середа, 18 листопада 2009 07:38

500 собак і 200 котів годує Ася Серпинська
6

Притулок для тварин у селищі міського типу Гостомель на Київщині Ася Серпинська відкрила сім років тому. Собаки живуть у вольєрах, загороджених сіткою.  Двадцять найспокійніших псів бігають по подвір’ю
Фото: фото: Анна УСІК
Пенсіонерка Ася Серпинська на кухні своєї квартири у Києві. Вона тримає три кішки і кошеня
Школяр Борис не ходить у школу через карантин. У притулку він допомагає матері поїти собак
Роман Михайлович варить у чані суп з яловичини і картоплі. У притулку він працює три роки
Двох цуценят Рекса і Бублика в притулок підкинули тиждень тому. Вони подружилися з дворічним Ренді. Він захищає цуценят від інших собак

Сім років тому киянка 65-річна Ася Серпинська у селищі Гостомель на Київщині на вул. Леніна, 213 відкрила притулок для тварин. У ньому живуть 500 собак і 200 котів. Тут діє найбільша в Україні клініка, є операційна.

— Ідіть далі, та сумашедша із собаками живе у старому телятнику, — каже доярка Олена Акулова, 36 років. Витирає об траву замащені багном кирзові чоботи, відчиняє ворота ферми. Корови у стайнях повертають голови, протяжно мукають. — Зараз буду їх годувати. Ті собаки мене вже дістали, голова від їхнього гавкоту болить. Краще б дитячий притулок відкрила. Он стільки дітей по вокзалах шляються, копійку на хліб просять.

Ася Вільгельмівна відчиняє хвіртку притулку. За нею вибігають 20 дворняг. У пакеті несе порубане теляче ребро, кидає його рудій Джессі. Інші пси намагаються відібрати харч. Жінка тупає ногою.

— Їж, маленька. Тобі треба білок, бо годуєш діток. Вона здєшня. Живе в селянки. Цуценят привела, а та її не годує.

Ася Серпинська викладала фізику й математику в Київському національному економічному університеті. Зараз на пенсії.

— 10 років тому випадково потрапила в Бородянський притулок. Біла "газель" відвезла туди трьох собачок, яких ми годували біля нашої висотки. Думала викупити, але вже не застала. Більшість тварин гинуть одразу. На кожну заводять паспорт, фотографують. А тоді вбивають. По паспортах отримують фінансування. Гроші хтось кладе собі в кишеню.

Каже, після цього підбирає бездомних псів.

— Поїхала у Гостомель дивитися старий телятник. Купила його в Бучанського сільгосптовариства за 16 тисяч доларів. Чоловік Валерій сердився, бо вдома познімала всі двері, крім вхідних. Відвезла їх у притулок, для вольєрів.

На кухні біля чотирьох 20-літрових чанів порається Роман Михайлович, 56 років. Алюмінієвим відром наливає воду. На обід готує суп із яловичини та картоплі. Собаки плутаються йому під ногами, труться об коліна.

— Щодня готуємо по 500 кілограмів харчу. Купуємо крупи. М"ясо, інші продукти безплатно привозять харчові підприємства і супермаркети, бо заключили з ними контракт. Нам добре, і їм нема мороки з простроченою продукцією. Кістки беремо на м"ясокомбінаті, — розказує господиня.

10-річний Борис на подвір"ї стукає молотком, збиває собачу буду. На нього настрибує руда Білка. Брудними лапами замащує стару болоньєву куртку.

— Я не брєзгую. Прийшов у притулок, бо тут працює моя мама, — каже хлопець.

Ася Вільгельмівна гладить його по спині.

— Це наш волонтер. Він єдиний працює безплатно. Чотирьом працівникам плачу по 2 тисячі гривень на місяць. Дехто живе в притулку. З дому принесла для них обігрівач і телевізор. Мені закидають, що переймаюся собаками і не відкриваю притулок для дітей. Я дітей люблю, але вони часто жорстокі в поводжені з тваринами. Улітку, коли йшла по Києву, в підлітків вирвала з рук цуценя. Вони сунули йому в анальний отвір петарди.

Притулок допоміг відкрити син

Ася Серпинська живе у Києві у двокімнатній квартирі з євроремонтом. Замість дверей у кімнатах — арки. Під під"їздом припаркована стара "газель". Нею возить у Гостомель продукти.

— Гроші на притулок дає син Олександр. Він виїхав у Женеву, працює там економістом. Одружився з японкою Аяко Саїто. Я сердилася, бо в японців сильніші гени. Маю 2-річну онуку Саюрі, вона — копія мами. У грудні народиться ще внучка. Раз на рік літаю до них у гості.

Чоловік Асі Вільгельмівни спить у сусідній кімнаті. Вона бере на коліна двох котів, обнімає.

— Я ніколи не фарбуюся. Не люблю косметики і прикрас, — торкається руками вух. — Ці сережки діти подарували на 65-річчя. Мушу носити, щоб не ображалися.

Зараз ви читаєте новину «500 собак і 200 котів годує Ася Серпинська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути