Ексклюзиви
вівторок, 31 липня 2012 17:12
Олексій Панченко
Олексій Панченко
Експерт "Першої рейтингової системи"

Партійний список ПР: бюрократи, перебіжчики й "кнопкодави"

Оприлюднений днями список кандидатів від Партії Регіонів цілком відбиває політичну культуру "партії влади". В ньому не знайшлося місця деяким бізнес-кланам і занадто самостійним діячам. Водночас "регіонали" продемонстрували лояльність здискредитованому уряду та заохотили зрадників з інших партій.

У першій двадцятці списку – засилля чиновників. Звісно, гуморист Азаров не міг не очолити список, поки залишається формальним головою Партії Регіонів. Можна зрозуміти й балотування міністра освіти Дмитра Табачника: він буде "збирачем" проросійських голосів та живим сигналом Кремлю. Але чому йдуть в депутати чиновники Андрій Клюєв, Ірина Акімова, Борис Колесніков, Олександр Лавринович, Ганна Герман, Анатолій Близнюк і Станіслав Скубашевський?

Дехто припускає, що високопосадовці слугуватимуть "вітриною" списку, але після обрання складуть мандати й залишаться у виконавчій владі. Ця версія сумнівна: "людським обличчям" ПР ще можуть виступити Акімова, Клюєв і Герман, але "Хюндай"-Колесніков?! Особливо сумнівним є 14-й номер заступника голови Адміністрації Президента Скубашевського. Це давній порученець Януковича – який, однак, геть невідомий громадськості.

Найприємніша для громадськості версія в тому, що урядовці й чиновники АП ховаються за недоторканістю в очікуванні швидкого краху режиму. Однак, імовірніше, це просто черговий етап підкилимної боротьби серед "регіоналів". Вочевидь, Клюєв, Герман і решта вищеназваних посадовців утратили неформальний вплив на Президента. Тому їх відправлено в "почесне вигнання" на тепер уже малопрестижне депутатство. Саме через внутрішню боротьбу, вірогідно, в списку ПР малувато представників "групи Фірташа-Льовочкіна" (немає навіть симпатичної сестри голови Адміністрації).

У списку відсутня ціла когорта донбаських бізнесовців, які нині входять до "регіональної" фракції. Рінат Ахметов не йде до парламенту, як і обіцяв Президент (принаймні, за списком). Можливо, це частина домовленості між ними, за якою Ахметов припиняє "вимагати внутрішньопартійної демократії". Але продовжує отримувати шалено вигідні держзамовлення для нечужих йому підприємств. Злі язики кажуть, що головний виборчий проект Ахметова зараз – об'єднана опозиція. Однак, всупереч цій версії, багато наближених до Ріната Леонідовича людей таки увійшли до виборчого списку Партії Регіонів.

Зате в списку немає Едуарда Прутніка, Ігоря Гуменюка, Миколи Янковського та ще кількох підприємців-"ветеранів" ПР. Вони, вочевидь, втратили вплив у оновленій партії – яка тепер отримає значно менше голосів за списком. А відтак витиснуті в мажоритарні округи чи на політичну пенсію. Так само, як і низка недонецьких бізнесменів, які колись примкнули до опозиційної ПР: Андрій Деркач, В'ячеслав Богуслаєв, Леонід Клімов тощо.

Цікаво, що Партія Регіонів провела певну "люстрацію" у своєму списку. З нього "вичищено" більше десяти нинішніх депутатів, які відзначилися найгучнішими скандалами чи занадто незалежною позицією. Насамперед, відпущено в самостійне плавання борців за російську мову Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова. Вони, вочевидь, "борються" занадто публічно й ризиковано для Президента. На відміну, скажімо, від системного міністра Табачника. Це не означає, що русифікаторське лобі не потрапить до нового парламенту. Принаймні, в список ПР включено лише двох з восьми "регіоналів", які насмілилися не голосувати за скандальний "мовний" закон (причому один з двох – син Президента). Немає серед кандидатів скомпрометованих "опозиціонерів" Василя Грицака, Василя Хари, Ігоря Шкірі, братів Ландиків. Не потрапили також "тендерник" Яценко, "митник" Калетнік і "поміщиця" Засуха.

"Регіонали" не зрадили свою традицію просувати зрадників. Крім від початку "мутних" соратників Сергія Тігіпка, в списку опинилося більше десятка "тушкованих демократів" з БЮТ та Блоку Литвина. Серед них такі відомі, як Микола Баграєв, Олег Зарубинський та Катерина Ващук. Інтрига в тому, скільки "колишніх" приєднаються до ПР згодом – після перемоги в мажоритарних округах, або й за списком опозиції.

Втім головна кадрова традиція Партії Регіонів – заохочення дисциплінованих неамбітних виконавців. Місця в списку отримали Михайло Чечетов і багато інших депутатів, яких преса називає презирливо "кнопкодавами". Здивувала лише відсутність серед них Владислава Лук'янова. Цікаво: він покараний партією за навіжені автоперегони минулого тижня?

Зараз ви читаєте новину «Партійний список ПР: бюрократи, перебіжчики й "кнопкодави"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути