пʼятниця, 06 серпня 2010 04:30

Орест Карелін проголосив себе імператором

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Орест Карелін сидить на лаві в тернопільському сквері. Він прагне офіційно відновити в Україні монархічний устрій
Орест Карелін сидить на лаві в тернопільському сквері. Він прагне офіційно відновити в Україні монархічний устрій

"У Тернопіль приїхав просити у свого графа, вашого губернатора Михайла Цимбалюка, місця під музей, — говорить Орест Карелін, 63 роки, пенсіонер родом зі Львова. — Маю півтори тисячі прапорів української держави, документи, зброю. Як побачив смертушку в очі, то задумався, кому то передати. Найкраще буде під то музей зробити. А мені за то не гріх і квартирку дати".

Розмовляємо на лавці у сквері, неподалік залізничного вокзалу. У руці в нього кейс. Усередині дві пари шкарпеток та підшивка документів. Чоловік вважає себе монархом. З однієї зі шкарпеток дістає монети. На них напис "Королівство Україна-Русь", нижче — "Гривна". Спереду профіль лисуватого бороданя.

— То це моє зображення, я від скромності не помру, — сміється. — Номіналу немає, бо писати номінал, то вже стаття. І так по прокуратурах тягали, ніби я фальшивомонетник.

Орест Федорович прагне офіційно відновити в Україні монархічний устрій.

— Дехто каже, що я псих, шизофренік, — махає рукою. — Але коли я 20 років тому казав, що своїми руками жовто-блакитний прапор над Києвом підніму, мені теж у спину плювали.

Показує фотографії, на яких група чоловіків піднімає прапор біля київської мерії.

— Оце я, — показує на розмите обличчя, по контуру схоже на нього. — Тоді спеціально бороду збрив, щоб кагебістам важче було стежити. Прапор, що піднімали над Києвом, і той, що першим вносили до Верховної Ради, були пошиті мною і моєю дружиною Наталею. Той, що в парламент заносили, приніс депутатам під двері. Вони іншого не мали, взяли мій.

За його словами, після проголошення незалежності отримав звання регента від тодішнього короля України Олелька ІІ.

— Олелько ІІ — онук Анатолія Довгорукого, якого коронували в Україні 1918-го. Довгорукий був другом Скоропадського, який проголосив УНР. Королем пробув п"ять днів. На шостий його розстріляли більшовики. Але син, який унаслідував престол, утік за кордон і там зберіг рід.

1995-го Олелько ІІ помер. Почекавши три роки, Карелін проголосив наслідником престолу себе. Посвячував людей у лицарі, графи, князі.

— З моїх рук звання отримали півтори тисячі людей. У моїх підданих — граф Кузьмук — колишній міністр оборони, граф Єжель — теперішній міністр.

Звання великого князя вручив екс-президенту Віктору Ющенку. По пошті надіслав звання президенту Білорусі Олександрові Лукашенку.

Ющенко чого не справився із президентством? Бо в нього символом неправильна підкова була

— Від дарованих мною звань відмовився тільки Ян Табачник. Дуже його уважаю за те, що гарно грає. Думав йому графа дати, а він каже: "Не можу. Я жид. Барон".

Ющенко про своє графство не повідомлений досі.

— Хотів зробити то в офіційній обстановці, під фотографію, а нагоди не було. Брат його — Петро, казав, що візьме передасть. Але я відмовився.

Теперішній президент Віктор Янукович звань від Ореста І не отримував.

— Йому треба прийняти мої символи. Бо символи і знаки правлять світом, а не слово і закон. От Ющенко чого не справився з президентством? Бо в нього символом неправильна підкова була. Я йому казав не раз, щоб перевернув її рогами догори, бо все повисипається звідти.

Після інавгурації Віктора Януковича проголосив себе імператором.

— У Росії все готово до повернення монархічного ладу. 2013-го його зможуть офіційно затвердити. Тоді вона буде претендувати на Україну. Янукович прийняв помазання і перстень князя від їхнього патріарха. Це був розвод на дурного хохла. За монархічними законами він вже є служником Росії. Але ні Медвєдєва, ні Путіна патріарх не мирував і персня князя не давав. Єдиним законним великим князем Московії є Янукович. Я його з цим привітав — надіслав офіційного листа. Після цього в королівстві Україна-Русь дав дозвіл на створення окремого королівства Ромів. Королевою зробив циганку, з якою познайомився у Києві. Сина Юрія зробив королем, а себе проголосив імператором. Якби в Росії взялися проголошувати монархію, я б мав законне право нею керувати.

Останні роки Орест Федорович із сім"єю жив у Новій Каховці, на Херсонщині.

— У Новій Каховці почав розвивати українське козацтво. То недавно мене за це побили. Напали троє із сокирою і ножем. Кричали: "Здєсь тебе не бандеровская земля". Легеню пробили. Після того вирішив виїхати звідти, щоб сім"ю не підставляти.

Орест Федорович одружений. Живе на пенсію колишнього музейного працівника. Має трьох дітей. 26-річна Анастасія — юрист, сидить удома з дитиною. Ксенія, 23 роки, має юридичну практику у Херсоні. Юрій навчається на юриста у Києві.

— Дочкам дав звання великих княгинь. Але всі зусилля вкладаю, щоб здобули освіту і мали добру роботу. Бо що то буде за княгиня без машини?

Зараз ви читаєте новину «Орест Карелін проголосив себе імператором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути