пʼятниця, 07 жовтня 2011 00:15

Кабан Гриша живе у двокімнатній квартирі

Автор: Фото: Тетяна ЗАРОВНА
  Кабан Гриша рохкає до собаки, якого вигулюють на одній із центральних донецьких вулиць. Свиню тримають у двокімнатній квартирі підприємець Ігор Савін і його дружина дизайнер Ірина Артем’єва
Кабан Гриша рохкає до собаки, якого вигулюють на одній із центральних донецьких вулиць. Свиню тримають у двокімнатній квартирі підприємець Ігор Савін і його дружина дизайнер Ірина Артем’єва

5-річний кастрований кабан Гриша живе в 9-поверхівці в центрі Донецька. Господарям його подарували напередодні року Свині як карликове порося. Через два роки тварина важила 140 кг. Гриша виявився свинею в'єтнамської висловухої породи.

— У нас завжди було багато вихованців — до нього жив сенбернар, кицьки, ворона з підбитим крилом, миша. Але ні до кого ми так не прив'язувалися, як до Гриші. Навіть їхати з дому не хочемо — нудьгуємо. Гриша ріс разом із нашим басетом Федором. Пес нещодавно помер від старості. Гриша навчився в нього гавкати. Він зі свиньми ніколи не спілкувався, тому вважає себе собакою, — розповідає власник кабана підприємець 48-річний Ігор Савін.

Господарі ведуть Гришу на прогулянку. Той повільно спускається східцями під'їзду. Шкандибає до стійки з написом "Парковка для клієнтів салону "Леді Boss", чухає бік об металеву огорожу.

— Коли він був не більше 20 сантиметрів, гострив ікла об стіни, здирав шпалери, пробирався у шафу, де ми ховали закрутки. Вибрав серед банок одну з полуничним варенням. Розбивав та їв ягоди. Зараз нічого не псує. Не думайте, що він незграбний. Як щось налякає, він такий влаштує галоп, що ви за ним не поспієте, — каже дружина Ігоря — дизайнер Ірина Артем'єва, 51 рік.

Перехожі на вул. Рози Люксембург зупиняються, гладять Гришу, знімають на мобільні телефони. Кабан завертає у двір, їсть траву на газоні.

Літній чоловік від здивування роззявляє рота.

— У голодний рік як знахідка буде — це ж скільки м'яса! — каже.

Ірина дістає сантиметр, хоче зміряти Гришу. Кабан задкує, гучно хрюкаючи.

— Мася, ну чого ти? — гладить Гришу.

Обхват шиї в кабана 130 см, довжина — понад 160 см.

Щодня тварина з'їдає миску вареної вівсянки, гречки або рису, 2 л молока, п'ятеро яблук, два банани, а також кавуна чи диню.

— Ми Гришу не перегодовуємо, а округлі форми в нього від природи, — продовжує Ірина. — Кавуни належать до його слабкостей. Якщо залишити на підлозі, не утримається від спокуси. Почне качати кавун, розколе й акуратно поласує.

— Гриша, дай лапу! — каже господиня, і кабан піднімає копитце. — А тепер ліву. Гриша, лі-ву!

Кабан виконує команду та отримує солодкий сухарик.

Заходить у під'їзд. На п'ятий поверх піднімається ліфтом. Квартира, де живе Григорій, двокімнатна — 80 кв. м.

— Прошу в наш п'ятизірковий свинарник, — жартують господарі.

Гриша прямує до миски. Йому наливають молока.

— Чищу шерсть спеціальними щітками, рівняю копита щипцями. Купаю в тазику, бо у ванну він не поміщається. Спати любить із чоловіком, — усміхається Ірина. — Лягають під одну ковдру. Якщо серед ночі Гриші щось погане насниться, може буцнути. Першу-другу ніч у нашому будинку скиглив і плакав, як цуценя, тому ми взяли його до себе в ліжко. Тепер щовечора підходить до чоловіка і починає зітхати — запрошує до сну.

Чужих Григорій не пускає на поріг.

— Двері ми зазвичай тримаємо незамкненими. Якщо до передпокою ввійде чужий, Гриша помчить назустріч, страшно ревучи. Ікла в нього гострі, як скальпель.

Зараз ви читаєте новину «Кабан Гриша живе у двокімнатній квартирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути