пʼятниця, 21 вересня 2012 10:26

В Тернополі виходили немовля вагою 510 грамів

Автор: фото надане Нелею Скубенко
  Павліну Хорнат перевели до обласної дитячої лікарні міста Тернопіль після того, як дитина почала сама дихати й набрала один кілограм 240 грамів ваги
Павліну Хорнат перевели до обласної дитячої лікарні міста Тернопіль після того, як дитина почала сама дихати й набрала один кілограм 240 грамів ваги

Немовля вагою 510 г уперше виходили в Тернополі. Дівчинка мала 26 см зросту. Її помістили у кювез і підключили до апарата штучного дихання. Вона 54 дні перебувала у відділенні інтенсивної терапії новонароджених обласного перинатального центру "Мати і дитина".

— Це найменше маля, яке нам удалося виходити, — розповідає 50-річна Неля Скубенко, завідувач відділення.

Дівчинка народилася 13 липня, після свята Петра і Павла. Батьки назвали її Павліною. Сім'я живе в селі Гарбузів Зборівського району, за 70 км від Тернополя. Усього там 260 жителів.

Мати дитини, 28-річна Іванна, за освітою фельдшер. Була соціальним працівником. Має ще старшу доньку Мар'яну, 6 років. Батько Сергій, 27 років, працює в Тернополі у фірмі з виготовлення паркету. Родина живе з батьками та бабою Іванни на околиці села у великому цегляному будинку. Обробляють близько 2 га землі. Мають двох коней, три корови.

— Ті люди добре живуть, не бідні. Свого трактора мають. За дитинку їхню чув — то велике чудо, що вона вижила, — розповідає сільський голова Мар'ян Кривий, 62 роки.

Іванну Хорнат зустрічаю неподалік сільради. Невисока повнотіла жінка в рожевій футболці й чорних штанях тримає великий пакет. Розмовляє зі своєю тіткою, худою світловолосою жінкою. Підходжу до них, представляюся.

— Не буду я нічого говорити. Дайте мені спокій. Даремно приїхали, — Іванна розвертається і швидко йде розбитою дорогою.

— А я теж нічого не знаю, — прямує до хати її тітка.

Людей біля хат майже нема — усі копають картоплю.

— Я Іванку бачила, вона казала, дитина потрохи набирає вагу. А більше нічого не знаю. То такі люди, шо все в собі тримають, — дівчина років 17 чекає на автобусній зупинці. — Чула, шо їхня Мар'янка мала цього року до школи йти. Але після того, шо сталося, її лишили вдома. Шоб Іванці трохи легше було.

— Дитина бажана. І жінка постійно під наглядом була, у район їздила. Нічого тяжкого не підносила. Народити мала в жовтні. А тут раптом у липні її мати дзвонить: "В Іванки болі в животі, води відходять", — розповідає фельдшер Ольга Коритко, 61 рік. — Я тоді вдома була, якраз перша година — обідня перерва. Зразу визвала "скору". А сама бігом у медпункт. Узяла скальпель, зажим, ножиці, зеленку, йод, спирт, рукавиці — весь необхідний набір. Дивлюся — сусід Петро Тарнавський своїм білим бусом уже привозить Іванку з матір'ю під ФАП.

Автобусом поїхали до Зборова через поля, коротшою дорогою.

— Маю 41 рік фельдшерського стажу, то різне бачила, — продовжує Ольга Ярославівна. — 1980-го везла одну вагітну до роддому. У неї ще звечора болі почалися, а вона тоді чогось із Тернополя до Гарбузова приїхала. За селом Ярославичі в неї води відійшли. Прийшлося роди приймати. Тоді вже страх відпускає — мусиш. А тепер у першу чергу зміряла тиск — 135 на 80. Вагінальне дослідження не робила, бо води відійшли. Іванка плаче. Я заспокоюю: не панікуй, дитинку ще можна спасти. І сама переживаю, щоб кровотечі не було, бо що в польових умовах зробиш?

Від Гарбузова до Зборова — 25 км.

— Ми на 2 кілометри від села від'їхали, як під Лопушанами зі "скорою" зустрілися. Я помогла Іванці вийти з буса. Удвох із матір'ю попідруки її взяли, пересадили. Отак і відправили. Потім її з райцентру до Тернополя перевели. А малі діти в нас у селі й раніше народжувалися. 1995-го жінка мала хлопчика 850 грамів. Ще й кесареве їй робили. А тоді він як почав рости — то вже у рік своїх однолітків розвитком перейшов.

 

Виживає кожен третій

— Торік в Україні народилися 1240 дітей з вагою менш як 1 кг. Лише третина з них вижили після 1 року життя, — каже 54-річна Єлизавета Шунько, завідувач кафедри неонатології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Платона Шупика.

— У таких дітей зазвичай буває затримка моторного, психоневрологічного, інтелектуального розвитку, залежно від того, які ділянки мозку були пошкоджені, — говорить Тетяна Куріліна з Інституту педіатрії, акушерства та гінекології. — Дитина довго перебуває на штучному диханні, тому в неї розвивається бронхо-легенева дисплазія. Вона схильна до запальних, алергічних і астматичних ускладнень, може мати проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Найменшою недоношеною дитиною в Україні, яку вдалося виходити, є Богдан Черній з міста Бердичів на Житомирщині. Він народився завважки 490 г на 21-му тижні вагітності 2007-го.

Торік в американському Лос-Анджелесі з'явилася на світ 269-грамова Мелінда Стар Гвідо. Вона мала надтонку шкіру. Щоб захистити від інфекції, лікарі поклали немовля у відділення інтенсивної терапії новонароджених. За 16 тижнів батьки забрали доньку з лікарні.

 

Зараз ви читаєте новину «В Тернополі виходили немовля вагою 510 грамів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути