Ексклюзиви
середа, 03 жовтня 2012 21:14

У Празі популярне оленяче м'ясо, а риба до пива - це поганий тон

Снідають чехи легко, бо знають: під час обіду наїдяться так, що буде важко дихати. М'ясо вживають із жирними соусами, приготовленими на крохмалі та борошні. Тому на сніданок беруть лише чай, круасан або булочку.

Не заведено вимащувати хлібом соус із тарілки. Для цього придумали кнедлики – вироби з борошна або картоплі, які варять у воді. Їх кришать у суп і їдять із соусом як гарнір чи десерт.

У Празі популярне оленяче м'ясо. Найчастіше готують грудинку, лопатку, шию. Роблять паштети, котлети, супи з прянощами. Оленину добре тушкувати з грибами й сметаною, запікати в духовці з часником та картоплею.

Оленина засвоюється вдвічі швидше за яловичину й свинину, бо олені харчуються переважно молодими паростками дерев. Часто їдять ягель – оленячий мох, який ­містить уснинову кислоту. Вона знищує ­шкідливі бактерії і діє як природний антибіотик. М'ясо оленя знижує ­ризик захворіти на діабет і гіпертонію.

До пива замовляють смажені сосиски чи ковбаски, чорний хліб зі смальцем і покришеною цибулею. Брати рибу чи солоні сухарики – поганий тон.

Рибу майже не їдять. Але на Різдво її готує чи не кожна родина. За три дні до свята біля кожного ­продуктового магазину ставлять басейни, у яких плаває жива риба. ­Засмажують у панірувальних сухарях філе коропа, подають із картопляним пюре, зеленим горошком та морквою. ­Коропа майже ніколи не доїдають, бо в ньому багато дрібних кісток.

Три чеські страви від Хонзи Штерби

Свічкова – яловичина під соусом зі сметани й борошна

– Готують свічкову переважно на обід. М'ясо зі сметаною добре втамовує голод. Якщо їсти таке хоча б двічі на тиждень, схуднути неможливо.

На 4 порції: 750 г яловичини, 3 ст. л. оцту, по дві цибулини й морквини, 1 ст. л. оливкової олії, сік половини лимона, склянка сметани, 2 ст. л. пшеничного борошна, по чайній ложці свіжоподрібнених петрушки й чебрецю, сіль за смаком.

Кнедлики: 500 мл молока, один яєчний жовток, 30 г сухих дріжджів, 600 г пшеничного борошна, 2 ч. л. солі, третина батона або білого хліба.

Яловичину нарізати, як на відбивні. Посо­лити, залити оцтом і на 2 год. поставити в холодне місце. Нарізані цибулю й моркву смажити 5 хв у оливковій олії. Засипати замариноване м'ясо, на великому вогні смажити до 3 хв, щоб яловичина не встигла скрутитися і випустити багато соку. Залити у сковорідку 300 г води й годину тушкувати на малому вогні під кришкою.

Змішати склянку сметани і 2 ст. л. борошна. На 30-й хв. вилити соус до м'яса, вичавити сік половини лимона. Посолити, засипати подрібнені петрушку та чебрець.

Підігріти в каструлі молоко. Додати в нього яєчний жовток, сухі дріжджі, засипати борошно, посолити. Замісити тісто, розкришити в нього третину батона. Скатати ковбаски, подібні до багетів, і варити 20 хв.

Готові кнедлики охолодити, нарізати тонкими шматками. Викласти на тарілку разом із м'ясом. Залити соусом, прикрасити збитими вершками і чайною ложкою журавлинового джему.

Смажений на грилі козиний сир

– Зі 110 літрів козиного молока виходить 10 кілограмів сиру. Тому селяни тримають ціле господарство. Козиний сир дуже корисний: не викликає алергії, допомагає від остеопорозу й стресів.

На 4 порції: 1 кг борошна, 14 яєць, 500 г вершкового масла, 20 г солі, 100 г цукру, 50 г сухих дріжджів.

Засипати у велику каструлю борошно, розбити яйця, додати масло. Посолити, покласти цукор і сухі дріжджі. Перемішати й поставити тісто на годину в тепле місце. Корж завтовшки сантиметр випікати у квадратній формі 20 хв за температури 180 °С.

Пляцок розрізати на круглі порції, змастити яблучним джемом. Зверху викласти головки сиру, притрусити червоним меленим перцем, змастити медом. Запікати на грилі 7 хв. Сир убере паприку, гостроти не буде. На тарілку покласти кілька гілок салату рукола, наверх – готовий сир. Оздобити порізаним помідором чері, по боках розсипати гарбузове насіння й полити кульбабовим медом.

Мускусна диня з імбиром

– Ідеальний десерт для того, хто хоче схуднути, але любить солодке. Така диня має найменше калорій з усіх баштанних. Містить багато вітамінів С та А, кальцій і марганець.

На 4 порції: 750 г мускусної дині, 200 г води, 4 ст. л. меду, лимон, 1 ст. л. свіжого тертого імбиру, 5 ст. л. подрібнених волоських горіхів, дрібка меленого білого перцю.

Диню нарізати кубиками 3 на 3 см. У каструлі варити 5 хв на малому вогні. ­Додати мед, імбир, вичавити сік із лимона. ­Суміш довести до кипіння. Розкласти диню на ­чотири тарілки. Посипати горіхами та ­перцем. Прикрасити ягодами ожини й гілочками петрушки.

 

Зараз ви читаєте новину «У Празі популярне оленяче м'ясо, а риба до пива - це поганий тон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути