пʼятниця, 20 травня 2016 05:05

1000 доларів коштує килим Валентини Ткач

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Валентина Ткач сидить за станком у своїй майстерні у райцентрі Богуслав на Київщині. Вчить виготовляти килими
Валентина Ткач сидить за станком у своїй майстерні у райцентрі Богуслав на Київщині. Вчить виготовляти килими

— Тчу килими з дитинства. Друзі сміються: "З твоїм прізвищем гріх було б займатися чимось іншим", — каже 45-річна Валентина Ткач із міста Богуслав на Київщині. В її родині всі ткали килими і полотно з льону. Жінка займається цим з дитинства.

Із Валентиною зустрічаємося у майстерні майже в центрі Богуслава. Всередині попід стінами стоять сім ткацьких верстатів. На трьох — початі килими. Поряд — коробки і корзини з пряжею. Пахне фарбою і вовною.

— Дід по материній лінії ткав льняне полотно. Навчив цьому і мою маму. Вона з 15 років працювала ткалею, — Валентина Ткач знімає шкірянку, вішає її на спинку стільця. Лишається у білій вишитій сукні. — Батько, Іван Григорович Вовкула, 10 років був директором фабрики художніх виробів "Перемога" в Богуславі. За часів його керівництва богуславські килими славилися на весь світ. У магазинах їх не продавали. Вся продукція йшла у Москву. Там їх розподіляли по всій планеті.

Маму завжди пам'ятаю біля ткацького верстата. Щоб я не заважала, нашвидкоруч робила мені ляльки з клаптиків і ниток. Бавилася ними поряд з верстатом і клубками. Ніколи не просила навчити ткати. Просто дивилася, як мама це робить.

Валентина ставить чайник.

— Після смерті батька фабрика почала занепадати, — розповідає жінка. — Витягували вікна, різали батареї, розпилювали станки. Я вдома казала: "Давайте рятувати верстати". "Валю, нічого в тебе не вийде, — чула від мами. — Є в тебе станок, одного й вистачить".

Не послухала. Почала ходити по начальниках. У виконавчому комітеті мені сказали: "Бери, якщо вони тобі так треба". За 10 верстатів заплатила 100 купонів.

У майстерню приходять дві жінки, вдягають робочі фартухи і беруться ткати килими.

Жінки працюють стоячи. Постійно рухаються з одного краю верстата до іншого.

— Килими тчуть лише стоячи, — говорить Валентина. — Станки широкі, треба бігати з одного кінця в другий, щоб поміняти нитки. Буває, працюю по 10–12 годин на день. Після цього дуже болять руки, ноги, шия і спина.

На один килим йде від 1 до 7 місяців. Ціни починаються від 400 грн. Найбільший, 1,5х2 м, коштує близько $1000. Служитиме не менше 60 років. Якщо висітиме на стіні, то не одне століття.

20 років Валентина Ткач продавала свої вироби на Андріївському узвозі у Києві. Зараз їх можна купити в інтернеті.

— Якось на узвозі одна жіночка довго роздивлялася килими. Купила один із різнокольоровими смужками. Збиралася на стіні повісити, бо шкода таку красу на підлогу стелити. Я відповіла: "А ви таки постеліть. І пройдіть по ньому босими ногами — це так приємно для ніг". Жіночка мене послухала. Після того купила ще кілька — постелила їх мало не в кожній кімнаті.

Зараз ви читаєте новину «1000 доларів коштує килим Валентини Ткач». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути