середа, 29 грудня 2010 20:19

Як змінювалися українці протягом останніх трьох десятиліть та якими вони будуть за 10 років
9

1980 рік

Катерина Діуліна, 63 роки, Полтава, пенсіонерка

ОДЯГ І ВЗУТТЯ

Жінки починали носити брюки. У магазинах ще не продавали, то шили з лавсану чи теплих тканин, рівного крою або розширені від коліна. Ми з чоловіком Колею двічі на рік їздили у Москву, там і купували одяг собі й дітям. Пам'ятаю, взяли йому кофейні вельветові штани за 80 карбованців - ходив модний, майже піжон. Собі в Москві придбала польське плаття з поліестру за 80 карбованців. Писком був кримплен яскравих кольорів. З платтям досі нічого не сталося - стелимо під ноги, як ганчірку. Це вже потім дізналися, що за кордоном ця тканина йшла на оббивку меблів.

У моду ввійшла "платформа". Якось у ЦУМі викинули білі з вишневими вставками туфлі Cebo. Каблук височенний, 8-10 сантиметрів. 48 карбованців коштували. Взула - красиво, модно. Тепер думаю, не так і гарно це було, як тоді здавалося. Туфлі величезні, під брюки пішли б, а до короткого плаття - не дуже. Але ж усі носили, і я туди. Ідеш, нога не згинається, незручно. Та куди дінешся.

ЗАЧІСКИ

Модними стали зачіски "сессон" - стриглися, як під горщик. У кого гарне волосся, робили "Бабетту" - начіс спереду, а на макушці і ззаду такий валик, тугий локон. Лаків не було, то крутили волосся на пиво або солодку воду, тоді трохи трималося. Один день зачіска стояла гарно, але наступного потрібно було мити голову, бо волосся злипалося.

З'явилися плойки для завивки, та коштували дорого - 3 карбованці. Чоловік виготовив мені плойку з електрозапальнички для плити

З'явилися плойки для завивки, та коштували дорого – 3 карбованці. Чоловік виготовив мені плойку з електрозапальнички для плити. Нагрівалася моментально, але волосся обшмалювала на раз. Попробую рукою - нормально, поки накрутила, уже волосся смаленим воняє.

Парики почали входити в моду. Мені приятелька з Прибалтики привезла за шалені гроші - 60 рублів. Так зручно: у перукарню понесла парик, мені зробили зачіску й місяць ходжу. Тоді випрала, висушила й іду робити нову за 50 копійок.

ДОЗВІЛЛЯ

Квитки в кінотеатр коштували в перші ряди 25 копійок, далі - 40 копійок, найдорожчі в останніх - 50. У нас тоді крутили індійський фільм "Зіта і Гіта". Підеш, наплачешся - і так гарно.

Часто приїжджали естрадні співаки. Квиток на них коштував 2,50. Ходили на Валентину Толкунову, Йосипа Кобзона, навіть АBBА була. Мені не дуже сподобалося - все бахкало. Мозговий приїжджав: зняв взуття і босий бігав по сцені. Тоді це було дико. Я обурювалася.

Улітку поїхали власним "Москвичем-412" у Кирилівку на Азов. За 3 карбованці на добу з людини наймали житло в приватному секторі.

ЇЖА

Коронною стравою був салат "олів'є". Його готували тільки на Новий рік і 8 березня.

З'явилася мода на бутерброди - підсмажували грінки, намазували часником, майонезом, посипали тертим сиром і яйцями. Усі обмінювалися рецептами. Навіть цукерки вдома робили  з вафель зчищали помадку, добавляли дитячу суміш "Малютка", масло, виробляли пірамідки й обкачували їх у тертих вафлях. Виходило набагато дешевше, ніж кілограм шоколадних цукерок. "Білочка", наприклад, коштувала 6 карбованців, а так на руб п'ятдесят виходив теж кілограм.

Записала: Наталя ВІСИЧ

Розчинна кава була дефіцитом

Володимир НІКОЛАЙЧУК, 57 років, лікар, Вінниця

ЇЖА

Того року я навчався у Москві на курсах. Після Олімпіади там залишилося багато диковинок: Pepsi-Cola  в залізних банках, фінський сервелат у вакуумній упаковці, імпортні сигарети Camel і Marlboro.

Деякі продукти було важко дістати. Розчинна кава була дефіцитом. Але якість - надзвичайна. Якщо у квартирі кава знаходилася навіть у запаяному пакеті - одразу відчувалося, що вона тут є. Такий запах стояв. Цитрусові, ікру та інший дефіцит купували  також у буфетах під час урочистостей. Бутерброд із чорною ікрою коштував 50 копійок. "Київський" торт не можна було запопасти. Пекли вдома, наполеон особливо. На підприємствах, що мали хоч якесь значення і вагу, замовляли пайки: шпроти, копчену ковбасу, каву, цукерки, консерви з горбуші, якісний чай. Бо продавався тільки грузинський чорний байховий номер дев'ять.

ОДЯГ

Джинси, золото, фірмові речі обмінювали на горіхи та гарбузові зернята. У магазинах були спеціальні відділи. Джинси одягали як парадний одяг.

КНИЖКИ

Книжки купляли за передплатою через журнали "Новый мир" та "Звезда". У книгарнях не було того, що народ хотів читати. Їздили до Молдавії, там вільно продавалися і "Три мушкетера", і класика. А ще хороші книжки вимінювали за 20 кілограмів макулатури.

ДОЗВІЛЛЯ

Популярним у нас було полювання. На зайця чи на качку. Їх тоді дуже багато водилося. 1979-го купив гвинтівку МЦ-2112. Це - перша доступна напівавтоматична зброя. Віддав 335 карбованців. Для цього продав магнітофон - новий японський коштував 500 карбованців.

Ми сім'єю 1978-го у Болгарію відпочивати їздили. Хоча зарплата була 93 карбованці, якось зібрали на поїздку. Кому вдавалося купити за кордоном магнітофон і тут продати, то путівка окуповувалася. Там вони коштували дешевше, ніж у Союзі. А міняли долари добре: за 65 копійок один долар.

Тетяна ЩЕРБАТЮК

1990 рік

Нігті фарбували у фіолетовий та бузковий кольори

Елеонора МЕДВЕДЄВА, 45 років, бухгалтер, Київ

ЗАЧІСКИ

Модними вважали "начоси". А макушку висвітлювали гідроперитом або перекисом водню, який купували в аптеках, фарби тоді не знали. Дівчата сильно начісували чубчик. Вигляд мали, наче козирок проти вітру. Лак "Прелесть" був дефіцитом, волосся закріпляли розведеним цукром.

Найпопулярніша стрижка - боб-каре, волосся по плечі, спадало каскадом.

МАКІЯЖ

Фарбувалися вульгарно: тіні фіолетового кольору, яскраві рум'яна. Модниці губи обводили чорним контурним олівцем для очей, а потім білою помадою. Гарним подарунком жінці на день народження вважали дорогі польські тіні. Нігті фарбували у фіолетовий та бузковий кольори - у білий лак крапали чорнило з кулькової ручки. Циганки на Хрещатику біля універмагу торгували саморобними помадами. Вони були дуже жирні й слизькі.

ОДЯГ І ВЗУТТЯ

У Києві на "Республіканському стадіоні" з'явився величезний базар. Продавали турецькі та польські пожмакані плащі й куртки всіх кольорів, зелені китайські пуховики і тверді шкірянки, джинсові костюми, спідниці, сорочки, штани. Жіночі джинси із лейблом Malvin на кишенях ззаду, які називали "мальвінами", могли коштувати 100 карбованців. Усі носили чорні футболки з написами Chanel та Hugo Boss, смугасті теніски з кишенею на лівому боці, вистроченим Lacoste і крокодилом.

За 25 карбованців продавали мокасини різних кольорів на білій підошві з написом Tip-top, їх шили кооперативи. Розлазилося таке взуття через пару днів.

ДОЗВІЛЛЯ

На Оболоні ходили в кінотеатр "Братислава", квитки були по 70 копійок. Десь раз на два тижні крутили нові американські фільми. Двічі ходила на Джеймса Бонда, фантастику "Коротке замикання" і "Роман з каменем".

Майже у всіх киян були касетні магнітофони "Маяк". Слухали Modern Talking, The Scorpions, Dr. Alban та групу "Любэ". Пізніше хітом стала пісня "Дым сигарет с ментолом".

ЇЖА

У магазинах раптово все пропало. На прилавках залишилася консервована морська капуста та яловичий жир. Був навіть період, коли хліб не купиш. Ходили за ним о четвертій ночі.

Раз на день з'являлася ковбаса якогось одного сорту, по 2,20 чи 2,80 карбованців за кіло. Найдорожча "вєтчинно-рублена". За нею стояли великі черги. Коли траплялася "Останкінська", жартували, що вона з останків зроблена.

Виникли кіоски з іноземними цукерками та жвачками. Тоді ж - пакетики з розчинними напоями Yupi та Invite. В овочевих магазинах торгували сітками з овочами, але половину картоплі викидали, бо гнила.

2000 рік

До фонду школи взяли 20 гривень на увесь рік

Олена ТАЧИНСЬКА, 41 рiк, домогосподарка, Віктор ТАЧИНСЬКИЙ, 41 рiк, спортивний оглядач, Донецьк

НАЙДОРОЖЧА ПОКУПКА

Купили пральну машину-автомат Аrdo за 1300 гривень, західної збірки. 10 років вона пропрацювала справно і тільки цього літа (весни? осені?) зламалася. З нас за одну деталь попросили тисячу гривень. Знайомий сам полагодив.

Я отримував на місяць чистими 620 гривень. Найбільшою купюрою була 100-гривнева. Наша старша дочка Настя пішла того року в перший клас. До фонду школи з нас узяли 20 гривень на весь рік, а тепер здаємо 150.

НОВИНКИ

Мобілки з'явилися в другій половині 1990-х, але тільки у "крутих". Усі мріяли про дві моделі телефонів: Alcatel і Motorola . У нас 1997-го сусід був - натуральний браток із великим телефоном. Любив посеред двору розмовляти по трубі. Навколо нього завжди стояли четверо охоронців і вдивлялися в різні боки. Так ми вперше побачили це диво техніки.

Улітку їздили відпочивати в Мелекiно на Азовське море, і пішли шукати звідки б подзвонити мамі. Переговорного пункту не було. Знайшли хлопців, які здавали в оренду мобільний телефон.

Багато галасу наробила "проблема 2000 року". Було навіть пророцтво, що астероїд зіткнеться з планетою в районі Донбасу. Хтось придумав, що через нездатність програм обробляти дати після 31 грудня 1999-го станеться всесвітній комп'ютерний збій і глобальний хаос. На боротьбу з цією "проблемою" виділяли гроші, замінювали програмне забезпечення, хтось наживався.

Ходили з дітьми на ранок у Будинок культури залізничників. Уже не виховательки, переодягнені в що попало, танцювали під ялинкою, а професійні актори в красивих костюмах. З'явилися ляльки-велетні Плуто та Мiккi Маус. Їх стало престижно замовляти малюкам на день народження додому.

Стали доступними банани. Знову з'явилися стретчеві тканини

А наступного року обзавелися комп'ютером. Він коштував тисячу доларів і я виграв його в творчому конкурсі.

ЇЖА

Соки з'явилися з трубочками в тетрапаках. Стали доступними банани.

ОДЯГ-ВЗУТТЯ

У моду повернулися облягаючі одяг та взуття. Чоботи-панчохи: щось середнє між латексом та тонкою шкірою. Знову з'явилися стретчеві тканини. А влітку 2000-го вперше побачила на пляжі парео - хустку, яку носили на стегнах. Собі теж купила, відпочиваючи на Азовському морі.

МУЗИКА

Найпопулярнішою була Алсу з її "Зимовим сном". А ще Валерія з піснями "Метелиця" і "Рига-Москва".

Якось стояла в черзі, а переді мною літній чоловік, замислившись, наспівував дівчачі слова із "Зимового сну".

Записала: Тетяна ЗАРОВНА

2010 рік

Ксенія ГРИШИНА, 25 років, журналіст, Олександр ШУВАЛОВ, 30 років, інженер-програміст, Бровари-Київ

СТОСУНКИ

Зустрічалися сім років, шлюб узяли торік. Хотіли побратися 2006-го, але завадили обставини. В основі наших стосунків не тільки кохання, але й взаємна повага, прощення та взаєморозвиток. Олександр дивиться далеко вперед, я - близько.

ПОКУПКИ

У травні купили машину - Chevrolet Aveo. Гроші відкладали з лютого. Покупку планували, адже наше перше спільне авто, старенький Hyundai 1997 року, своє від'їздив, а з Броварів до Києва і назад необхідно чимось діставатись.

ОДЯГ/МОДА

В одязі дотримуємося стилю casual - джинси, толстовки. Одягаємося в магазинах SELA, Colins, Sister's, Tommy Hilfiger, Adidas. Уже п'ять років стрижуся в того самого перукаря, Олександр довіряє ножицям у моїх руках.

ФІЛЬМИ

Подобається арт-хаус. Весною дивилися програму короткометражок FutureShorts. Одна з них - про простих батьків, яким син купив комп'ютер та встановив Skype. Зняли ніби про наших батьків - ті так само весело та зворушливо реагують на будь-який техпрогрес. Також уподобали фільм Жака Перрена "Океани". Вразили не тільки фантастичні зйомки підводного світу, але й тема збереження довкілля. У 3-D ходимо лише на фентезі, бо в інших жанрах цей спецефект не виправданий.

МУЗИКА

Слухаємо російський рок та джаз. Сподобався останній диск американського піаніста Хербі Хенкока. Приємним відкриттям року став гурт "Серебрянная свадьба". Почули їх на джазовому фестивалі в Коктебелі.

ЩО ЧИТАЮТЬ

Прочитала книгу Курта Брахарца "Пристрасть Ісава: гастрософський щоденник". Олександр читає "Гаррі Поттера" англійською - у такий спосіб вивчає мову. З преси читаємо газети "Сегодня", "Коммерсант", журнали Esquire, "Корреспондент" та "Автобильд". Гарячі новини дізнаємося з сайтів podrobnosti.ua та segodnya.ua. Чоловік соціальними мережами не користується. Я зареєструвалася у Twitter, Однокласcниках та ВКонтакте. Останній для мене найкорисніший, бо завдяки йому зустрічаюсь із колишніми однокурсниками.

ВІДПОЧИНОК

Відпочиваємо у клубах "Петрович", "44", у закладах мережі "Козирна карта". Раніше подобалися нічні клуби, тепер надаємо перевагу сімейному відпочинку у розважальних центрах. Ходимо на ковзанку, у боулінг або на картинг. Подорожувати любимо Європою та Середньою Азією. Але цього року нікуди не їздили, бо гроші пішли на авто і ремонт квартири.

2020

Чоловіки носитимуть взуття на підборах

ОДЯГ

Переважною тенденцією через 10 років буде унісекс. Уже сьогодні грані між статями стираються. А тоді одяг у стилі casual продаватимуть у магазинах, які не ділитимуть на жіночий та чоловічий відділи. Припускаю, що чоловіки носитимуть взуття на підборах. До такої тенденції долучилися дизайнери Марк Джейкобс та Карл Лагерфельд.

У жіночому одязі домінуватиме мінімалізм. У ХХ столітті ми відібрали в чоловіків елементи їхнього гардеробу - брюки, підтяжки, краватки. Але хотілось би, щоб жінки залишались жіночними, продовжували носити сукні. Вдягнути чоловічий костюм ще не означає стати успішною - постійно кажу діловим дамам.

Чоловічий стиль навряд чи радикально зміниться. Думаю, що джинси стануть незамінною частиною гардеробу. Соціальний статус та місце роботи при цьому значення не матимуть.

Оксана Караванська, 43 роки, дизайнер

МУЗИКА

Музика майбутнього буде дуже тісно пов'язана з інтернетом. Ідеться про спосіб комунікації зі споживачем: тривимірні он-лайн-концерти, інтерактивне спілкування між артистом і глядачем, віртуальні музиканти. Японці вже експериментують із голографічними персонажами аніме, які виступають із живим колективом перед реальною публікою. Технології і далі привноситимуть щось нове в процес створення і виконання музики. Але існуватиме й певна ретро-течія, яка відхиляє технології і поклоняється акустиці та "старому" звучанню. Тому нові стилі напевне виникнуть, але старі точно не зникнуть. У музиці, так само як і в інших галузях, спостерігаємо циклічність у зміні трендів.

Svet (Светіслав Грбіч), 34 роки, музикант

3 300 ккал споживатиме українець за день. Це рівноцінно 400 г сала або 10 кг моркви.

Чоловіки житимуть у середньому 68 років, жінки - 77. Переважатимуть сім'ї з однією дитиною.

Бракуватиме лікарів, медсестер, учителів, дослідників, інженерно-технічних працівників вищої й середньої ланки. Затребуваними професіями будуть: перекладач східних мов (китайська, японська, корейська), розробник сервісів для мобільних пристроїв, дизайнер екоінтер'єрів, інженер-будівельник, редактор блогу, нанотехнолог.

Кожну дитину оточуватиме 20 технічних пристроїв, шість екранів, повсюдний інтернет.

Зникнуть комп'ютерні миші. Пристроями в домі можна буде керувати з одного пульта, задавати наперед програми. Побутові прилади матимуть сенсорні панелі.

У більшості громадських місць діятимуть камери спостереження.

Київ поглине Вишгород, Ходосівку, Гатне і район аеродрому "Чайка". Працюватиме другий вихід на станції метро "Вокзальна".

Зараз ви читаєте новину «Як змінювалися українці протягом останніх трьох десятиліть та якими вони будуть за 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути