вівторок, 10 квітня 2012 15:27

Хороший спосіб шокувати – оголити груди. Як протистояти нападникам

  Катерина ТАРНОВСЬКА, 34 роки. Майстер спорту з контактних єдиноборств, срібний призер чемпіонату світу з кікбоксингу. Виросла в  Дзержинську на Донбасі. Закінчила Дніпропетровський інститут фізичного виховання за фахом “спортивна гімнастика”. 16 років тому переїхала до Львова, аби вивчати бойовий гопак.
2002 року створила школу гармонійного розвитку для жінок “Асгарда” – викладає самозахист, володіння стародавньою зброєю. На запрошення тренує активістів львівської Федерації фрі-файту, організації “Тризуб”.
Розлучена, виховує 7-річного сина Данарія. Він захоплюється шахами, хореографією та акробатикою.
Знялася в кліпі “Наше літо” гурту “Тартак”
Катерина ТАРНОВСЬКА, 34 роки. Майстер спорту з контактних єдиноборств, срібний призер чемпіонату світу з кікбоксингу. Виросла в Дзержинську на Донбасі. Закінчила Дніпропетровський інститут фізичного виховання за фахом “спортивна гімнастика”. 16 років тому переїхала до Львова, аби вивчати бойовий гопак. 2002 року створила школу гармонійного розвитку для жінок “Асгарда” – викладає самозахист, володіння стародавньою зброєю. На запрошення тренує активістів львівської Федерації фрі-файту, організації “Тризуб”. Розлучена, виховує 7-річного сина Данарія. Він захоплюється шахами, хореографією та акробатикою. Знялася в кліпі “Наше літо” гурту “Тартак”

На вулиці переважно чіпляються пияки та наркомани, яким на дозу не вистачає. Або студенти, яким гормони в голову б'ють. Третя категорія – ті, кого називають "рагулями". Ще є професійні злодюжки й грабіжники.

Коли починають: "Пацанчик, дай закурити", – варіант: "Хлопці, та не чіпайте мене", – не проходить. Говорити треба чемно, але твердо: "Вибачте, я б з радістю, але не маю". Краще уявити, що за тобою стоїть сотня озброєних чоловіків, – звучатиме впевненіше. Хлопці задумаються: може, ти мєнт, або син мєнта, або – зв'язки не знати які.

Розраховують, що почнеш тікати. Треба бути або дуже добрим бігуном, або спочатку шокувати нападника.

Для дівчини хороший спосіб шокувати – оголити груди, піднявши футболку. Його очі зразу пливуть вниз, у цей час твоя нога летить йому в пах.

Найкраща раптова атака. Коли людина одягнута, то її найвразливіша частина тіла – ніс. Удар найліпше спрямовувати знизу. Б'єте в горло, щелепу, пах, нижче коліна, у стопу.

Найефективніше бити основою або ребром долоні. ­Кулаком це роблять треновані спортсмени – хоча й у них кісточки тріскають. Варто затиснути в кулаку запальничку, хустинку, жмуток трави.

Якщо ви у взутті, серію ударів краще почати з ноги, а далі міняти зони. Зв'язки: стопа–ніс–пах, гомілка–­щелепа–пах.

Не треба думати, що можеш когось покалічити і за це по міліціях тягатимуть. Перше – відбитися, а потім розгрібатися. Перевищення самозахисту можуть приписати людям, які служили в спецвійськах або є професійними спортсменами з бойових мистецтв. Хоча в Україні можливо все.

Помилка початківця – бити слабко. Ніби кажеш: ­бійся мене, але мені тебе шкода. Підсвідомо думаєш: якщо удариш не сильно, то і тебе дуже не вдарять. Насправді такі удари тільки дратують суперника – це додає йому сили.

Страх іноді рятує. Знайома розповіла, що до неї ввечері п'яний ліз. Вона від страху почала дико кричати, махати сумкою й руками. Чоловік заозирався й утік.

Жіночий крик злякає злодюжку, який хоче вкрасти ­гаманець. Маніяка­ґвалтівника ще більше розпалить.

Ідеальна жертва – людина в навушниках. Знайомого ­через це на зупинці просто ззаду по голові вдарили. ­Забрали гроші, ноутбук, мобільний. Він навіть не зрозумів, що й до чого.

Перевага жінки – хитрість. Одна моя учениця уникла зґвалтування. Ввечері її проводжав хлопець із компанії, непомітно завів у якісь кучугури. Вона зорієнтувалася. Каже: "Ходімо краще до мене ­додому – все буде супер". Коли вийшли в людне ­місце – ­закричала.

Не розумію, навіщо в усіх фільмах показують, що жертва тікає в якесь темне місце. Бігти треба до світла, до зупинок – там, де можуть бути люди.

Тікаючи, добре підібрати щось важке – арматуру, камінь, пляшку. Коли доганятимуть і наблизяться, різко розвертаєшся, б'єш і далі тікаєш.

На крик люди тепер мало реагують – слід ударити машину, щоб спрацювала сигналізація. Якщо кинути камінь у вікно квартири, міліцію зразу викличуть. ­Хороший варіант – розбити вітрину магазину. Правда, тоді самому краще на місці не залишатися.

Якщо нападників двоє чи троє – треба вибивати лідера. До знайомого в Києві підійшли двоє наркоманів. Він схопив старшого й сильнішого за ногу, вдарив головою в живіт, поклав на землю і почав товкмашити. Другий у цей час навіть не поворухнувся.

Зазвичай лідер – не той, хто багато говорить, і не найбільший. "Говорун" – це шавка, справа якої розводити базар. "Ведмідь" – заторможений, йому потрібна команда лідера. "Шавка" відволікає увагу, а "шеф" у цей час тебе б'є. Лідер може зайти за спину, хоча частіше в бійку старається не встрявати – контролює ситуацію.

У бійці проти двох­трьох не треба показувати, який ти герой. Одного вдарив, штовхнув на другого – і тікаєш, шукаючи камінь, арматуру або й міліцію.

Коли нападників багато – можуть допомогти ­сумка, ­ноутбук. Вибиваєш когось скраю і пробуєш тікати. Як добре підготовлений – упираєшся в стіну, щоб ззаду ніхто не підійшов, і б'єш по черзі. Двоє-троє одночасно не нападатимуть, бо тільки один одному ­завадять.

Якщо вже на землі – згортаєшся в клубок, коліна до ­живота, закриваєш руками голову й крутишся. Або захоплюєш ногу і валиш людину. Коли нападників кілька й одного завалили, спрацьовує інстинкт – інший пробує його ­підняти.

Лежачи на землі, жінки кричать, дають ляпаси й крутяться, намагаючись скинути з себе чоловіка. Це може помогти, коли нападник слабкий або п'яний. Треба кусати в шию, відкушувати мочки вух, запихати пальці в очі й ніздрі. Цього в жодному спорті не вчать. Дехто з моїх учениць тренується на чоловікові.

У мене двічі крали телефон. Перший раз не випустила ­нікого з маршрутки, обшукала трьох хлопців – у третього знайшла. Почалась штовханина, я витягла його на вулицю. Він кричить: "Дура, ти мене спалила". Утік, коли сказала, що ментам здам.

Якось відчула в переповненій маршрутці, що ­хлопець ­заблизько треться. Перевірила кишеню – мобілки нема. Психологічно натисла. Обличчям до обличчя кажу: "Швидко віддав телефон!" Три рази повторила – віддав. Вийшов із маршрутки, а тут жінка поруч: "Ой, а в мене 400 гривень у кишені було". Я на її місці вийшла б за ним, а вона поїхала далі.

Зараз ви читаєте новину «Хороший спосіб шокувати – оголити груди. Як протистояти нападникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути