четвер, 01 вересня 2022 08:49

Бібліотечний зошит, що його розмалювали діти в підвалі

28 діб перебували в підвалі школи понад 300 жителів села Ягідне на Чернігівщині. Туди їх загнали російські солдати, які зайшли в село на початку березня. Найстаршому заручнику було 95 років, наймолодшому – 1,5 місяця.

– Жителі Ягідного стали для окупантів живим щитом – у школі облаштували штаб, – розповідає 44-річна Наталія Гаврилюк, завідувачка відділу фондової роботи Музею Майдану. – Умови були жахливі. Не вистачало ліжок, їжі та питної води, вбиральні. На вулицю людей майже не випускали. Довелося зробити отвори у стінах, щоб надходило свіже повітря.

Через жахливі умови утримання та антисанітарію в підвалі померло 10 осіб. Ще 17 убили. Ховати мертвих не дозволяли. Їхні імена й дати смерті бранці записували на стінах підвалу. Також вели календар. Останній запис був 31 березня: "Наші прийшли".

 

Місяць тому працівники музею відвідали Ягідне під час виїзду "на польовий збір". Директор музею Ігор Пошивайло звернув увагу на Книгу сумарного обліку бібліотечного фонду, всі 24 сторінки якої були вкриті дитячими малюнками. Їх зробили діти, які перебували в підвалі.

– Малювання тоді було чи не єдиною розвагою дітей, – каже Наталія Гаврилюк. – Привезли з Чернігівщини також одяг та взуття російських військових. Навіть валянки знайшли. Консерви з індивідуального раціону окупантів, пропагандистські газети та деталі військової техніки. У музеї зберігаємо артефакти трьох українських революцій – революції на граніті 1990-го, помаранчевої 2004-го та Революції гідності 2013–2014 років. Тепер вирішили розширити концепцію. Поповнюємо фонди експонатами, пов'язаними з повномасштабним вторгненням. Боротьба за нашу незалежність триває.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Бібліотечний зошит, що його розмалювали діти в підвалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути