четвер, 15 березня 2018 18:18

Записка, що мала охороняти музей від грабіжників

"Дана сия записка военно-революционным советом и командармом директору музея Яворницкому о том, что арестовать или конфисковывать что-нибудь из имущества музея Поля никто не имеет права без особого на то распоряжения командарма батька Махно, что подписями и приложением печати удостоверяется", – йдеться у записці, що зберігається в архіві Державного національного історичного музею ім. Дмитра Яворницького у Дніпрі. У 1902–1917 роках він називався Обласним музеєм ім. Олександра Поля – на честь колекціонера і почесного жителя міста.

Нестор Махно очолював революційно-військову раду й армію, яка контролювала територію навколо містечка Гуляйполе – тепер райцентр Запорізької області. Воював із Добровольчою армією Антона Денікіна. У Катеринославі – тепер Дніпрі, у готелі "Асторія", розміщувався штаб Махна.

– Охоронна записка – це гарантія безпеки, – каже завідувач відділу музею 63-річна Тетяна Цимлякова. – Набрана на друкарській машинці. На рідкісному папері, який використовували для особливо важливих документів. Захищений водяним знаком – відтиск із зображенням геометричних фігур. Папір Махно, очевидно, десь конфіскував. Під текстом підписи червоною ручкою – Батько Махно, темно-синьою – голова і секретар реввійськради. Підкріплені печаткою отамана.

 

Дослідники вважають, що червону ручку для підпису командарму дала його дружина Галина Кузьменко. Вона працювала вчителем української мови й літератури. Всюди супроводжувала Махна. За рік навчила його розмовляти українською.

Лист Нестор Махно приніс у музей особисто у листопаді 1919-го. Хотів зустрітися з директором Дмитром Яворницьким. Довго розпитував його про минуле України.

– Хлопці, відпочиньте до вечора, бо вночі можуть бути гості в музеї, – каже директор до конюха і сторожа після того, як отаман пішов.

– Та ми вдвох проти цих гайдамаків і півхвилини не вистоїмо, Дмитре Івановичу.

– Будемо брати хитрістю.

Коли стемніло, до музейної кімнати, де зберігалися козацькі шаблі, почали лізти злодії. Тоді одягнені в лицарські обладунки конюх із сторожем почали рухатися у їхній бік. Злодії втекли. Подумали, що на них нападають привиди.

Цю легенду записав краєзнавець Тимофій Коцюбинський із Дніпра.

– Під час революції влада в Катеринославі змінювалася 22 рази. Дмитру Яворницькому вдавалося з усіма домовлятися, – продовжує Тетяна Цимлякова. – Крім захисту музею, доводилося просити і про допомогу на утримання. Не було чим опалювати приміщення. У книзі обліку вхідної документації є запис: у жовтні 1919 року музей отримав 10 тис. крб. А 2 грудня видано ордер на 200 пудів дров зі складу на Петроградській вулиці.

Зараз ви читаєте новину «Записка, що мала охороняти музей від грабіжників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути