Ексклюзиви
вівторок, 24 квітня 2012 00:30

На подвійних пам'ятниках заклеюють фото живого

На цвинтар райцентру Кам'янка Черкаської області в неділю о 8.00 у ворота в'їжджають автомобілі, люди йдуть родинами поминати рідних. Несуть кошики й квіти. На верхній ділянці кладовища зо дві сотні могил, що з'явилися в останні роки. На деяких встановлені подвійні пам'ятники й одна фотографія заклеєна чорною плівкою.

— 2009 року чоловікові Андрію пам'ятника ставили, то я замовила один на двох. Як помру, то клопотів у сина з пам'ятником не буде, — каже 68-річна Ольга Осіпова. Вона працює доглядачем на цьому цвинтарі. Прибирає із сином 37-річним Юрієм біля могили чоловіка. — Син дуже сердився, мовляв, знак нехороший, але потім погодився. Рядом із фото чоловіка зроблене моє, його заклеїли. Я на себе дивилася. То молодим страшно про смерть думать, а з роками цей страх десь дівається. Може, того, що двох синів поховала, Станіслава й Віктора. Зараз на кладовищі таких пам'ятників живим з десяток буде. Один дядько даже не заклеював своє фото. Люди під час гробків дивилися то на нього, то на його фото на пам'ятнику. Позапрошлою весною і його поховали.

Підходимо до могили, обкладеної мармуром упритул до сусідніх поховань. Одна частина пам'ятника заклеєна.

— Чоловік жінку поховав. І собі пам'ятник зробив. Але як яму рить будуть, ніхто не знає. Мабуть, підкоп робитимуть, щоб труну впхнуть.

Ольга Михайлівна розповідає, що її чоловік багато років наглядав за кладовищем, до того — його батько.

— Тут суть життя найкраще видно. Он син-багач батькові цілий мавзолей відгрохав. А по суті, не батькові возвів пам'ятник, а своїм грошам.

40

гривень коштує приїхати таксі з центру міста на кладовище у Хмільнику на Вінниччині. В звичайні дні — вдвічі дешевше. До кладовища ходили й маршрутні автобуси, проїзд обходився у 2 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «На подвійних пам'ятниках заклеюють фото живого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути