Інна та Роман у лікарні. Жінку спочатку поклали до реанімації. Тепер обоє у терапії. У них були опіки по всьому тілу. У Романа вони швидко зійшли, в Інни досі є червоні смуги у вигляді блискавки. Дрібніші відгалуження зникли, а більші лишилися.

— Я не хотіла йти тренуватися, — каже Інна. — Коли йшла з роботи, бачила, що в Софіївці все небо світле від блискавок. Але Роман сказав, що все буде добре. Уже там не хотілося ставати під дерево. Було якесь відчуття.

— Перед тим, як ударила блискавка, стало дуже холодно, — згадує Роман. — Холод такий, що проймає до кісток. І сморід. Запах незрозумілий, дуже неприємний. Я такого ніколи не чув. А тоді удар. Зараз болить усе. Уночі кошмари сняться. Найбільше дошкуляє ліва частина тіла, куди був удар.

Лікар-реаніматолог Валентина Пархоменко каже, що випадок унікальний. В Умані люди вперше вижили після удару блискавки.

— Шанси зберегти життя зростають, якщо вчасно зробити штучне дихання і масаж серця, — говорить Олег Ткаченко з обласного управління з надзвичайних ситуацій.

Зараз ви читаєте новину «Після удару блискавки Романові Кривді сняться жахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути