четвер, 02 вересня 2010 04:18

Ольга Ципугів удруге народила двійню

Автор: фото: Марія Петрів
  Ольга Ципугів із села Клузів на Івано-Франківщині тримає на руках сина Матвія. На підлозі ліворуч сидить його брат-двійня Максим, посередині — сестра Оксана. Вона займається спортивною гімнастикою
Ольга Ципугів із села Клузів на Івано-Франківщині тримає на руках сина Матвія. На підлозі ліворуч сидить його брат-двійня Максим, посередині — сестра Оксана. Вона займається спортивною гімнастикою

Ольга Ципугів, 27 років, із села Клузів Тисменицького району на Івано-Франківщині вдруге народила двійню. Дітей назвали Русланом і Людмилою. Старшим двійнятам Матвієві і Максиму — 1,2 роки.

— Перші двійнята теж 8-місячні. Між ними три хвилини різниці. Матвій перший народився. Важив 1,62 кілограма. Маркіян на три грами менше. На ранні роди не рощитувала, — розповідає Ольга. Веде стежкою до будинку, довкола якого ростуть чорнобривці. — Хотіла свій день народження справити. Почала на стіл накривати, м"ясне нарізала. А тут схватки почалися. Думала, пройдуть. Тільки вісім місяців мало бути у серпні. Кум мене зразу в машину. Чоловік речі взяв і давай доганяти. У роддомі за 15 хвилин родила.

Про вагітність дізналася на четвертому місяці.

— Мені приснилася велика риба. Люди кажуть, що риба сниться до дітей. Пішла на узі. З першими риби копченої хотілося. А з другими — один день солодке їла, другий — кисле.

У Ципугів п"ятеро дітей. Виховують також 8-річну Оксану. Сім"я живе у хаті батьків Ольги. Руслан і Людмила сплять у колисці. Матвій і Маркіян граються на підлозі.

Із двору забігає Оксана, сідає на шпагат. Вона займається спортивною гімнастикою в Івано-Франківську.

— Після Оксанки шість років не могла завагітніти, — говорить з кухні багатодітна мати. — З чоловіком познайомилися в сусідньому селі Угринів на дискотеці. Три роки ходили. У Клузові не було клубу, компанія збиралася там. Віддалася у 19. Йому 23 роки було.

Біжить на кухню.

— Я закручую компоти із сливок. Ви посидите із дітьми хвилинку? Мала прийти сусідка помогти. Але вона молода дівка, певно, на кавалєрку побігла. У бабиної рідної сестри теж була двійня. То мені від неї передалося. Діти весь кальцій з організму вивели. Вчора два зуби у Франківську вирвала, ще один випадає. Важко було виношувати другу двійню. Бо ці маленькі постійно на руки тягнуться, а у мене пузо велике — не можу нагнутися. Зараз легше, хлопці почали вночі спати.

Діти весь кальцій з організму вивели. Вчора два зуби у Франківську вирвала

31-річного Василя Ципугова торік скоротили із цементно-шиферного заводу у сусідньому селі Ямниця. В обласному центрі працює таксистом.

— Усе купує, бо я не маю часу на базар іти. За тиждень витрачаємо на памперси 600 гривень, на харчові суміші — 500. На місяць треба десь 10 тисяч гривень.

Із Тисменицької райради сім"ї дали 5 тис. грн одноразової допомоги.

— Було би добре, якби нянькою забезпечили. У вересні Оксанка піде до школи, нікому буде помагати, — сідає на диван. — Ше свідоцтво про народження не виробила, ніц часу не стає.

Оксана приносить по черзі Матвія і Маркіяна годувати. Подає мамі пляшку із кашею.

Обласна держадміністрація подала в Адміністрацію президента документи щодо присвоєння Ользі Ципугів звання матері-героїні.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Ципугів удруге народила двійню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути