Ексклюзиви
середа, 23 листопада 2011 12:24
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Псевдоопозиційні БЮТ і "Фронт змін" загризуть одне одного, а КПУ остаточно зникне

Закон "Про вибори народних депутатів", ухвалений Верховною Радою 17 листопада, істотно утискає виборчі права українців. Водночас, застосування цього закону пришвидшить саморуйнування прогнилої політико-правової системи, яка склалась в Україні.

В результаті, набагато меншою мірою враховуватиметься голос кожного "маленького українця". Втрачаються голоси, подані за кандидатів, які програли в округах. Менше вартуватимуть і голоси, подані за партійні списки: відсотковий бар'єр тепер вищий, і мандатів по списках всього 225. Якщо врахувати й низький відсоток явки на виборах – новообрана законодавча влада буде явною владою меншості. Водночас новий парламент поділиться на депутатів першого й другого сорту. Адже депутат-"списочник" і депутат-"мажоритарник" з однаковими повноваженнями матимуть за спиною незіставно різну кількість і різноманітність голосів виборців.

Новий закон також скасував пункт "проти всіх" у виборчих бюлетенях. Хоча за нього, згідно з останніми опитуваннями, хочуть проголосувати від 9-14% виборців (для порівняння, рейтинг Партії Регіонів – лише близько 16%). Політики, які пролобіювали це ущемлення прав громадян, кажуть, що в демократичних країнах такого пункту немає. Мовляв, громадяни мають обрати з-поміж альтернативних політичних сил. Однак у насправді демократичних країнах партії не продаються оптом, а кандидати не мають спільного бізнесу ані зі злочинцями, ані зі своїми політичними опонентами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вожді опозиції домовилися з Банковою - Гриценко

Така зрада демократичних процедур вчинена, аби полегшити переоформлення мандатів для двох антинародних груп. По-перше, для бізнесовців з депутатськими значками, які не потрапляють до списків упливових партій. Бо занадто скомпрометовані; або занадто боягузливі, аби примусити партійних вождів виконувати передвиборчі обіцянки.

Типові кандидати з цієї групи: Лозинський, брати Ландіки, Черновецький, Ахметов.

По-друге, для відомих політиків, які цілком втратили довіру по країні після численних зрад і перефарбувань, проте накопичили достатньо грошей та зв'язків, щоби перемогти в окремому окрузі. З політичної могили в округи прагнуть вистрибнути Мороз, Литвин, брати Ющенки, численні кучмісти.

Представники так званої опозиції белькочуть, що проголосували за антидемократичний виборчий закон в обмін на "технічні пропозиції, які дозволять знизити рівень впливу адміністративного ресурсу та можливість підкупу виборців". Але справжнім опонентам влади не варто сподіватися на ці зачіпки. Адже нюанси виборчого закону тлумачаться судами (до яких призначають переважно малолітніх родичів "регіональних" депутатів) і виконуються міліцією (яка винахідливо ув'язнює протестувальників за "пошкодження тротуарної плитки").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляшко: БЮТ - це стадо баранів, а комуністів розвели як "лохів"

Тому після найближчих виборів у парламенті варто боятися утворення конституційної більшості навколо президента й Партії Регіонів (рейтинг яких на той час заледве перевищить 10%). Адже депутати "другого" мажоритарного "сорту" віддячать владі за можливість отримати мандат на жменьку голосів. Якщо не віддячать – влада знайде спосіб "перекрити кисень" їм, невпливовим серед громадськості, одинакам, іще до наступних виборів.

Проте, такий результат виборів за новими правилами в цілому скоротить життя нинішньої системи. По-перше, поверненням до мажоритарних округів "регіонали" публічно визнали, що вони не здатні ані забезпечити загальнонаціональне голосування за власний партійний список, ані безконфліктно поділити між собою місця в цьому списку.

Отже, партія влади фрагментується. По-друге, до ВР може не потрапити перспективна, ідеологічно прозора "Свобода". Її рейтинг наразі менше 5%, але за старої системи вона гарантовано долала бар'єр. В такому разі, її лідери навчаться, що з "антиукраїнською владою" слід боротися скрізь (в тому числі й на вулицях) і швидко. Замість того, щоби родичатися з губернаторами цієї влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Компартії підрахували, що перемога у мажоритарному окрузі обійдеться у 2-5 млн доларів

По-третє, псевдоопозиційні БЮТ і "Фронт змін" або загризуть одне одного при формуванні списків і розподілі округів, або переродяться в якісно нову силу.

По-четверте, остаточно зникне таке ганебне явище, як Комуністична партія. Вона й за старого закону заледве долала виборчий бар'єр, а за нового й поготів може збиратися на смітник історії, без шансів пройти мажоритарними округами.

Отже, до виборів-2015 скопрометований президент може отримати не лише "ручний" парламент, але й потужну позапарламентську опозицію, оздоровлену внаслідок системного програшу на виборах Ради.

Зараз ви читаєте новину «Псевдоопозиційні БЮТ і "Фронт змін" загризуть одне одного, а КПУ остаточно зникне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути