Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2013 05:15

На Володимирський собор витратили півкілограма бісеру

Автор: фото: Віталій Іванченко
  Сергій Кучер сидить удома перед собором, що зробив за п’ять місяців. Бісер клеїв на картонні стіни, хрести для бань купив в антикварному магазині
Сергій Кучер сидить удома перед собором, що зробив за п’ять місяців. Бісер клеїв на картонні стіни, хрести для бань купив в антикварному магазині

28-річний Сергій Кучер із райцентру Кам'янка на Черкащині збудував макет Володимирського собору з бісеру і картону.

Запрошує до просторої кімнати. У приватному будинку мешкає з батьками. Посередині на столі стоїть собор з рожевими стінами, сім бань виготовив із синього бісеру. На найвищій — старовинний срібний хрест. Навколо пластмасові пальми. На дроті прикріпив хмару з вати. Із нею робота заввишки 50 см. Вмикає споруду в розетку. Вона світиться.

— Бісер збирав по всіх магазинах. Треба було мінімум півкілограма. Лише рожевого пішло 200 грамів, — сміється. Сідає за стіл. — Поставив собор на екзотичному острові, із слониками, русалками. Треба було шість пальмочок. Ніде не знаходив. В одному магазині бачу в дитячих наборах по одній такій. Давай просить продавця, щоб акуратно розпечатав ті набори, повитягував пальмочки й запечатав. Погодився за десятку за деревце. Годину акуратно відклеювали обгортки, витягували їх і знову приклеювали.

Каже, що хрести день шукав по антикварних магазинах у Черкасах.

— Треба не сяка-така біжутерія, а металеві фігурні хрести. Бо вони дають собору величності. По магазинах то тільки два однакові, то чотири. Думаю, на богоугодне ж діло шукаю — невже не повезе? В одному місці того року ручних справ майстер замовив шість таких хрестів, як мені треба, і не прийшов забрати.

Копії храмів Сергій будує п'ять років, відколи племінник попросив зробити хатку із сірників.

— Подумав, зараз дитині швиденько склею. А як зачепився, то тиждень будував хату з півлітрову банку. Біда в тому, що сірники різні за товщиною, грані в них нерівні. Один із чотирьох-п'яти підходить. У мене є навички будівельника. Інколи по шабашках підпрацьовую. Кладка цегли, плитки чи спічок має бути рівненька. Можна було пошукать по бабках іще совєтських, бо часто на дахах досі тримають запаси. Вони рівніші й надвоє розколюються лезом рівно. На простий будиночок треба до тисячі сірників. Наморочився з ними та й покинув.

Бісер до картонних стін Сергій кріпив клеєм ПВА. Свіжоприклеєний рівняв під голку-циганку. Робота тривала п'ять місяців.

— Знайомий майстер не радив використовувати елементи іконопису без дозволу священика. Але на стінах я вписав фрески з Божою Матір'ю, Спасителем. Я не віруючий, але мені подобається церковна архітектура. Перед тим як будувать собор, детально оглянув у Черкасах справжню церкву — вікна, товщину стін, пропорції.

Свій витвір майстер виставив на інтернет-аукціон. Править за нього 16 тис. грн.

— На матеріали витратив понад 1,5 тисячі гривень. Свою працю оцінив у 2500 гривень на місяць. Колеги за набагато простішу роботу з сірників беруть від 12 тисяч. Якщо продам цей, побудую храм уп'ятеро більший. Хочу робити його не з картону, а з міцної ДВП.

Зараз ви читаєте новину «На Володимирський собор витратили півкілограма бісеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути