четвер, 17 березня 2011 13:31

Цигарки, що називалися "Украинские"

 

Мінздрав Російської імперії про шкідливість куріння не попереджав. Навпаки численні рекламні плакати у вітринах і на афішних тумбах років 100 з гаком тому закликали: "Курите папиросы!" І вказували того чи іншого виробника. Тогочасна старша публіка ще зазвичай нюхала тютюн або смалила люльку. Тютюн-самосад ріс, приміром, чи не на кожному київському подвір'ї. Або на схилах Дніпра. Тож кияни його мали безкоштовно. А реклама новомодних тоді цигарок привчала людей віддавати за нікотинове задоволення гроші.

Першою до модерного способу куріння модерним способом куріння захопилася молодь. Покоління цигарок ніби кинуло виклик старшому поколінню люльок. У тодішній п'єсі Михайла Старицького "За двома зайцями" Свирид Петрович Голохвостий, пропонує подружкам своєї нареченої Проні Прокопівни:

- Не вгодно лі, баришні, покурить папироски?

- Та чи пристало ж баришням? - вагається одна з них.

- Перва мода! - пояснює кавалер.

Я ще в пансіонє курила, - сміливо затягується Проня Прокопівна, демонструючи свою "просунутість".

Цигарки зазвичай були дешеві: за копійку продавали чотири. Стандартна упаковка містила 20 цигарок і коштувала 5 коп. Стільки ж платили в трактирі за стакан чаю. Низькі ціни плюс активна реклама дали швидкий результат: наприкінці ХІХ ст. пішоходів, які курили на вулиці, уже не сприймали в Києві як щось особливе.

"Роскошь", "Даром", "Каприз", "Тары-бары", "Ярмарочные", "Дукат" - назв тодішніх цигарок годі було перелічити. Були серед них й українські мотиви. Приміром, харків'яни брати Кальфа випускали цигарки "Тарас Бульба" і "Украинские". А петербурзька тютюнова фабрика "Оттоман" рекламувати свою продукцію "найняла" козаків із картини Іллі Рєпіна: літній по-старому смалить люльку, а молодий показує йому символ нової доби - цигарку.

Зараз ви читаєте новину «Цигарки, що називалися "Украинские"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути