Ексклюзиви
вівторок, 30 жовтня 2012 07:15

Мейн-куни важать 15 кілограмів

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’янка Оксана Боженко тримає на руках кота породи мейн-кун. Такий же лежить поруч на столі. Вони не нявкають і не муркають. Господарі годують тварин дорогими кормами — по 800 гривень за 10-кілограмову упаковку
Львів’янка Оксана Боженко тримає на руках кота породи мейн-кун. Такий же лежить поруч на столі. Вони не нявкають і не муркають. Господарі годують тварин дорогими кормами — по 800 гривень за 10-кілограмову упаковку

— З дитинства ми привчаємо котів не стрибати на руки. Бо якщо виросте до 15 кілограмів, то і задушити може, — розповідає львів'янка 30-річна Оксана Боженко.

Вона два роки розводить мейн-кунів. Це одні з найбільших у світі домашніх котів. Кошенята народжуються по 100-150 г. Щомісяця набирають до півкілограма. Максимальна вага — 15 кг. Мейн-куни живуть 20 років, залишаються грайливими і рухливими до старості.

— Перше кошеня мейн-куна мені подарували друзі, але його роздер сусідський пес. На друге збирала гроші сама. Цю породу вивели 200 років тому в американському штаті Мен. Схрестили ангорських та місцевих короткошерстих кішок. Коти нагадували єнотів — густа шерсть і довгі хвости, тому отримали назву "менський єнот".

Живе у двоповерховому особняку з батьками та сестрою. За освітою кравчиня, понад рік не працює, незаміжня. Запрошує до вітальні, де сидять на дивані два коти й кішка. У тварин густа шерсть, великі голова та лапи. Хвіст пухнастий і довгий. На вухах китички. Джованні — 2,5 року, кішці Х'юстон — 3,5 року, Мену та Мінесоті — по 11 місяців. Два тижні тому у старшої кішки народилося кошеня.

— Джоннік визнає господарем мене, Х'юстон — тата, — бере на руки найбільшу кицьку. — Вона їсть лише тоді, коли він на кухні. А Джоннік ревнує, коли розмовляю по телефону. Починає тертися об ноги, лізти на руки. Покладу телефон, збиває зі стола. Коли заграється, може випустити кігті, але швидко відпускає. Самички менші й легші, але мордочка у них агресивніша. Всі думають, якщо кіт здоровенний, то він і їсть багато. Насправді їдять, як звичайні. Купую їм дорогі корми — 800 гривень за 10-кілограмову упаковку. Вони не нявкають і не муркають. Гратися люблять м'якими іграшками. Господар кидає — кішка приносить.

Кілька разів на рік Оксана їздить на виставки котів в Україні та Росії. Минулого тижня повернулася із Тернополя. 11-місячного Мена продавали за 8 тис. грн. Покупців не знайшлося. Якщо кошеня хочуть узяти для домашнього утримання, скидаю 1-2 тис. Більшість покупців із міст-мільйонників — Дніпропетровська, Києва, Одеси. Були покупці з Німеччини. Там мейн-куни від 2 тис. євро, тож їх вигідніше купувати в Україні.

— Порода рідкісна і не може коштувати дешево, — пояснює Оксана. — На розведенні кошенят дуже багато не заробиш. Це швидше хобі. Дорого коштує участь у виставках, переїзди, утримання. Торік народилися шестеро кошенят, то ми заробили. А цьогоріч лише одне. Надають родовід до шостої лінії, усі титули батьків, ветеринарний паспорт з усіма щепленнями, висновки експертів. Поганим людям нізащо не продам. Торік хотіла придбати заможна жінка. Каже: "Першим ділом зроблю йому м'які лапи, щоб меблі дорогі не дер". А це хірургічне видалення кігтиків. У Європі воно заборонене. Я відмовила. А в Києві мама сину кошеня купила замість мотоцикла. Казала, був радий.

Зараз ви читаєте новину «Мейн-куни важать 15 кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути