вівторок, 24 вересня 2019 16:03

Хрест, над яким косили траву і пасли корів

Бетонний хрест заввишки трохи менше метра виявили влітку в селищі Більшівці Галицького району Івано-Франківської області. Був розбитий на дві частини. Розкопали працівники комунального товариства "Пам'ять".

Його встановили 1938-го на символічній могилі Українських січових стрільців – легіону австро-угорської армії під час Першої світової війни 1914–1918 років. Неподалік села вони вступили у бій проти росіян. На горі Виноград, за кілька кілометрів звідси, збереглися залишки окопів і бетонних укріплень.

 

– Спочатку в Більшівцях не було ніяких пам'ятників на згадку про стрільців, – розповідає тамтешній греко-католицький священик Василь Завірач, 64 роки. – Люди ходили до могили в сусідньому Бовшеві. Якась дівчина, що була висока і спортивна, несла під спідницею терновий вінок, аби не побачила польська поліція. Швидко закидала його на хрест. Пізніше хлопці тачками возили землю для кургану. З невідомих причин роботи не завершили. Цей хрест встановив якийсь селянин підпільно. Зруйнували його за радянської влади. Та у 1980-х люди, які йшли туди косити траву чи пасти худобу, говорили: "Пішов на могилу".

– Хрест лежав неглибоко в землі – на штрик лопати, – каже історик Василь Тимків, 37 років. – Бетонний на честь стрільців бачу вперше. Зазвичай ставили у кілька разів вищі березові. Або металеві фарбували під березу.

Громада Більшівців планує упорядкувати могилу до свята Покрови – 14 жовтня. На кургані встановлять 9-метровий металевий хрест із терновим вінком.

Зараз ви читаєте новину «Хрест, над яким косили траву і пасли корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути