середа, 14 вересня 2016 08:29

На пляжі засмагають у светрах

– Естонія стала незалежною одночасно з Україною, а за розвитком випереджає нас на кілька десятиліть, – каже львівський програміст Сергій Сеньковський, 34 роки. Два тижні проходив стажування в ІТ-компанії у столиці країни Таллінні. Винай­мав квартиру в центрі старого міста. – Естонія не більша за Одеську область, а технології – як у Японії. Програмісти з усього світу стажуються в тамтешніх компаніях. Тут придумали програму Skype. 9 відсотків населення працюють в ІТ-сфері. Країна – друга після Фінляндії в таблиці Європейської ліги з комп'ютеризації.

16 років тому уряд запустив програму e-Estonia. На території усієї країни є мобільний, супутниковий зв'язки й покриття Wi-Fi. Банківські операції, записи на прийом, консультації здійснюють онлайн. Інтернетом користуються 80 відсотків населення.

Посвідчення особи ID-кард у вигляді кредитки оснащене мікрочипом для зберігання цифрових даних. Його використовують як медичну, банківську картку, проїзний у громадському транспорті, для цифрового підпису документів й електронного голосування.

Автор: wikipedia.org
  Композицію ”Батько і син” скульптор Юло Иун створив у радянські часи. Тоді не дозволили її встановити. Зробили це через 27 років у Тарту – 1 червня 2004-го. Скульптуру хотіла купити влада Таллінна, але запропонували меншу ціну
Композицію ”Батько і син” скульптор Юло Иун створив у радянські часи. Тоді не дозволили її встановити. Зробили це через 27 років у Тарту – 1 червня 2004-го. Скульптуру хотіла купити влада Таллінна, але запропонували меншу ціну

Прибалтійська погода мінлива, за день може двічі-тричі дощити. У липні температура щонайбільше сягає 22–25 градусів тепла, постійно дме сильний вітер. На пляжі Піріта, за 2 кілометри від старого міста столиці, засмагають у светрах. Відкриті лише ноги. Вода у Фінській затоці рідко прогрівається вище 19–20 градусів.

До сусідньої Фінляндії за 3 години можна дістатися поромом. Квиток коштує 20 євро. Туди їздять купувати побутову техніку й одяг. В Естонії – малий вибір.

Талліннці не купують авто й не забруднюють викидами повітря – громадський транспорт для них безкоштовний. Туристи платять 1,5 євро за проїзд у тролейбусі чи трамваї.

У музеї мистецтв KUMU на площі 5 тисяч квадратних метрів – понад 58 тисяч картин, скульп­тур, інсталяцій та інших творів естонських митців, починаючи з ХVIII століття.

Музей іграшок – це не тільки виставка красивих ведмедиків і білявих дівчаток. Є зала старовинних сумних ляльок – з Естонії та Скандинавії. Вони нагадують злих демонів – страшні, потворні. Часто звідти батьки забирають заплаканих дітей.

Естонія володіє 1,5 тисячами островів у Балтійському морі розміром від 10 квадратних метрів до десятків гектарів. Більшість – незаселені. Влітку можна орендувати човен і побувати на кількох. Дозволяють там жити, розпалювати вогнище. Заборонено – полювати і смітити.

У центрі Таллінна розташована найдавніша в Європі аптека-музей. Згадується у письмових джерелах 1422 року. Можна почитати тодішні рецепти ліків. Від головного болю використовували настоянку з дощових черв'яків, від кольок у нирках – відвар із сушених жаб.

Місцеві кондитери почали готувати марципани – ласощі з перетертих мигдальних горіхів і цукрової пудри, у XVIII столітті. Солодощі відправляли за кордон, найчастіше – в Росію. Радянський лідер Леонід Брежнєв замовляв їх ящиками.

Вишгородський замок є найдавнішим і найбільшим архітектурним комплексом в Естонії. Прапор на вершині вежі Довгий Герман на висоті 95 метрів – серед символів країни.

Найвища середньовічна будівля – готична церква Олевісте. Має 159 метрів заввишки. За 2 євро можна піднятися дерев'яними сходами на оглядовий майданчик.

Країна офіційно відмовилася від використання паперу 10 років тому. Влада підписує всі документи онлайн. У школах та університетах користуються електронними щоденниками. У кожного є доступ до персональної та загальної сторінок. Батьки можуть переглянути оцінки й зауваження педагогів.

Для отримання естонського громадянства потрібно проживати на території країни останні півроку, довести свою платоспроможність і мати роботу. Іноземці складають іспит на знання естонської мови й законів. На екзамені відмовляють рідко. Подвійне громадянство заборонене.

Росіян у країні – більш як 320 тисяч. Мер Таллінна – етнічний росіянин. У столиці є райони, де живуть люди без громадянства – вихідці з СРСР. Їх так і називають – негромадяни. Мають паспорти з написом alien's passport (паспорт іноземця. – Країна). Вони відмовляються вивчати естонську та складати іспит на громадянство.

Ціна квадратного метра житла в столиці – понад півтори тисячі євро. Банки дають кредити до 30 років під відсотки – від півтора до трьох.

Торік дитяча книжка Андруса Ківіряхка "Какашка і весна" побила рекорди продаж у країні. Продали більше 12 тисяч екземплярів.

Більшості естонців – за 40 років. Молодь виїжджає в багатші країни Євросоюзу. Влада фінансово стимулює жінок народжувати. Після пологів їм півтора року виплачують "батьківську зарплату" – суму, яку заробляла до вагітності. Після виходу на роботу виплати припиняють. Безробітні отримують 430 євро.

П'ять національних страв Естонії

1. Рагу з тушкованої свинини з ячменем і квашеною капустою мульгікапсас подають із перловою кашею з картопляним пюре. Страва обов'язково має бути на різдвяному столі.

2. Рецепт ками незмінний кілька століть. Суміш борошна з обсмажених зерен жита, гороху, вівса, ячменю варять і заливають молоком чи йогуртом. Додають прянощі, сіль або цукор чи мед.

3. Холодець – обов'язковий елемент естонського весілля. Колись його варили із свинячих ратиць, хвоста й голови. Зараз додають багато м'яса і спецій. Добре зварений має дзеркальну поверхню – без краплі жиру.

4. Хлібний суп – популярна страва до сніданку. Житні сухарі звечора замочують у молоці чи підсолодженій воді. Зранку додають мед, родзинки, вершки, фрукти, шматочки шоколаду.

5. Для варення з цибулі та меду порізану цибулю заливають червоним вином, додають мед, корицю, прянощі. Карамелізують на вогні. Їдять із білим хлібом і печивом.

Зараз ви читаєте новину «На пляжі засмагають у светрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути