четвер, 16 вересня 2021 05:15

Флоріан Юр'єв пережив двох доньок

Автор: UKURIER.GOV.UA
  Художник ­Флоріан Юр’єв 20 років працював в інституті Київпроєкт. Після звільнення викладав в Українській академії друкарства
Художник ­Флоріан Юр’єв 20 років працював в інституті Київпроєкт. Після звільнення викладав в Українській академії друкарства

14 вересня в Києві попрощалися з архітектором Флоріаном ЮР'ЄВИМ. Поховали його в селищі Качанівка Ічнянського району на Чернігівщині. Хворів на рак. Місяць тому відсвяткував 92-й день народження.

— Флоріан Ілліч колись казав, що мріє дожити до 90 років. Бог дав йому більше, — розповідають у громадській організації "Музей сучасного мистецтва". — Важко хворів. Останнім часом був дуже виснажений. Але до кінця лишався при ясному розумі.

Флоріан Ілліч народився в Сибіру, де був на засланні його батько, науковець-генетик Ілля Юр'єв. Закінчив Іркутське училище мистецтв, Київський художній інститут, аспірантуру Московського поліграфічного інституту та докторантуру Львівського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова.

Працював архітектором в інституті Київпроєкт. Був автором радянського герба Києва. У столиці біля метро Либідська створив концертний зал "Літаюча тарілка". Його зводили сім років.

— Я бував на будмайданчику мало не щодня, перевіряв кожен зварний шов. Міряв товщину штукатурки й казав: "Переробляйте!" Хотів створити зал із досконалою акустикою, тому важлива кожна деталь, — розповідав Юр'єв. — За цей проєкт отримав премію "За новаторство в архітектурі" — 17 тисяч рублів. Це були величезні гроші. Коли прийшов із ними в Київпроєкт, мене викликали директор і головний архітектор. Сказали, що премію треба ділити на трьох. Відповів: "А яке ви маєте до цього відношення? Проєктував я зі своїм колективом, з ним премію і розділю". Так і зробив — усі отримали порівну, аж до сантехніків, електриків і копірувальниць. Народ був задоволений, а начальство — ні.

Після цього Флоріан Ілліч звільнився з Київпроєкту. Вирішив більше не займатися архітектурою. Викладав в Українській академії друкарства. Працював у домашній майстерні на Лісовому масиві в Києві. Виготовляв музичні інструменти, експериментував з акустичними матеріалами, писав музику й картини. Його перша персональна виставка відбулася 2019 року.

Флоріан Юр'єв поховав двох доньок. У нього залишилася онука.

Зараз ви читаєте новину «Флоріан Юр'єв пережив двох доньок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути