пʼятниця, 12 січня 2018 07:55

Мати восьми дітей народила трійню
2

Наталія Самаріна із дочкою 5-річною Аліною годує трійнят у себе вдома через місяць після народження
Фото: ФОТО з родинного архіву Наталії Самаріної
Наталія Самаріна перебирає ліки в палаті пологового будинку у Вінниці. Завагітніла трійнею після чотирьох викиднів

— Дітки — не капризні. Понаїдаються і сплять. Їм місяць від народження, а вже головки трохи тримають. Коника пасуть, — каже 40-річна Наталія Самаріна з міста Козятин на Вінниччині. 13 листопада народила здорову трійню — Гліба, Кирила й Кароліну. З чоловіком 54-річним Михайлом мають ще вісьмох дітей. Старшій Олені — 23 роки.

З Наталією зустрічаємося у Він­ницькій обласній лікарні. За день її мають виписати. Жінку на два тижні залишили лікуватися.

— Перші чотири дні почувалася непогано. Годувала дітей грудьми. Потім стала задихатися від найменшого руху, наче хтось на шию накинув петлю і душить, — розповідає породіл­ля. Затягує тугіше пояс на халаті. Під ним ще один. — З паршивим серцем і поганою згортаємостю крові відвезли в реанімацію. Серце отекло. Легені набралися жидкостю. Тромби почали забиватися. Був передінфаркт­ний стан. Це останні діти, яких родила. Врачі сказали, що ще одні роди не переживу.

Жінка завагітніла трійнею через місяць після викидня.

— Це був четвертий викидень. Останнього разу відкрилася велика кровотеча. Врачі з того світу вернули, — Наталія витирає краєм рукава очі. — А в травні на день народження Сергія сусід бовтнув: "Не знаю, чи двойня, но тройня точно". Пошуткував. А оказалось — у воду дивився. За кілька днів на УЗІ показало три плода. Було таке состояніє, як хто кілком по голові влупив. Що з тими дітьми робити? Де третю цицьку взяти? Повернулася до стіни й запла­кала.

Чоловік думав, дурю його. Два місяці ходив сам не свій. Сам Міша має сестру-двійняшку.

Наталія ставить на стіл сік із печивом — привіз чоловік.

— Поздравив з днем народження. Приніс цілий кошик ромашок, — хвалиться квітами. Обнімає їх долонями. — Подарка не купив, бо всі гроші йдуть на дітей. Просить уже їхати додому. З трьома тяжко справлятися, хоча старші діти помагають — бавлять, купають, годують. Навіть найменша, 5-річна Алінка, береться годувати малих із пляшечок.

Дітей на час мого лікування хотіли забрати в дитбудинок. Донька Альона як почула таке, пригналася у Вінницю. Обіцяла врачам, що догляне їх. Має 23 роки і вже своїх четверо дітей. Тому я спокійна, коли мої з нею.

Дзвонить телефон. Наталія піднімає слухавку.

— Альонка, як там вони? Понаїдались? А то Кіріл хникає? Скоро мама буде вдома. Цілую, — говорить із донькою. Вона з родиною мешкає окремо. Сім'я Наталії живе в невеликому будинку. Раніше він слугував за літню кухню.

— У місцевої влади попросили допомогти з житлом. Соціальні служби предложили хату в селі за 25 кілометрів від Козятина. Поставили умову — ми свою продаємо, а вони ще доплатять, — додає Наталія. — Та я не хочу. Там село в полі. Снігом замете. Школа не ясно де, лікарня — теж. Чоловікові далеко на роботу добиратися.

Михайло Самарін працює на хлібзаводі. Укладає хліб. Отримує мінімальну зарплату. Керівництво виділило по тисячі гривень на кожну новонароджену дитину.

— Чоловік получає хоч малі гроші, але може виписати додому задешево хліб, булочки, сухарики. Хліб почті на сім гривень дешевше. Я раніше вісім років працювала поштаркою, — говорить Наталія. — Тримаємо курей, пару качок. Свиней годували. Перед лікарнею покололи, аби вдома мали що їсти.

З палати переходимо у їдальню. У відділенні триває тиха година.

Зараз ви читаєте новину «Мати восьми дітей народила трійню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути