вівторок, 29 січня 2013 06:15

25 кілограмів риби з'їдає щодня морж Салтан

24 січня у столичному цирку презентували нову програму "Від серця до серця". Це перша прем'єра після смерті директора Володимира Шевченка. Його не стало 24 жовтня.

— Львов и тигров в программе не будет, — каже на прес-конференції 67-річна Людмила Шевченко, художній керівник цирку. Вона сидить за столом на арені. Біля неї — порожній стілець. Раніше на ньому сидів її покійний чоловік Володимир Шевченко. — Старі тварини, з якими працювали ще ми з Володимиром, не можуть виходити на сцену. А молодняк тільки починає вчитися. Замість хижаків виступатиме 800-кілограмовий морж Салтан. Він страшно любить сцену. Вчора під час прогону годину не покидав арену.

Салтан упродовж виступу стоїть на задніх лапах, свистить і качає прес.

— Він народився на Чукотці, а потім виступав у Ялтинському дельфінарії, — розповідає дресирувальник Сергій Свіщенко, 37 років. — У Салтана немає бивнів. Їх видалили, бо вони часто запалюються, а це може призвести до хвороби і навіть смерті. Любить гратися. Якось дали йому покришку від колеса вантажного автомобіля. Він грався з нею цілий день. Постійно визирав з басейну з покришкою на шиї, усміхався та махав ластами. А якось кинули йому в басейн великий шматок пластикової труби. Він одягав її собі на морду і посвистував від задоволення. Салтана ніколи не караю. Якщо в нього щось не виходить, мовчу. Коли правильно виконує команду, хвалю та пригощаю рибою. У день він з'їдає 25 кілограмів риби. Даємо йому мойву, салаку, оселедці й кальмари. Раз у три дні засипаємо в його басейн 25-кілограмів морської солі.

Дресувальниця Юлія Кравченко, 32 роки, фарбується перед виступом у своїй гримерці. Підводить олівцем очі та пудрить щоки. Вона виступатиме з мавпами і пеліканами.

— Почала працювати з мавпами з дитинства, бо з ними виступала мама, — розповідає Юлія. — Вона постійно брала мене з собою в цирк. Коли мама працювала на сцені, мене няньчила стара мавпа. Вона дуже любила маленьких дітей. Перебирала волосся, віддирала всі козявочки. Коли артисти починали голосно говорити, вона сварила їх пальцем і показувала, щоб мовчали. З того часу жити без мавп не можу. Зараз маю 11, двоє — вже пенсіонери. Їх не можу віддати в зоопарк. Без мене просто загинуть. Мавп купувала по всьому світу. В київському зоопарку придбала самця Професора. У Грузії мені просто так віддали мавпу Еміко. Її хтось купив, щоб тримати вдома. Вона не прижилася, тому викинули на вулицю. Там її покусали собаки. Більше двох місяців не давала мені спати, вночі просила їсти. За радянських часів дресирувальники добивалися від тварин складних трюків. Вимагали, щоб мавпи виконували потрійне сальто і робили стійку на одному пальці. Якось поїхала зі своїми вихованцями за кордон. Там мені порадили прибрати з програми складні трюки. Почала ставити номери, в яких мавпи поводять себе природно — лазять по ліанах, граються з м'ячиками.

Мавпи їдять постійно, бо в них швидкий обмін речовин. У раціоні обов'язково мають бути м'ясо, риба, яйця, сир, овочі та фрукти. За день мавпа з'їдає більше за людину. Продукти купую ящиками. Всі думають, що ці тварини обожнюють банани, та це не так. Дуже часто просять, щоб дала банан. А потім відкусить три рази і викидає. Те саме з яблуками. Принесу дорогуще, а мавпа розломить пополам, з'їсть насінинки, а саме яблуко викидає. Мавп тримаю на клітці, щоб не бруднилися своїми фекаліями. Вони цей процес не контролюють. Задумалася чи чогось злякалася і вже випорожнилася. Через це не раджу людям тримати цих тварин удома. Самих ніколи не залишаю. Купила 7-метрову фуру, скрізь вожу їх із собою — у відпустку й на дачу. Найбільше їм подобається ходити зі мною на рибалку. Вони сидять біля мене і спостерігають за поплавком. З гачка рибу знімає мавпа Ася та живою з'їдає. В інших такої пристрасті до риби немає.

Нову програму показуватимуть до 19 травня. Квитки коштують від 60 до 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «25 кілограмів риби з'їдає щодня морж Салтан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути