вівторок, 24 травня 2011 08:00

Ілля Чичкан мавп любить більше за людей

Київський художник 43-річний Ілля Чичкан зобразив в образах мавп Мерилін Монро, Софі Лорен та інших відомих особистостей. 10 полотен проекту "Манківуд" представив у столичній галереї "Колекція" 17 травня. На відкриття відпустив вуса. Один із гостей, вітаючись, смикає художника за них.

— Мабуть, перевіряє чи справжні, — шепочуться присутні.

Біля картини із мавпячим черепом зупиняється дівчина із поголеною головою. Довго роздивляється полотно. Далі йде до телевізора. Дивиться відео, на якому Чичкан біжить галявиною. Позаду нього щось вибухає, розлітається земля. Дівчина сміється.

Чичкана запитують, чи малював себе в мавпячому образі.

— Так, багато було таких автопортретів, — відповідає він. Тримає келих віскі. — І дружину, Машу Шубіну, мавпою малював.

Посеред зали висить велика картина із приматом, схожим на американського художника Енді Воргола. Він у чорному светрі та окулярах, волосся скуйовджене. Поряд висить його маленька чорно-біла фотографія.

— Я давно заглибився в мавпячу тему, досліджуючи зворотню еволюцію людини. Це допомагає мені самому еволюціонувати назад. Відмовитися від дрібних речей, які я нібито маю робити. Наприклад, запам'ятовувати пін-коди банківських карток.

Переконався, що людина походить від мавпи, на власній виставці в Москві в галереї Марата Гельмана. Ми там перевдягнули трьох мавп у військову форму. Один бабуїн за 15 хвилин напився і стояв, спершись об стіну — точно як п'яний генерал. Колись мав скандал, пов'язаний із Ясиром Арафатом. Посольство Палестини обурювалося, чому я намалював мавпою їхнього лідера. Галерея їм відповіла: "Чичкан намалював мавпу, якщо ви побачили в ній Арафата — це ваші проблеми".

Художник вигадав проект "Манківуд" після відвідин індійської кіностудії Боллівуд.

— Це світ, який дуже схожий на Голлівуд, але більше на мавпячий. Ми теж, наче мавпи, обираємо особин, їх селекціюємо, ставимо їм бали. Як Бреду Пітту чи Джонні Деппу.

На стенді — паперові гроші різних країн у рамках. Поверх історичних постатей Ілля зобразив приматів. На гривнях замалював   Хмельницького та Шевченка. Над купюрами працював олією та малим пензлем. Йому допомагав син Давид, який учиться на графіка.

— Дружина полетіла у справах до Лондона. А я побоявся її одну відпускати. Там в Англії Джек-Різник, усяке таке. Вирішив поїхати з Машею, — розказує Чичкан. — Робити мені було нічого, а малювати хотілося. Почав зображати приматів на британських фунтах, дуже добре їхня королева виходила. "Двадцяткою" розрахувався в лондонському барі. Її спокійно прийняли. Також помістив мавп на китайських юанях, білоруських і російських рублях.

Заходить одеський художник Олександр Ройтбурд. Пофарбував бороду в рудий колір. Цілує в щоку жінку із зеленим волоссям та в рожевому капелюшку. Поруч роздивляється картини директорка "Мистецького арсенала" Наталія Заболотна, 38 років.

— Дуже гарна презентація, наче десь у Британії в галереї, — говорить. — Мавпи — бренд Чичкана. Він любить цих тварин іноді більше за людей.  Треба бути глибоко закомплексованим, аби ображатися, що художник так бачить людей. Я мрію, коли вже Ілля намалює мене в образі мавпи. Повішу свій портрет удома.

Зараз ви читаєте новину «Ілля Чичкан мавп любить більше за людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути