середа, 12 вересня 2012 00:30

Китаянки носять на голові двокілограмові зачіски

Жінки з китайської провінції Хуанло в Гуансі-Чжанському автономному окрузі після 16 років не стрижуть волосся. Вірять, що довгі коси приваблюють удачу, багатство й довголіття.

— Ми стрижемося лише раз у житті — у 16 років, — розповідає місцева жителька 34-річна Баожей Мінгжу. — Дівчину ретельно готують до церемонії: співають пісень, миють і вбирають у найкращий одяг. Волосся по плечі обрізає бабуся. Якщо її немає, це робить найстарша жінка серед рідні. Після цього дівчина має плакати 3 години. Вважають, що після цієї церемонії вона готова до шлюбу. Із обрізаного волосся роблять головний убір, подібний до чалми. Його наречена дарує майбутньому чоловіку в день весілля. А після заміжжя викладає на голові, щоб зачіска була пишнішою.

Китаянки миють волосся у місцевій річці кожні три-чотири дні. Замість шампуню використовують рисовий відвар.

— Жінки виходять на річку групками. Часто допомагають одна одній, бо волосся до п'ят складно помити самій, — каже Баожей Мінгжу. — Раніше після миття волосся ховали у рушник. За законом, розпущене волосся можна було показувати лише чоловікові й дітям. Якщо його побачить сторонній, він мав прожити з жінкою як чоловік три роки. Моя бабуся так зустріла свого першого чоловіка. Вона довго полоскала волосся у воді. Розвертається, а за нею спостерігає турист із Пекіна. Каже: "Я мушу з вами одружитися". Прожив із нею п'ять років, а потім повернувся в місто і написав книжку про життя в нашій провінції. З моїм дідусем бабуся зустрілася за три роки після того. Разом вони прожили 40 років.

Закон скасували 1987-го. Тепер китаянки демонструють волосся усім охочим.

— Туристи люблять спостерігати, як наші жінки миють голови. Часто знімають це на камери. А нам за це дають непогані гроші. Недавно якийсь француз півгодини ходив за мною з камерою. Просив, щоб показала види зачісок. Заплатив 50 доларів. Зачіски наших жінок складаються з трьох пучків волосся — власних, обрізаних і тих, які випадають. Їх щодня збирають із гребінця. Коли набереться багато, скручують із них валик і підкладають під зачіску. Що вища зачіска, то вищий статус. Матері викладають із волосся гульки і гребені. Якщо волосся зібране навколо голови, жінка заміжня, але ще не має дітей. Та, яка носить на голові хустку, шукає коханця. Чоловік не може заборонити дружині зустрічатися з іншим. Але вона повинна берегти честь родини: не приводити його додому, не з'являтися з ним на людях. Якщо захоче, може взяти розлучення. Вдруге має право вийти заміж через рік.

Весілля в нас триває два дні. Святкують у будинку нареченої. Після одруження чоловік переїжджає до неї і змінює прізвище на дружинине.

Середня довжина волосся незаміжніх до 1,4 м. Найдовше має 71-річна Ліхуа Чженьфань — 2,25 м.

— На миття витрачаю 40 хвилин, стільки ж розчісуюся, — розповідає Ліхуа. — Сохне волосся не менше ніж 10 годин. Ходити з ним важко, бо зачіска важить 2 кілограми.

Зараз ви читаєте новину «Китаянки носять на голові двокілограмові зачіски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути